Statul care își schimbă capitala în acest an, într-un oraș grandios, construit de la zero (VIDEO)

18 Mart. 2021, 16:05
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
18 Mart. 2021, 16:05 // Actual //  MD Bani

Egiptul se luptă pentru a pregăti o nouă capitală grandioasă în deșertul situal la est de Cairo. Primii funcționari publici urmează să se mute în noul oraș, construit practic de la zero, deja în această vară.

Potrivit Reuters, acesta este unul dintre cele mai importante proiecte ale președintelui egiptean Abdel Fattah al-Sisi, dar care se derulează cu întârziere.

În inima orașului, pe ultima sută se metri, se află construcția unui bulevard de ministere – un ecou al arhitecturii templelor faraonice, care se învecinează cu un complex islamic înalt, două clădiri parlamentare cu cupole și un complex prezidențial întins.

Va exista și o linie de tren care va trece prin cartierul de afaceri, unde turnul central de 385 de metri este tot mai aproape de finalizare. În continuare va fi construit iun parc de 10 kilometri, care se întinde până la o moschee uriașă.

Orașul, cunoscut pur și simplu ca Noua Capitală Administrativă, este proiectat să funcționeze cu tehnologie inteligentă pe terenuri virgine, departe de dezordinea și haosul din Cairo. Se va lăuda cu universități, facilități de agrement și un cartier diplomatic.

 

Au fost realizate progrese opritoare și, după ce finanțarea emirațională a scăzut la scurt timp după ce a fost anunțată în 2015, armata și guvernul au preluat costul estimat la 25 de miliarde de dolari pentru prima fază, injectând investiții suplimentare bugetului preconizat.

Împrumuturi și finanțări externe

De asemenea, pandemia de coronavirus a încetinit progresul, iar prima dintre cele trei faze planificate, acoperind 168 de kilometri pătrați, nu va fi finalizată în momentul în care guvernul va începe să se mute în noua metropolă.

„Rata de finalizare a primei faze a trecut de 60% în toate proiectele”, a declarat Khaled el-Husseiny, purtătorul de cuvânt al noii capitale.

El a adăugat că transferul întârziat al funcționarilor publici va începe în iulie, înainte de o deschidere oficială planificată pentru sfârșitul anului 2021.

Tehnologie înaltă

Orașul este conceput ca un model de înaltă tehnologie pentru viitorul Egiptului.

Centrele de control vor monitoriza electronic infrastructura și securitatea, acoperișurile vor fi acoperite cu panouri solare, plățile vor fi fără numerar și pentru fiecare locuyitor vor fi alocați câte 15 metri pătrați de spațiu verde, declară oficiialii.

„În noua capitală încercăm să rezolvăm toate problemele pe care le-am avut în trecut”, a spus Husseiny.

Se așteaptă ca orașul finalizat să găzduiască cel puțin 6 milioane de locuitori, a doua și a treia fază de construcții fiind dedicată, în mare parte, complexelor rezidențiale.

Va dura zeci de ani până orașul va fi ridicat în totalitate. Totodată, Guvernul va putea funcționa normal în timp ce construcțiile vor continua, a declarat Amr Khattab, purtătorul de cuvânt al Ministerului Locuințelor, care este responsabil cu executarea unor părți ale orașului.

Nu este clar cât de departe și cât de repede se îndepărtează centrul Egiptului, de la Cairo la noua capitală, la 45 km de Nil. Deocamdată, mii de blocuri rezidențiale stau goale de ambele părți ale unei autostrăzi care duce în noul oraș.

Vânzarea terenurilor

Oficialii spun că orașul va include în cele din urmă locuințe sociale și este menit să se finanțeze prin vânzarea de terenuri, deși nu este clar cât de multe venituri vor genera aceste acțiuni.

Din costul de 25 de miliarde de dolari pentru prima fază, aproximativ 3 miliarde de dolari sunt cheltuiți pentru districtul guvernamental, a spus Husseiny.

Unele finanțări internaționale au fost asigurate pentru căile feroviare, iar un împrumut chinez de 3 miliarde de dolari a ajutat la finanțarea construcției districtului de afaceri, construit de China State Construction Engineering Corp (CSCEC).

Sisi, care s-a angajat în multiple mega-proiecte de infrastructură și scheme naționale de dezvoltare, spune că alte regiuni nu vor fi neglijate.

„Nu părăsim Cairo, Alexandria, Port Said sau alte provincii. Mergem înainte, atât cu vechiul, cât și cu noul”, a declarat președintele egiptean săptămâna trecută. Deschiderea capitalei va marca „nașterea unui nou stat”, a adăugat el.

Deși există sprijin pentru argumentul Guvernului potrivit căruia noua capitală poate reduce aglomerația din Cairo, există, de asemenea, îngrijorarea că noua regiune va fi prea scumpă și inaccesibilă pentru mulți.

„Unele clase vor putea locui acolo, altele nu”, a spus Alaa Ibrahim, un electrician în vârstă de 39 de ani, din districtul sărăcit Imbaba din Cairo.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