Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională

07 Dec. 2023, 13:23
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
07 Dec. 2023, 13:23 // Slider //  MD Bani

Motivul principal pentru care moldovenii preferă să achiziționeze produse autohtone este dorința de a susține economia locală. Este una dintre concluziile unui sondaj realizat de locals.md. Potrivit acestuia, 42,6% dintre respondenți vor astfel să sprijine economia țării. Sondajul relevă, de asemenea, că 16,7% dintre participanți aleg produsele locale bazându-se pe încrederea pe care o au față de producătorii autohtoni, iar 15,3% apreciază calitatea produselor locale.

Potrivit sondajului, aproximativ 36,5% dintre respondenți susțin că, în general, preferă produsele fabricate în Moldova. Peste jumătate dintre participanți (52%) adoptă o abordare mixtă, achiziționând atât produse locale, cât și de import.

Întrebați despre categoriile de produse locale cumpărate frecvent în supermarketuri, 49,8% dintre respondenți au menționat carne și produse din carne, în timp ce 43,1% au indicat produse lactate. Cât despre produsele de import, respondenții au declarat că cel mai des cumpără dulciuri (36,4%), băuturi (23,9%), produse de tutun (19,6%) și produse lactate (14,8%).

Cei care optează pentru produse de import motivează alegerea prin calitatea produselor (45,9%). Totodată, 32% spun că le este indiferent care este țara de proveniență. Notabil este faptul că niciun respondent nu a menționat lipsa încrederii în producătorii locali ca factor determinant în preferința lor pentru produsele de import, scrie locals.md.

În ceea ce privește informațiile despre produsele locale, 47,7% dintre consumatori susțin că nu dispun de suficiente date despre calitatea acestora.

De notat că 49,3% dintre respondenți au declarat că atunci când cumpără un produs atrag atenția în primul rând asupra prețului, apoi asupra țării de proveniență (25,4%) și brandului (18,7%).

Potrivit experților, cumpărarea produselor autohtone reprezintă o alegere cu impact profund asupra economiei, culturii și mediului. Prin sprijinirea producătorilor locali, contribuim la stimularea creșterii economice la nivel național.

Achiziționarea produselor autohtone nu se rezumă doar la un act economic, ci devine o declarație de responsabilitate socială. Prin această alegere, ne asigurăm că susținem condiții de muncă etice și standarde sociale adecvate în comunitatea noastră.

Un alt beneficiu notabil este reducerea amprentei ecologice. Prin optarea pentru produse locale, distanțele mai scurte de transport duc la o diminuare a emisiilor de carbon, contribuind astfel la protejarea mediului înconjurător. În plus, proximitatea față de producători facilitează obținerea de produse proaspete și de calitate, oferind o experiență mai bună de consum.

Sondajul, care a implicat un număr de peste 800 de participanți, a fost realizat de locals.md în perioada noiembrie 2023.

Realitatea Live

26 Feb. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Jacob Rothschild, un finanțator britanic și membru senior al uneia dintre cele mai cunoscute dinastii bancare din Europa, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat familia sa într-o declarație dată luni, scrie Reuters.

Familia Rothschild, prin intermediul unei declarații pentru agenția de știri Press Association din Marea Britanie, l-a numit pe Jacob Rothschild „o prezență uriașă în viața multor oameni”.

El a fost descris drept „un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild s-a născut în Anglia în 1936 și și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963. Ulterior, a cofondat J Rothschild Assurance Group, care a devenit St James’s Place, un important administrator de avere cu sediul în Londra.

A fost implicat în numeroase activități de afaceri, inclusiv în fondarea trustului de investiții RIT Capital Partners, care a susținut o varietate de companii, de la fonduri speculative până la start-up-uri cu tehnologie curată.

Pe lângă activitatea sa în domeniul financiar, Rothschild a fost un mecenat de lungă durată al artelor, servind ca administrator al Galeriei Naționale a Marii Britanii între 1985 și 1991.

Omul de afaceri a primit omagii și recunoaștere din partea comunității culturale și filantropice, fiind descris drept unul dintre cei mai mari filantropi culturali ai Marii Britanii. Waddesdon Manor, o proprietate de țară engleză administrată de Fundația Rothschild, a exprimat profundul regret al morții sale, numindu-l pe Rothschild „om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău