Statul bagă ordine cu forța pe piața imobiliară! Agenții fără certificat vor fi scoși din joc

24 Mart. 2025, 13:20
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
24 Mart. 2025, 13:20 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

O nouă lege privind activitatea agenților imobiliari a fost înregistrată în Parlamentul Republicii Moldova, având drept scop reglementarea unui domeniu care, până în prezent, a funcționat într-un cadru juridic vag, favorizând apariția practicilor abuzive și a lipsei de transparență în tranzacțiile imobiliare.

Proiectul de lege propune stabilirea unui cadru normativ clar și previzibil, care să definească statutul agenților imobiliari, condițiile de acces la profesie, obligațiile legale ale acestora, precum și mecanisme de supraveghere și sancționare a activității lor.

Potrivit inițiativei, doar persoanele care dețin un certificat de competență profesională vor putea activa legal ca agenți imobiliari. Acest certificat va fi eliberat de instituții de învățământ acreditate, desemnate de Ministerul Educației și Cercetării, care va aproba și programele de formare profesională inițială și continuă.

Noua lege prevede și crearea unui modul electronic „Agenți imobiliari” integrat în Sistemul informațional „Registrul prețurilor bunurilor imobile”, administrat de Agenția Relații Funciare și Cadastru (ex-Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru). Acest modul va conține date despre agenții imobiliari certificați și activitățile lor de intermediere, în scopul monitorizării, combaterii abuzurilor și asigurării transparenței pe piața imobiliară.

Potrivit proiectului, agenții imobiliari vor avea obligația legală de a încheia contracte scrise cu clienții, în care vor fi specificate clar drepturile și obligațiile părților. Legea stabilește și interdicții în activitatea de intermediere, precum și un regim clar de supraveghere și sancționare pentru încălcările comise de agenți.

Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor va fi responsabil de constatarea și examinarea contravențiilor din domeniu, în timp ce Agenția Geodezie va avea atribuții de reglementare, certificare și monitorizare a activității agenților imobiliari.

Autorii proiectului, un grup de deputați PAS, susțin că în prezent oricine poate activa ca agent imobiliar, fără pregătire profesională, ceea ce afectează calitatea serviciilor, siguranța tranzacțiilor și drepturile consumatorilor. Lipsa unui cadru legal favorizează comisioane ascunse, publicitate înșelătoare și conflicte de interese.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO