Strategia lui Spînu își propune să scoată sărăcia din satele ruinate ale Moldovei. Sudul țării – cel mai subdezvoltat

26 Ian. 2022, 15:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Ian. 2022, 15:23 // Actual //  bani.md

În ședința de astăzi, Guvernul a aprobat Strategia Națională de Dezvoltare Regională a Republicii Moldova 2022 – 2028 care vizează implementarea proiectelor și programelor regionale. Finalitatea acestora se orientează spre crearea condițiilor necesare pentru asigurarea veniturilor, ocupării și asigurării condițiilor de trai a cetăţenilor, atragerea investițiilor și îmbunătățirea infrastructurii regionale.

În același timp, analiza tendințelor de evoluție socio-economică a regiunilor din afara mun. Chișinău scoate în evidență perpetuarea unor sesizabile discrepanțe inter-regionale de dezvoltare a țării. În mod specific, se evidențiază două regiuni cu performanțe peste media națională (Regiunea de Dezvoltare UTA Găgăuzia și Regiunea de Dezvoltare Centru) și alte 2 regiuni cu performanțe sub media națională (Regiunea de Dezvoltare Nord și Regiunea de Dezvoltare Sud):

  1. Regiunea de Dezvoltare Centru (RD Centru) este puternic avantajată de proximitatea mun. Chișinău, înregistrând cele mai bune performanțe de dezvoltare în comparație cu toate celelalte regiuni. Pe parcursul ultimului deceniu, RD Centru a fost lider național după evoluția majorității indicatorilor de dezvoltare socio-economică.
  2. Regiunea de Dezvoltare UTA Găgăuzia (RD UTAG) a reușit foarte eficient să valorifice avantajele oferite de statul special de autonomie și gradul mai avansat de descentralizare fiscală și administrativă. Având la începutul anilor 1990 un nivel de dezvoltare similar cu Regiunea de Dezvoltare Sud (RD Sud), RD UTAG a înregistrat o evoluție superioară pe întreaga durată a ultimelor decenii, transformându-se în una dintre cele mai dinamice regiuni din Republica Moldova.
  3. RD Sud continuă să rămână cea mai subdezvoltată regiune din țară, caracterizată de cel mai jos nivel de urbanizare și industrializare. Totodată, regiunea este caracterizată de cel mai jos nivel al ratei de ocupare a populației și cel mai mic salariu mediu printre toate celelalte regiuni din țară.
  4. Prosperitatea tradițională a Regiunii de Dezvoltare Nord (RD Nord) este în continuă descreștere, fiind puternic influențată atât de factorul demografic (regiunea îmbătrânește cel mai repede dintre toate regiunile), cât și de factorul geografic (regiunea este cea mai îndepărtată de mun. Chișinău).

Cum vor autoritățile să dezvolte localitățile Moldovei

Pentru reducerea discrepanțelor dintre regiuni, autoritățile își propun mai multe obiective. Este vorba de: creșterea competitivității și ocupării forței de muncă a regiunilor, sporirea coeziunii teritoriale și prevenirea excluziunii și îmbunătățirea mecanismelor și instrumentelor de coordonare și implementare a politicii naționale de dezvoltare regională.

„O provocare majoră a finanțării obiectivelor de dezvoltare regională o constituie decalajul mare dintre resursele financiare mobilizate și necesitățile reale de dezvoltare regională. Astfel, deși resursele alocate din Bugetul de Stat și cele atrase de la donatori sunt în continuă creștere, acestea acoperă doar parțial necesitățile la nivel regional. Necitând la aceasta, chiar dacă alocațiile sunt planificate minuțios și bine direcționate, o bună parte din mijloacele alocate în FNDR nu sunt valorificate adecvat”, se spune în documentul aprobat de Guvern.

Realitatea Live

14 Dec. 2024, 10:02
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
14 Dec. 2024, 10:02 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Începând cu 1 ianuarie 2025, unele bancomate ale T-băncii (fostul „Tinkoff”) din Rusia nu vor mai accepta operațiuni efectuate cu carduri Visa și Mastercard, conform unui anunț făcut de banca respectivă, citat de RBC.

Problemele ar putea afecta și terminalele bancare ale instituției, care se numără printre primele zece bănci din Rusia după active și în top 5 în funcție de volumul depozitelor persoanelor fizice.

Reprezentanții băncii au asigurat că aceste carduri vor putea fi utilizate în continuare pentru plăți online, dar pentru operațiunile la bancomate se recomandă utilizarea cardurilor „Mir”, sistemul de plată național al Rusiei.

Conform unor surse RBC, la sfârșitul anului 2024, certificatele de securitate pentru cipurile cardurilor Visa și Mastercard, esențiale pentru criptarea datelor în timpul tranzacțiilor, vor expira pentru unele bănci din Rusia. Fiecare instituție bancară va decide dacă aceste carduri vor mai funcționa sau nu în continuare.

Sberbank și VTB, alte bănci de top din Rusia, au declarat pentru Interfax că nu vor întâmpina probleme cu acceptarea cardurilor Visa și Mastercard emise de ele.

În octombrie, vicepreședintele VTB, Gheorghi Gorșkov, a precizat că un card cu certificat expirat nu va deveni inutilizabil („o cărămidă”), subliniind că doar 1% dintre ruși mai dețin astfel de carduri internaționale, iar numărul lor continuă să scadă.

Visa și Mastercard și-au suspendat operațiunile în Rusia în primăvara anului 2022, ca răspuns la invazia Ucrainei. De atunci, sistemul „Mir” a devenit principala soluție de plată pentru cetățenii ruși, iar cardurile internaționale și-au pierdut treptat relevanța în țară.

Această evoluție reflectă continuarea adaptării sectorului bancar din Rusia la sancțiunile internaționale și la schimbările din piața globală de plăți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală