Stilul smart casual pentru bărbații moderni: idei de ținute de zi și pentru timpul liber

29 Apr. 2021, 10:12
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
29 Apr. 2021, 10:12 // Au Bani //  MD Bani

Relaxat, dar elegant. Simplu, dar stilat. Versatil, dar și sofisticat.

Probabil ai auzit toate acestea despre stilul smart casual pentru bărbați, dar acest look continuă să fie o enigmă. Chiar dacă poate lăsa loc de numeroase interpretări stilistice – ceea ce poate fi un avantaj pentru stilul tău personal, poți să-ți perfecționezi look-ul smart casual fără prea mult efort.

Alături de consilierii vestimentari Tudor Tailor, a fost pregătit un ghid despre stilul smart casual, exemplificat cu multe idei de ținute smart casual în funcție de momentele importante din programul tău.

Află cum poți adopta look-ul perfect pentru acest dress code cu ajutorul unor piese simple, dar de efect, care îți vor reinventa fiecare ținută!

Ce înseamnă Smart Casual astăzi?

Smart se referă la felul în care integrezi piesele: nu trebuie să fie de aceeași culoare sau din același material, ci să pară că sunt făcute să fie purtate împreună. E ceva mai elegant decât combinația de jeans cu tricou, dar este un look cool, simplu.

Casual se referă la un look de zi, potrivit în numeroase ocazii, care oferă libertate, confort și creativitate.

Așadar, eticheta smart casual se referă la un mix’n’match revigorant, mai curajos și expresiv decât stilul business, dar mai elegant decât stilul casual. 

Look-ul smart casual este alegerea preferată de gentlemenii tineri și moderni, cât și de adepții costumului, care știu când să aducă ținuta elegantă în zona contemporană, mai degajată – fie la întâlnirile de peste zi, brunch-uri sau petreceri de weekend.

Practic, vei combina piese sofisticate cu cele basic, de zi, în nuanțe care te flatează și potrivite sezonului și ocaziei alese.

Smart casual vs Business casual: care sunt diferențele?

Adesea, cele două stiluri se confundă adeseori în ziua de azi, când trendurile se intersectează și inovează. Este și firesc, pentru că ambele dress code-uri sunt destul de fluide și presupun piese vestimentare relaxate și clean.

Însă există câteva diferențe între business casual și smart casual:

– Business casual este un stil potrivit mediului profesional, mai formal, dar fără a impune purtarea costumului și a cravatei

– Smart casual este un stil potrivit în ocazii mai intime, integrând elemente din zona professional cu cele de zi cu zi (pantofi casual sport, un blazer mai atipic)

O ținută business casual pentru bărbați este un standard în cadrul companiilor în care nu există reguli stricte de dresscode, dar cer atenție și eleganță, un plus de rafinament.

– O ținută smart casual este mai nonconformistă și poate fi acceptată într-un start-up neconvențional, dar de cele mai multe ori este potrivită pentru o ieșire în oraș.

Exemple de piese vestimentare esențiale în ținute smart casual

Iată și care sunt elementele specifice unui outfit smart casual pentru bărbați:

1. Sacoul (sau blazerul), elementul statement al ținutei

Unul dintre articolele esențiale pentru un look smart casual este sacoul. Nu vorbim de cel de costum, care trebuie purtat doar cu pantalonii din același material pentru aparițiile formale.

Pentru ținutele smart casual pentru bărbați, definite de simplitate și lejeritate și un look aranjat, se potrivesc perfect sacourile casual. 

Este piesa statement pentru bărbatul modern care preferă acest look degajat. Poți alege să porți sacouri casual cu un singur rând de nasturi sau chiar la două rânduri, pentru aparițiile mai formale.

Alegerea safe sunt sacourile negre, gri, bleumarin sau bej, pentru că asigură simplitate și eleganță. Dar cu siguranță nu vrei să adopți o imagine demodată sau previzibilă de fiecare dată.

Poartă cu încredere sacouri în nuanțe marine sau solare, culori tomnatice sau imprimeuri de sezonideale în ținutele casual, cât și business, alături de perechea potrivită de pantaloni (jeans sau chinos, respectiv pantaloni simpli sau flannel).

Cu toate că sunt văzute diferit, blazerul și sacoul casual se referă la același lucru: haina  purtată independent de costum, în ținutele formale. Termenul de blazer a fost folosit prima dată în 1825, referindu-se la sacourile roșii ale membrilor diferitor cluburi din Cambridge și, ulterior, la cele de orice culoare.

2. Cardiganul sau jacheta

Sunt acceptate și cardiganele, jachetele de piele ori cele bomber în garderoba smart casual. Cu toate acestea, ele sunt potrivite mai degrabă în stilul casual urban, mai tineresc.

Totuși, poți păstra un look echilibrat dacă asortezi un cardigan simplu cu o cămașă albă clasică și o pereche de pantaloni chinos, simpli sau în carouri discrete.

De asemenea, pentru că jachetele de piele sau tip bomber sunt haine sport casual, de stradă, le poți echilibra foarte bine cu o cămașă simplă de calitate premium și neapărat o pereche de pantofi sau ghete elegante.

Cu cât mai echilibrat și minimalist, cu atât mai potrivit!

3. Cămașa casual, simplă sau cu model clasic

Un alt element esențial în ținuta smart casual este cămașa. Poți alege aproape orice tip de cămașă în ținutele tale, atât cele button up cât și button down (cu nasturi pe guler).

Dacă în cazul sacoului vorbim de libertate, culoare și îndrăzneală, în cazul cămășilor casual bărbătești ar fi ideal să optezi pentru culorile clasice și modelele tradiționale. Este un echilibru stilistic care nu se demodează, din contră.

Un look smart casual este unul inteligent și atent la detalii, atemporal, cu toate că permite multe variații.

O cămașă albă arată excelent cu un sacou în nuanțe tari și un jeans clasic, iar o cămașă cu imprimeu alături de un sacou simplu și o pereche de chinos în nuanțe neutre, calde, va arăta foarte bine.

Cămășile albe și în nuanțe de albastru pal ori navy vor avea întotdeauna un efect extraordinar, în timp ce imprimeurile cadrilate (în carouri) precum gingham sau tartan sunt foarte apreciate pentru că îți conferă un look masculin aranjat, clasic.

Dacă alegi cămăși în nuanțe simple și pale, alege un sacou în aceste imprimeuri în carouri, pentru o apariție de bun gust și plină de rafinament.

Pentru un look smart casual mai relaxat pentru ieșirile de vară, în oraș, cămășile simple din denim pot deveni un element fresh și elegant, dacă sunt asortate la o pereche uni de pantaloni chinos (sau) scurți și o pereche de mocasini.


4. Maleta bărbătească

O alternativă interesantă pentru cămașa clasică, mai ales în sezonul rece, este maleta (sau helanca bărbătească). Este o piesă vestimentară clasică și apreciată pentru confortul și simplitatea sa, dar și pentru alura retro sofisticată, de inspirație anii ‘60 pe care o conferă purtătorului.

Maletele sunt mai strânse pe corp, prin urmare sunt recomandate celor care au un corp definit și fit, pentru un look armonios.

Modelele subțiri în nuanțe delicate și pale merg de minune cu pantaloni și sacou în culori deschise, în ținute de zi; la fel, cele sobre se potrivesc unui look fermecător în mediul de business ori la evenimentele mai speciale.

În cazul maletelor se potrivesc foarte bine și jachetele de piele alături de pantaloni chino simpli, mai ales pentru ieșirile în aer liber, când vremea e friguroasă. E o combinație foarte cool și stylish, chiar și când ești pe grabă.

5. Tricoul sau puloverul

Cu toate că pot funcționa foarte bine alături de un sacou sau o jachetă stylish, dacă le alegi în clasicele nuanțe de gri și alb, tricourile și puloverele sunt mai potrivite pentru stilul casual de zi cu zi.


Poți să le porți uneori și în ținutele smart mai basic, dacă alegi piese de calitate și croite pe măsura ta, astfel încât să confere un look unitar și îngrijit.

6. Jeanșii clasici

O pereche veritabilă de blugi este, de asemenea, un element ideal pentru un look relaxat, dar finisat.

O apariție aparte și mereu plăcută este asigurată de combinația de jeanși clasici, în nuanțe la fel de clasice, alături de un sacou casual și o cămașă în carouri. Este un statement look elegant și comod.


7. Pantalonii chino sau flannel

Dacă nu ești adeptul blugilor și cauți alternative mai confortabile și mai versatile, pantalonii chino sau flannel sunt must-have în garderoba unui gentleman creativ și stilat.

Îi poți purta foarte reușit cu un sacou casual sau un pulover cu cămașă la evenimentele mai relaxate, dar și cele mai conservatoare, business.

Ca să investești într-o pereche de pantaloni chinos de calitate, asigură-te că sunt confecționați din țesătură clasică twill (100% bumbac). Spre deosebire de jeanși, ei vin în diferite culori, potrivite pentru fiecare ocazie: tonuri tomnatice (maro, bordo, cărămiziu, roșu), nuanțe marine (albastru, verde, turcoaz), tonuri neutre etc.

Pantalonii chino sunt o alegere perfectă mai ales când dresscode-ul evenimentului la care mergi este vag și nu știi cât de elegant să te îmbraci. Ei pot fi purtați în diferite combinații interesante, dar dacă vrei o imagine mai clasică, alege culori precum khaki, navy sau bej.

Chino sunt o versiune mult mai stylish a blugilor, ideal de purtat în sezonul cald.

În sezonul rece ai o altă opțiune elegantă în dresscode-ul smart casual: pantalonii flannel, cu model simplu sau în carouri, confecționați din lână pentru un plus de confort.

Atât pantalonii chino, cât și flannel vin într-o varietate de culori și modele tocmai pentru a fi pe placul bărbaților mai excentrici, cât și al celor care pun preț pe calitate și pe imagine.

8. Pantofii potriviți stilului smart casual

Stilul acesta modern mult mai multă libertate de alegere, însă look-ul tău trebuie să fie unitar. De aceea, încălțămintea este și ea versatilă, dar trebuie aleasă în acord cu ținuta.

Poți purta diferite tipuri de pantofi casual de bărbați: Oxford sau Chelsea boots, mocasini din piele, chiar și sneakers.

Oxford

Dacă vrei să păstrezi eticheta eleganței și să impresionezi cu un stil matur și asumat, atunci alege să porți pantofi Oxford și la ținutele smart casual. Atenție, doar, să nu fie din piele lăcuită, care se potrivește doar evenimentelor formale.

Acești pantofi bărbătești sunt mai pretențioși decât celelalte opțiuni, dar conferă un look finisat și păstrează o versatilitate și un confort pe care le poți explora în zone mai casual.

Ghete (Chelsea boots)

Pentru gentlemenii stilați, există și ghete stilate cunoscute drept Chelsea boots. Sunt chiar unele dintre cele mai stylish, minimaliste și apreciate tipuri de ghete pentru bărbați, mereu în trenduri.

Au un look clasic și atemporal, care se potrivește perfect oricărei ținute, în special în sezonul rece. Dacă vrei o investiție pe care nu o vei regreta, alege o pereche de ghete în nuanțe maro, care completează foarte multe outfituri.

Aceste ghete arată extrem de reușit în ținutele masculine smart casual, pentru că îți asigură un look elevat și cool, foarte modern, chiar și cu piese vestimentare clasice sau basic.

Pantofii Loafers în nuanțe discrete

Mocasinii – sau pantofii loafers – sunt o alegere rafinată și minimalistă, care nu se demodează. Această încălțăminte casual pentru bărbați te așteaptă cu o varietate de culori, cu modele simple sau cu ornamente interesante.

Mocasinii sunt comozi, practici și ușor de integrat în diferite look-uri solare, în special în timpul vacanțelor și al călătoriilor, în outfituri relaxate de vară.

Sneakers simpli, albi

Dacă ești un mare fan al pantofilor sport, lookul smart casual îți permite să porți o astfel de pereche pentru ținute cu aer relaxat și fresh. Pentru a reuși un astfel de look, este important să alegi o pereche de sneakers albi super-simpli și îngrijiți, din piele.

9. Accesoriile smart casual

Dresscode-ul smart casual poate fi pus în valoare și cu ajutorul accesoriilor. Dacă vrei să adopți un look cât se poate de aranjat și totodată discret, fără a epata, atunci poți alege să porți un ceas simplu, dar stylish, și o pereche de ochelari de soare, dacă este cazul.

Ideal ar fi să renunți la cravată și să alegi în schimb să porți batiste de buzunar interesante, nu foarte pretențioase.

Iar cureaua maro este obligatorie în ținuta smart casual modernă. Poți alege modelul potrivit pentru costumele și cămășii tale, din colecția de curele de piele pentru bărbați Tudor Tailor.

Idei de ținute smart casual: când și unde le porți?

Pentru că fiecare look pe care îl adoptă un gentleman transmite o anumită imagine, și stilurile smart casual cer diferite combinații vestimentare, în funcție de ocazie și chiar de sezon.

Ca să-ți fie mai ușor să alegi acele piese perfecte pentru diferite evenimente sau momente ale zilei, ți-am pregătit câteva exemple de ținute smart casual care să-ți servească drept inspirație:

Ținuta relaxată și modernă, pentru un job care nu cere dress code
Spre deosebire de dress code-ul business, care cere un look mai rafinat și mai conservator, în ținutele smart casual acceptată la job nu există reguli vestimentare. Acest lucru se poate petrece în cazul celor care lucrează în startup-uri, de exemplu.

Totuși, pentru că vorbim de un dresscode care impune profesionalism și o eleganță firească, cele mai bune combinații stilistice sunt formate din sacou, cămașă și pantaloni casual.

Cravata și costumul nu sunt obligatorii și se potrivesc doar dacă au modele neașteptate pentru un look tineresc și neconvențional și sunt accesorizate atipic.

Pentru a arăta profi, dar în același timp încrezător și atent la imaginea ta, mizează pe piese vestimentare moderne și simple, mai ales când nu ești sigur de regulile vestimentare.

Cuvintele cheie pentru ținuta smart casual de birou sunt echilibru și curaj. Iar asta poți reuși alegând sacouri în nuanțe gri, albastru sau navy, chiar și grena sau verde smarald (ideale în sezonul rece) alături de accesorii în culori contrastante.

Pantalonii chinos sau flannel, în funcție de sezon, trebuie să fie în nuanțe complementare sacoului, care fac un contrast plăcut. Cămașa perfectă pentru mediul profesional este cea albă sau în culori pale, pentru că e o alegere versatilă. Poți renunța la sacou; look-ul tău va rămâne la fel de smart și degajat.

Pantofii casual pe care îi poți purta cu încredere sunt Oxford sau ghetele Chelsea și, dacă dorești, poți scoate din anonimat ținuta cu o batistă de buzunar mai extravagantă, mai ales dacă ai ales un sacou în culori neutre precum albastru, navy și gri, de exemplu.

Ținuta revigorante și cool pentru întâlnirile în oraș
În zilele în care ieși cu prietenii sau colegii la restaurantul preferat sau te pregătești pentru o plimbare în parc sau chiar o după-amiază romantică, te poți “juca” cu piesele pe care alegi să le porți, ca să-ți evidențieze personalitatea aparte.

Poți opta pentru un sacou casual cu un model mai îndrăzneț și o cămașă simplă albă, fără cravată desigur, ca să păstrezi un look mai finisat și matur, dar foarte nonșalant, degajat.

O altă combinație reușită este asortarea unei cămăși casual în dungi sau în carouri, alături de un sacou simplu și cool, în nuanță neutră, și o pereche de pantaloni casual într-o culoare statement, de data aceasta.

Pentru zilele mai reci, poți alege sacouri casual din țesături premium, atent croite pentru a lăsa pielea să respire, dar care îți oferă confort îndelungat. Apariția ta va fi una memorabilă dacă alegi culori tomnatice precum burgundy sau verde.

Dacă preferi un outfit un pic mai casual de zi cu zi, poți opta pentru combinația de pulover și cămașă ori un cardigan simplu, dacă sacoul ți se pare prea mult pentru ocazie.

Poți opta pentru clasicii pantofi Oxford, deși o apariție modernă și relaxată o asigură o pereche de ghete Chelsea, în sezonul rece. Pe timp de vară, poartă mocasini în culori interesante, dar care să nu epateze, mai ales dacă alegi culori mai puternice în ținută.

Și o pereche de sneakers albi arată OK în acest look urban, mai fresh.

