Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională

07 Dec. 2023, 13:23
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
07 Dec. 2023, 13:23 // Slider //  MD Bani

Motivul principal pentru care moldovenii preferă să achiziționeze produse autohtone este dorința de a susține economia locală. Este una dintre concluziile unui sondaj realizat de locals.md. Potrivit acestuia, 42,6% dintre respondenți vor astfel să sprijine economia țării. Sondajul relevă, de asemenea, că 16,7% dintre participanți aleg produsele locale bazându-se pe încrederea pe care o au față de producătorii autohtoni, iar 15,3% apreciază calitatea produselor locale.

Potrivit sondajului, aproximativ 36,5% dintre respondenți susțin că, în general, preferă produsele fabricate în Moldova. Peste jumătate dintre participanți (52%) adoptă o abordare mixtă, achiziționând atât produse locale, cât și de import.

Întrebați despre categoriile de produse locale cumpărate frecvent în supermarketuri, 49,8% dintre respondenți au menționat carne și produse din carne, în timp ce 43,1% au indicat produse lactate. Cât despre produsele de import, respondenții au declarat că cel mai des cumpără dulciuri (36,4%), băuturi (23,9%), produse de tutun (19,6%) și produse lactate (14,8%).

Cei care optează pentru produse de import motivează alegerea prin calitatea produselor (45,9%). Totodată, 32% spun că le este indiferent care este țara de proveniență. Notabil este faptul că niciun respondent nu a menționat lipsa încrederii în producătorii locali ca factor determinant în preferința lor pentru produsele de import, scrie locals.md.

În ceea ce privește informațiile despre produsele locale, 47,7% dintre consumatori susțin că nu dispun de suficiente date despre calitatea acestora.

De notat că 49,3% dintre respondenți au declarat că atunci când cumpără un produs atrag atenția în primul rând asupra prețului, apoi asupra țării de proveniență (25,4%) și brandului (18,7%).

Potrivit experților, cumpărarea produselor autohtone reprezintă o alegere cu impact profund asupra economiei, culturii și mediului. Prin sprijinirea producătorilor locali, contribuim la stimularea creșterii economice la nivel național.

Achiziționarea produselor autohtone nu se rezumă doar la un act economic, ci devine o declarație de responsabilitate socială. Prin această alegere, ne asigurăm că susținem condiții de muncă etice și standarde sociale adecvate în comunitatea noastră.

Un alt beneficiu notabil este reducerea amprentei ecologice. Prin optarea pentru produse locale, distanțele mai scurte de transport duc la o diminuare a emisiilor de carbon, contribuind astfel la protejarea mediului înconjurător. În plus, proximitatea față de producători facilitează obținerea de produse proaspete și de calitate, oferind o experiență mai bună de consum.

Sondajul, care a implicat un număr de peste 800 de participanți, a fost realizat de locals.md în perioada noiembrie 2023.

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău