Fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza susține într-o postare pe facebook că gaz, tehnic vorbind, în conductele care alimentează Republica Moldova va fi. Nu de „acolo”, de „dincolo”, dar va fi. Evident, la prețul pieței, căci asta ne-am dorit, nu? Pentru consumatorul final ar însemna o creștere de „doar 50-60%”. Cum ne spune domnul Ceban – minus o ceașcă de ceai.
Sturza explică reducerea de preț pe care a obținut-o Dodon la Moscova în perioada când era la guvernare.
”Ce „deal” a adus Dodon de la Moscova pentru o reducere simbolică la preț? Păi, la bazar se știe – Guvernul preia câteva sute de milioane din datoriile „Moldovagaz”. Datorii ne-auditate. Moldova preia la datoria de stat vreo 8 miliarde de USD datoriile la gaz ale Transnistriei. Moldova va achita de acum încolo pentru Transnistria 1,2 miliarde metri cubi de gaz, bani care merg azi în bugetul Tiraspolului. În consecință (în capul lui Dodon) – mișcări sociale, alegeri anticipate și revenire la putere”.
Într-un cuvânt, pantalonii în jos, dragi moldoveni! De ce atâta grabă? Păi, rușii știu, fereastra de „oportunități” cu isteria gazului se va încheia în câteva luni! Timp în care vor să scape de Transnistria și să… (re)cucerească Moldova.
Republica Moldova nu a reușit să semneze un contract de livrarea a gazelor cu Gazprom. Precedentul a fost prelungit până la 1 noiembrie. Săptămâna trecută autoritățile au instituit stare de alertă în sectorul energetic și au dispus eliberarea păcurei din rezerva de stat.
În prezent, Republica Moldova plătește 790 USD/mia de metri cubi de gaz. Or, Pentru a face față crizei gazului, autoritățile de la Chișinău s-au adresat și Bruxellesului. Autoritățile moldovene insistă în negocierile cu Gazprom pe păstrarea formulei de preț din vechiul contract. În sezonul de vară prețul era calculat în funcție de cotațiile din hub-ul german NCG, iar pe perioada iernii, când se consumă 80% din consumul total de gaz, prețul era indexat cu cotațiile produselor petroliere.