SUA alertate de un fenomen venit din Est: Nu vrem produsele voastre ieftine, vă interzicem exporturile

21 Feb. 2024, 08:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Feb. 2024, 08:35 // Actual //  Lupu Eduard

Washingtonul a avertizat o țară din Est că SUA și aliații săi vor lua măsuri dacă aceasta încearcă să-și atenueze problema supracapacității industriale prin vânzările cu prețuri mici a bunurilor sale pe piețele internaționale, potrivit oficialilor americani. China, prin fenomenul de dumping încearcă să cucerească piețele globale, însă Statele Unite încep să-i interzică exporturile Beijingului, mai ieftine decât cele din America, lucru care ar bulversa industria locală.

Doi înalți oficiali ai Trezoreriei au declarat că o delegație americană și-a exprimat clar preocupările legate de dumping, într-o vizită recentă în China, inclusiv în conversațiile cu He Lifeng, vicepremierul responsabil pentru economia țării sale, potrivit Financial Times.
Să menționăm faptul că termenul de dumping descrie vânzarea de produse de către o țară sau de o firmă sub prețul de pe piață, pentru a elimina concurența. Această practică este interzisă în multe țări din lume, în special cele occidentale.

„Suntem îngrijorați de faptul că politicile de sprijin industrial chineze și politicile macro, care se concentrează mai mult pe ofertă, se îndreaptă ambele către o situație în care supracapacitatea în China…va ajunge pe piețele mondiale”, a declarat Jay Shambaugh, subsecretarul pentru afaceri internaționale, care a condus recent o echipă economică la Beijing.

SUA sunt cel mai preocupate de producția avansată și, în special, de sectoarele de energie curată, cum ar fi vehiculele electrice, panourile solare și bateriile litiu-ion.
Shambaugh a spus că a subliniat că nu doar SUA sunt îngrijorate și că China nu ar trebui să vadă niciun răspuns al SUA sau al altora ca fiind „din senin”.

Subsecretarul conduce partea SUA a unuia dintre cele două grupuri de lucru pe care Washington și Beijing le-au creat după vizita secretarului Trezoreriei, Janet Yellen, la Beijing, anul trecut, pentru a discuta probleme dificile, cum ar fi supracapacitatea, în efortul de a reduce tensiunile.
„Restul lumii va răspunde și nu o face într-un nou mod anti-China, ci răspunde politicii chineze”, a spus Shambaugh într-un interviu. Lui i s-a alăturat colegul Brent Neiman, subsecretar adjunct pentru finanțe internaționale, care a condus recent și o echipă în China.

Anul trecut, UE a lansat o anchetă anti-subvenție în industria vehiculelor electrice din China. Comisarul UE pentru concurență, Margrethe Vestager, a declarat sâmbătă că blocul este pregătit să folosească instrumente comerciale pentru a combate practicile comerciale neloiale din China.

Oficialii chinezi subliniază faptul că Actul de reducere a inflației din SUA face ca importarea bateriilor și a vehiculelor electrice chineze cu litiu să fie prohibitivă. Unii experți subliniază, de asemenea, că aproape o treime din exporturile chineze de vehicule electrice anul trecut au fost mașini pe care Tesla, o companie americană, le-a produs la fabrica sa din Shanghai.

China a devenit în 2023 cel mai mare exportator de mașini din lume, cu 5 milioane de automobile vândute, întrecând Japonia.
Scott Kennedy, un expert în economia chineză la think-tank-ul CSIS, a spus că SUA ar trebui să preseze China pentru a stimula cererea internă. „Presupunând că toate acestea nu reușesc să schimbe lucrurile, Washingtonul nu va avea de ales decât să urmeze UE și să lanseze investigații care probabil ar avea ca rezultat extinderea substanțială a restricțiilor asupra importurilor din China”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 16:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 16:10 // Actual //  Lupu Eduard

Facebook s-a schimbat semnificativ față de acum două decenii și a devenit unul dintre giganții tech care a schimbat lumea și fără de care majoritatea oamenilor nu își pot imagina viața. Ce am învățat însă în acest timp și către ce ne îndreptăm, se întreabă site-ul de analize economice și sociale Panorama.

Pe 4 februarie 2004, Mark Zuckerberg, atunci în vârstă de 19 ani, a lansat TheFacebook.com, o versiunea digitală a catalogului studenților de la Harvard. Dosarul virtual cu nume și poze avea însă câteva avantaje: studenții puteau împărtăși la ce cursuri mergeau și dacă erau singuri sau într-o relație. Mai mult, puteau să-și trimită mesaje unul altuia.

Facebook a prins rapid în toată lumea, pentru că promitea o modalitate simplă de a rămâne conectat cu prietenii, „nu cu băncile, cu brandurile sau cu parlamentul. Oamenii aveau nevoie de asta, nu avuseseră până atunci un instrument digital prin care să-și regăsească foștii colegi de liceu sau un loc virtual, în care să vadă bebelușul unor cunoștințe”, spune ea.

Rețeaua socială devenise un soi de piață publică în care lumea putea să își exprime ideile, sentimentele, opiniile despre cele mai importante evenimente din țară. Iar asta a atras oamenii care simțeau nevoia unui spațiu în care să se poată exprima liber, în scris sau în imagini.

În 2007, Facebook avea deja 50 de milioane de utilizatori. Anul următor numărul lor s-a dublat. Creșterea semnificativă a fost cauzată în parte și de adăugarea unor funcții noi care au devenit foarte populare.

În 2008, Facebook a introdus chat-ul privat, wall-ul de pe profilul fiecărui utilizator și prima aplicație pentru iPhone. A fost și primul an în care fondatorul Mark Zuckerberg a apărut în lista miliardarilor făcută de Forbes, cu o avere de 1,5 miliarde de dolari, la doar 23 de ani. Anul următor, Facebook a continuat să inoveze și a creat butonul „like”, un feature care a fost ulterior copiat de toate rețelele sociale.

În 2012, când rețeaua a ajuns la un miliard de utilizatori, s-a listat la bursă. Valora 104 miliarde de dolari.

3.1 miliarde de utilizatori avea Facebook în ianuarie 2024, conform datelor Statista

911 miliarde de dolari valorează Facebook în prezent, conform datelor AOL

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău