Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională

07 Dec. 2023, 13:23
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
07 Dec. 2023, 13:23 // Slider //  MD Bani

Motivul principal pentru care moldovenii preferă să achiziționeze produse autohtone este dorința de a susține economia locală. Este una dintre concluziile unui sondaj realizat de locals.md. Potrivit acestuia, 42,6% dintre respondenți vor astfel să sprijine economia țării. Sondajul relevă, de asemenea, că 16,7% dintre participanți aleg produsele locale bazându-se pe încrederea pe care o au față de producătorii autohtoni, iar 15,3% apreciază calitatea produselor locale.

Potrivit sondajului, aproximativ 36,5% dintre respondenți susțin că, în general, preferă produsele fabricate în Moldova. Peste jumătate dintre participanți (52%) adoptă o abordare mixtă, achiziționând atât produse locale, cât și de import.

Întrebați despre categoriile de produse locale cumpărate frecvent în supermarketuri, 49,8% dintre respondenți au menționat carne și produse din carne, în timp ce 43,1% au indicat produse lactate. Cât despre produsele de import, respondenții au declarat că cel mai des cumpără dulciuri (36,4%), băuturi (23,9%), produse de tutun (19,6%) și produse lactate (14,8%).

Cei care optează pentru produse de import motivează alegerea prin calitatea produselor (45,9%). Totodată, 32% spun că le este indiferent care este țara de proveniență. Notabil este faptul că niciun respondent nu a menționat lipsa încrederii în producătorii locali ca factor determinant în preferința lor pentru produsele de import, scrie locals.md.

În ceea ce privește informațiile despre produsele locale, 47,7% dintre consumatori susțin că nu dispun de suficiente date despre calitatea acestora.

De notat că 49,3% dintre respondenți au declarat că atunci când cumpără un produs atrag atenția în primul rând asupra prețului, apoi asupra țării de proveniență (25,4%) și brandului (18,7%).

Potrivit experților, cumpărarea produselor autohtone reprezintă o alegere cu impact profund asupra economiei, culturii și mediului. Prin sprijinirea producătorilor locali, contribuim la stimularea creșterii economice la nivel național.

Achiziționarea produselor autohtone nu se rezumă doar la un act economic, ci devine o declarație de responsabilitate socială. Prin această alegere, ne asigurăm că susținem condiții de muncă etice și standarde sociale adecvate în comunitatea noastră.

Un alt beneficiu notabil este reducerea amprentei ecologice. Prin optarea pentru produse locale, distanțele mai scurte de transport duc la o diminuare a emisiilor de carbon, contribuind astfel la protejarea mediului înconjurător. În plus, proximitatea față de producători facilitează obținerea de produse proaspete și de calitate, oferind o experiență mai bună de consum.

Sondajul, care a implicat un număr de peste 800 de participanți, a fost realizat de locals.md în perioada noiembrie 2023.

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău