Stoianoglo a pierdut la CCM. Plenul a menținut decizia Liubei Șova de suspendare a sesizării asupra legii Procuraturii

14 Sept. 2021, 09:58
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Sept. 2021, 09:58 // Actual //  MD Bani

Magistrații Curții Constituționale (CCM) au menținut ieri, 13 septembrie decizia emisă de președinta ad-interim a Înaltei Curți, judecătoarea Liuba Șova, privind respingerea cererii procurorului general, Alexandr Stoianoglo, prin care solicita suspendare acțiunii legii pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, adoptată recent de către Parlament, scrie Realitatea.md.

Deși Stoianoglo a argumentat necesitatea suspendării acțiunii legii, prin faptul că există riscuri de natură „să afecteze unele valori constituționale”, totuși în cererea de suspendare nu există o expunere detaliată la acest subiect, care ar duce la eventuale prejudicii și consecințe negative iminente pentru independența instituției, a procurorului general sau a Consiliului Superior al Procurorilor, susțin magistrații.

„Curtea reiterează că, în cazul invocării riscului afectării unui domeniu, autorul cererii de suspendare trebuie să demonstreze intensitatea şi posibilele prejudicii şi consecințe negative iminente şi ireparabile ale riscului invocat. Chiar dacă riscul este abstract, cererile cu privire la suspendarea acțiunii actelor sesizate trebuie motivate în mod convingător. Doar invocarea riscului şi enumerarea unor valori fundamentale nu reprezintă o motivare suficientă şi convingătoare în vederea suspendării acțiunii actului sesizat”, se arată în decizia CCM.

În baza celor expuse, magistrații constituționali au decis să mențină hotărârea Liubei Șova.

„Plenul Curții confirmă că nu există motive pentru a dispune suspendarea acțiunii dispozițiilor legale contestate și, prin urmare, Decizia nr. 136 din 6 septembrie 2021 respectă exigențele articolelor 251 alin. (4) din Legea cu privire la Curtea Constituțională și 71 alin. (4) din Codul jurisdicției constituționale”, se arată în decizia CCM.

Amintim că, la 6 septembrie curent, cererea procurorului general, privind suspendarea acțiunii Legii pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, până la soluționarea în fond, a fost respinsă de către președinta ad-interim a Înaltei Curți, judecătoarea Liuba Șova.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo s-a adresat, la 3 septembrie, cu o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității modificărilor operate de Parlament.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:27 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Moscova a urcat pe locul al doilea în lume după numărul de miliardari în dolari, devansând Hong Kong și fiind întrecută doar de New York, potrivit celui mai recent clasament publicat de Forbes.

Până la 7 martie 2025, 90 de miliardari trăiau în capitala Rusiei — cu 16 mai mulți decât anul trecut, dintre care 11 sunt „nou-veniți”. Averea totală a acestor persoane se ridică la 409 miliarde de dolari, cu 31 de miliarde mai mult decât în 2024.

Cel mai bogat moscovit rămâne magnatul petrolier Vagit Alekperov, cu o avere estimată la 28,7 miliarde de dolari. Peste jumătate din această sumă provine din participația sa în gigantul „Lukoil”, de la care a încasat anul trecut peste 2 miliarde de dolari în dividende, în ciuda faptului că a părăsit funcția de președinte al companiei în aprilie 2022, după ce a fost vizat de sancțiunile impuse de Marea Britanie și Australia.

Moscova a reușit astfel să depășească Hong Kong, care anul trecut ocupa la egalitate locul doi cu capitala rusă. În prezent, Hong Kong se află pe locul trei, cu 72 de miliardari, fiind urmat de alte două orașe din China aflate în top 10.

Pe primul loc se menține New York, care a adăugat în 2024 încă 13 miliardari, ajungând la 123. Averea totală a acestora se ridică la 759 miliarde de dolari, iar liderul rămâne Michael Bloomberg, cu o avere de 105 miliarde de dolari.

În ciuda sancțiunilor occidentale, numărul miliardarilor din întreaga Rusie a crescut în 2024 de la 125 la 146, potrivit Forbes — cel mai mare număr din istoria clasamentului. 15 ruși au intrat pentru prima dată în top, iar 10 au revenit după o absență. Doar patru au ieșit din listă.

Totodată, averea combinată a celor mai bogați ruși a atins un nou record de 625,5 miliarde de dolari, depășind nivelul din 2023 (576,8 miliarde $) și chiar recordul pre-invazie din 2021 (606,2 miliarde $).

Potrivit Forbes, averea cumulată a miliardarilor ruși a depășit economiile tuturor cetățenilor ruși din sistemul bancar. Astfel, în timp ce cei mai bogați ruși dețineau 63,3 trilioane de ruble, populația țării avea în băncile rusești doar 57,5 trilioane de ruble (date valabile la 1 ianuarie 2025).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!