Spania a pierdut peste 3 miliarde de EURO pentru concediile medicale cauzate de COVID-19. Tot mai multe cazuri de boală

05 Ian. 2022, 11:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
05 Ian. 2022, 11:43 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Spania a pierdut deja peste trei miliarde de euro în urma concediilor medicale cauzate de pandemie. Doar în noiembrie, cifra a fost de 57 de milioane de euro. Tot atunci, numărul celor care și-au luat concediu medical a fost mai mare cu 630% față de luna precedentă.

În prezent, Spania se confruntă cu al șaselea val al pandemiei, care afectează dramatic piața muncii.

Potrivit informațiilor publicate de La Razon, în decembrie au fost înregistrate aproximativ 570.000 de concedii medicale cauzate de Covid-19. Aceste cifre indică o creștere de peste 630% a concediilor medicale față de luna precedentă.

Este al doilea cel mai mare număr de concedii medicale acordate în întreaga pandemie, după cele înregistrate în ianuarie 2021, când au fost 615.311 noi concedii medicale cauzate de Covid-19. În restul lunilor dintre martie 2020 și ianuarie a acestui an, numărul nu a fost niciodată atât de mare.

Un număr de 77.340 de concedii medicale cauzate de această boală au fost înregistrate în noiembrie, față de 29.054 în octombrie și 44.034 în septembrie.

Costul suportat de societățile de asigurări de sănătate ca urmare a acestor pierderi cauzate de Covid-19 s-a ridicat la 53,7 milioane de euro în noiembrie. În octombrie, cifra a fost de doar 37,2 milioane de euro.

Până acum, în pandemie, cheltuielile cauzate de concediile medicale cauzate de Covid depășesc deja 3.055 de milioane de euro. Această sumă este o consecință a celor 4,59 milioane de concedii medicale (mai mult de cinci milioane, inclusiv decembrie) pe care boala le-a provocat în tot acest timp. La această cifră ar trebui adăugate circa 2.500 de milioane de euro din cheltuieli directe pentru companii ca mijloace de susținere.

Probleme similare pe piața muncii, generate de numărul persoanelor afectate de Covid și care intră în concediu medical, au început acum câteva săptămâni, fiind constatate în Marea Britanie, care a rămas fără personal în domenii esențiale, sau în Statele Unite, unde unele companii aeriene au ajuns să tripleze salariul piloților pentru a putea asigura zborurile atunci când concediile medicale din domeniu au crescut vertiginos.

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău