Statele Unite, dezvăluie strategia de război a Rusiei. Încearcă să-i supună pe ucraineni făcându-i să înghețe

06 Nov. 2022, 05:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Nov. 2022, 05:56 // Actual //  bani.md

Rusia încearcă să compenseze înfrângerile de pe fronturile din Ucraina distrugându-i infrastructura vitală. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Moscova încearcă să supună Ucraina făcând populația să sufere pe timpul iernii. Potrivit oficialului american, Aproximativ 40% din infrastructurile care furnizează apă caldă şi electricitate ucrainenilor au fost distruse de bombardamente.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Rusia recurge la bombardamente asupra infrastructurii energetice a Ucrainei pentru a-i frânge rezistența. Potrivit spuselor sale, confruntată cu eșecuri majore în război, Moscova încearcă să supună regimul de la Kiev provocând suferința populației pe timpul iernii.

Blinken a făcut aceste declarații într-o conferință de presă, la Münster, în vestul Germaniei, unde a participat la reuniunea miniștrilor de externe din G7, grupul principalelor șapte state industrializate din lume.

„Aproximativ 40% din infrastructurile care furnizează apă caldă şi electricitate ucrainenilor sunt distruse”, a declarat secretarul de stat Antony Blinked.

Oficialul american a precizat că ţările G7 au convenit să creeze un nou grup de coordonare care va ajuta la pregătirea, restabilirea şi apărarea reţelei energetice a Ucrainei, pe care Vladimir Putin „a brutalizat-o”. În ultimele săptămâni, Rusia și-a intensificat atacurile cu rachete și drone împotriva infrastructurii energetice ucrainene, provocând întreruperi masive de electricitate. Joi seară, aproape 4,5 milioane de ucraineni au rămas fără electricitate, potrivit autorităților.

Ucraina are nevoie de arme antiaeriene

În acest context, Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate al președintelui Joe Biden, a declarat că Ucraina are nevoie de echipamente de apărare antiaeriană. El a precizat că țara trebuie să se apere în condițiile în care Rusia bombardează masiv infrastructura sa energetică. Jake Sullivan, s-a aflat vineri, într-o vizită surpriză la Kiev, în capitala Ucrainei, unde a susținut o conferință de presă.

„Recunoaștem nevoia acută de apărare aeriană în acest moment critic în care Rusia și forțele rusești fac să plouă cu rachete și drone iraniene asupra infrastructurii civile a acestei țări”, a declarat Sullivan în cadrul unei conferințe de presă.

El s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și cu ministrul apărării Oleksi Reznikov pe care i-a asigurat de „sprijinul neclintit” al Washingtonului pentru Ucraina în fața invaziei ruse.

„Cel mai important lucru pe care am venit să îl spun astăzi (…) este că Statele Unite vor fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie în această luptă. Nu va exista nici o ezitare, nici o scădere, nici o slăbire a sprijinului nostrum”, a asigurat Sullivan în fața presei de la Kiev.

Realitatea Live

23 Mai 2025, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 14:57 // Actual //  Ursu Victor

Gigantul energetic Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, intenționează să intre direct pe piața din Republica Moldova prin înființarea unei subsidiare de trading, care ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze naturale al țării vecine.

„Există un potențial maxim de 1 miliard de metri cubi, cât este consumul total al Moldovei. Noi estimăm că am putea acoperi între 20% și 30% din acest volum”, a declarat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, citat de Profit.ro.

Spre deosebire de România, unde Romgaz este obligată prin lege să vândă gaze la un preț reglementat de 120 lei/MWh pentru consumatorii casnici și CET-uri până în martie 2026, piața din Republica Moldova este complet liberalizată. Acest aspect creează o oportunitate de a vinde gazele la prețuri mai mari.

„Diferența dintre prețurile din România și cele din Republica Moldova, chiar și după scăderea tarifului de transport, ne permite să valorificăm gazele la un preț mai bun peste Prut”, se menționează într-un document oficial al Romgaz.

Planul de extindere a Romgaz în Moldova vine și în contextul în care compania se pregătește să majoreze semnificativ producția, odată cu extragerea gazelor din zăcământul offshore Neptun Deep, dezvoltat împreună cu OMV Petrom. Producția din Marea Neagră este așteptată să înceapă în 2027.

De altfel, Energocom, traderul de stat al Republicii Moldova, a semnat deja primul său contract pe termen lung cu OMV Petrom pentru livrări de gaze provenite din Neptun Deep, consolidând astfel poziția României ca furnizor strategic pentru securitatea energetică a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO