(STUDIU) 1 din 3 pacienți cu forme severe de Covid-19 dezvoltă o boală mintală

07 Apr. 2021, 15:26
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
07 Apr. 2021, 15:26 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Un studiu publicat în Lancet Psychiatry arată că unul din trei oameni (34%) care au suferit de COVID-19 și care au trecut printr-o formă severă a bolii a dezvoltat după șase luni o afecțiune psihiatrică sau neurologică.

În acest studiu au fost implicați 236.379 de pacienți, în mare parte din SUA. Astfel, s-a constatat că 34% au prezentat tulburări alea sănătății mintale și neurologice în termen de șase luni după ce au fost testați pozitiv cu coronavirus. Cea mai frecventă este anxietatea, pe care 17% dintre oameni au dezvoltat-o.

Experții din sănătate atenționează sistemul de sănătate să fie pregătite să facă față pacienților afectați de aceste tulburări.

Diagnosticul neurologic, cum ar fi accidentul vascular cerebral și demența, au fost mai rare, dar nu mai puțin frecvente la cei care au fost grav bolnavi în timpul infecției cu COVID-19. Dintre cei care au fost internați la terapie intensivă, 7% au avut un accident vascular cerebral și aproape 2% au fost diagnosticați cu demență, scrie Wall Street.

De asemenea, studiul a constatat că aceste diagnostice au fost mai frecvente la pacienții cu COVID-19 decât la cei care au avut gripă sau infecții ale tractului respirator în aceeași perioadă de timp.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 19:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Sept. 2021, 19:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Centrul Național Anticorupție (CNA)  informează că mai multe proiecte recente de legi și de hotărâri de guvern au fost supuse expertizei anticorupție. Printre cele mai importante acte normative din această săptămână se regăsesc proiectele de lege privind modificarea Legii drumurilor, Legii cu privire la activitatea farmaceutică, Legii privind achizițiile publice, dar și Codului Vamal al Republicii Moldova. Astfel, în rapoartele de expertiză, elaborate de CNA, au fost identificate deficiențe și înaintate recomandări pentru înlăturarea efectelor acestora.

Potrivit experților, proiectul de lege privind modificarea Legii drumurilor, care are drept scop crearea infrastructurii destinate bicicliștilor și pietonilor, conține riscuri de implementare în practică a normelor proiectului. Acestea pot genera costuri suplimentare pentru bugetele publice raionale și municipale, chiar dacă potrivit proiectului, lucrările de amenajare a pistelor ar urma să fie încorporate în lucrările de reabilitare a drumurilor de interes raional sau municipal. Pentru a evita aceste cheltuieli adiționale, CNA recomandă să se acorde o mai mare atenție elaborării actelor normative de punere în aplicare a legii.

De asemenea, mai multe riscuri au fost identificate și în Proiectul de lege privind modificarea Legii cu privire la activitatea farmaceutică. În raportul CNA se menționează că acesta ar putea crea condiții favorabile pentru importul medicamentelor false sau contrafăcute, fapt ce ar prejudicia ulterior sănătatea cetățenilor.

Prin Proiectul de lege privind modificarea Codului Vamal al Republicii Moldova, supus recent expertizei anticorupție a CNA, se propune înlăturarea interdicției la importul pieselor uzate pentru autovehicule.

Potrivit raportului de expertiză, problema identificată în proiectul de lege se referă la faptul că înlăturarea interdicției respective este necondiționată. Proiectul nu stabilește exigențe la import. Astfel, acest lucru ar permite importul oricăror părţi şi accesorii: originale sau nu; reutilizabile sau nu; însoțite sau nu de acte de proveniență sau ce confirmă calitatea etc.

CNA menționează că, expertiza anticorupție este procesul de identificare a riscurilor de corupție care pot apărea la promovarea proiectelor de acte legislative și normative de către entitățile publice, a factorilor care le generează și elaborarea recomandărilor pentru înlăturarea efectelor acestora.

Amintim că CNA face expertiză anticorupție începând cu anul 2006.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală