În a doua jumătate a anului 2023, populația sperăm ca populați să poată achiziționa direct titluri de stat, a declarat Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi.
Pentru a rezolva problema a fost inițiată dezvoltare unei platforme. Cu părere de rău nu a fost elaborată (urma să fie elaborată până la sfârșitul anului 2022 n.r). Ofertați și capacități sau dovedit că nu prea există și s-a inițiat un nou tender de achiziții și s-au eliminat constrângerile legate de stiva tehnologică. Punem mare speranță anul viitor că în a doua jumătate a anului se vor putea achiziționa titluri de stat și o să putem vorbi în cunoștință de cauză dacă impozitarea cu 12% VMS și este un impediment sau nu pentru achiziția titlurilor de stat”, a punctat Budinaschi.
În prezent persoanele fizice nu pot participa în mod direct la licitațiile Ministerului Finanțelor, care sunt desfășurate de două ori pe lună – în prima și în a treia săptămână a fiecărei luni. La licitațiile respective participă 8 bănci din totalul celor 11. Cele 8 bănci comerciale intermediază servicii de procurare a VMS pentru persoane fizice, ele având statutul de dealeri primari. Licitațiile se desfășoară încă din anii ’90.
Pentru serviciile de intermediere, băncile comerciale percep un comision. Pentru a fi rentabilă tranzacționarea unor instrumente financiare ca VMS de către persoanele fizice, volumul instrumentelor procurate ar trebuie să fie cât mai mare, deoarece doar astfel este posibilă asigurarea unui profit după achitarea comisionului băncii comerciale care a intermediat tranzacția. De aceea, noua platformă va face VMS mult mai atractive persoanelor fizice.
Populația, în prezent, are investite 4,5% din totalul achizițiilor din totalul de 5 miliarde de lei împrumutate de la bănci.