Ținuta smart casual pentru un party de zi sau un city break

Poți să-ți asiguri un look carismatic și plin de bun-gust, chiar și în momentele în care vrei să iei o pauză și să te bucuri de diferite evenimente pline de distracție și de relaxare.

Stilul smart casual este o alegere excelentă atunci când vrei să te simți bine în hainele pe care le porți, dar să arăți ca un gentleman fermecător, fără prea mult efort.

Dacă este un look cu care rezonezi, atunci poți alege câteva idei de ținute smart casual foarte îndrăznețe și pline de culoare, pentru zilele de vacanță la malul mării și chiar petreceri pe iaht.

Alege sacouri casual din materiale lejere și respirabile, care să-ți permită să te simți liber și nestingherit, în nuanțe marine sau solare. Poți alege să porți sacoul cu un tricou simplu și de calitate sau, ideal, o cămașă casual albă sau în nuanțe pale, simplă sau cu dungi, din materiale ușoare și lejere.

Mocasinii sunt cea mai bună alegere pentru ținutele de vară pe care le porți la un cocktail sau garden party sau în zilele de vacanță.

Dacă ținuta ta este minimalistă, alege o pereche Loafers cu ornamente – colecția de mocasini Tudor Tailor îți oferă posibilitatea să îți customizezi chiar tu pantoful, de la talpă și material, la aceste detalii care fac diferența.

Dos and don’ts în stilul smart casual
Poți purta pantaloni scurți în smart casual

Vara poate fi foarte călduroasă, de aceea mulți bărbați poartă pantalonii scurți la ținutele mai elegante. Cât timp sunt simpli, cu croială fit deasupra genunchiului și din materiale de foarte bună calitate, sunt OK pentru stilul smart casual de vară.

În cazul în care nu știi ce să porți la un eveniment mai special, alege o pereche smart casual de pantaloni lungi, care se pot purta foarte cool cu un sacou casual și o cămașă albă.

Poartă jeanșii cu blazere interesante

Cea mai plăcută combinație cu o pereche de blugi simpli și închiși la culoare este un sacou cu model interesant.

Nu lăsa loc de cute

Chiar dacă acest stil este relaxat și fresh, nu înseamnă că ținuta nu cere efort. Este important ca piesele pe care le porți să fie călcate și să nu aibă cute, iar pantofii să arate îngrijit – altfel, riști un look neglijent și deloc potrivit pentru smart casual.

Alege un contrast plăcut închis-deschis

Dacă vrei să optezi pentru o ținută smart casual, cu siguranță nu vei purta o jachetă bomber verde cu un tricou alb, jeanși decolorați și teniși. Schimbă jeanșii cu unii închiși la culoare, iar jacheta cu o haină gri sau navy, ținuta ta deja arată mai smart. Dacă ai o ținută în nuanțe prea închise, înlocuiește două elemente cu unele deschise la culoare.

Dacă alegi tricou, alege simplu

Adeseori, în stilul smart casual masculin tricourile se poartă cu blazer, cu un cardigan sau un pulover. Și este important să fie simple și în nuanțe clasice, pentru a echilibra ținuta și a nu o duce în zona de sport casual.

Poartă cămăși cu mânecă lungă

Varianta cea mai elegantă și safe este să optezi pentru cămăși cu mânecă lungă în locul celor cu mânecă scurtă – care arată mult prea casual.

… și cu model

Spre deosebire de tricouri, cămășile arată foarte cool și smart în acest stil, dacă au un model interesant, precum cele cadrilate sau în carouri ori în dungi.

Nu-ți uita haina

Adeseori, la ieșirile relaxate sau mai intime, în oraș – unde se potrivesc cel mai bine ținutele smart casual – poți înlocui sacoul cu o haină simplă, care arată bine în ținută. În fond, sacoul poate fi și el dat jos oricând.

Alege piese croite pe măsurile tale

Bineînțeles, outfiturile smart casual pentru bărbați arată cel mai bine și elevat dacă sunt pe măsura ta și îți pun imaginea în valoare. Alege piese fit, croite perfect după mărimile tale, pentru a evita cutele și hainele prea largi ori strâmte, care nu lasă deloc o impresie plăcută.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău