SUA și țările G7 pregătesc lovitura de grație pentru Putin: Cea mai devastatoare izbitură pentru Rusia

22 Apr. 2023, 08:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Apr. 2023, 08:17 // Actual //  bani.md

După începutul invaziei lui Putin în Ucraina din 24 februarie 2022, Statele Unite și țările occidentale au impus mai multe sancțiuni care să lovească economia Rusiei, diminuându-i capacitatea de luptă a armatei.

Acum, SUA și celelalte state din grupul G7 pregătesc lovitura de grație pentru Moscova, interzicerea aproape totală a exporturilor către Rusia.

Discuțiile sunt în faza preliminară, iar finalizarea unui acord ar putea avea loc la summitul Grupului G7 din Japonia, ce se va desfășura în luna mai 2023, potrivit Bloomberg.

Unii dintre aliații cheie ai Ucrainei, inclusiv SUA, se gândesc să se apropie de interzicerea totală a majorității exporturilor către Rusia, o potențială înăsprire semnificativă a presiunii economice asupra președintelui Vladimir Putin în legătură cu războiul său.

Abordarea discutată de către trimișii diplomatici ar schimba regimul de sancțiuni existent, toate exporturile fiind interzise dacă nu sunt scutite. Dacă liderii G-7 susțin mișcarea la summit, atunci ar trebui convenit exact ceea ce ar fi exclus, medicamentele și produsele agricole – inclusiv alimentele – foarte probabil să rămână scutite.

Dar există obstacole potențial serioase în calea implementării. Pentru a intra în vigoare în UE, noile criterii ar trebui să fie adoptate de toți membrii, ceea ce ar declanșa o dezbatere dificilă, având în vedere probabila reacție a companiilor care încă exportă mărfuri în Rusia, alături de riscul de represalii din partea Moscovei.

Dacă se impune un embargo aproape total asupra exporturilor, o mare parte din fluxurile comerciale rămase din aceste țări cu Rusia s-ar evapora. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a refuzat să comenteze perspectiva unei astfel de mișcări.

Până acum, sancțiunile au redus aproape la jumătate valoarea exporturilor UE și G-7 către Rusia, cu limite pentru orice, de la produse electronice la articole de lux. Asta mai lasă bunuri în valoare de 66 de miliarde de dolari din Europa, SUA, Canada și Japonia, spre Moscova potrivit Trade Data Monitor, cu sediul la Geneva.

Membrii G-7 sunt îngrijorați de faptul că este un beneficiu prea mare pentru economia lui Putin în timpul războiului, mai ales că Moscova găsește modalități de a evita sancțiunile pentru a aduce bunuri prin țări terțe. G-7 și UE au impus mai multe runde de sancțiuni, dintre care unele includ o perioadă de grație înainte de a intra în vigoare.

Rusia a răspuns sancțiunilor impunând interdicții proprii de export și tăind periodic aprovizionarea cu energie către Europa. UE ar fi deosebit de vulnerabilă la restricțiile asupra mărfurilor precum cuprul. Și o interdicție aproape totală a exporturilor către Rusia ar putea conduce Moscova și mai aproape de China, deoarece caută alternative la bunurile sancționate.

Germania, Italia și Polonia rămân primii trei exportatori europeni de bunuri către Rusia în 2022, arată datele Trade Data Monitor. În cadrul G-7, produsele non-medicine și non-agricole care ar putea fi cel mai afectate includ mașini, ciocolată, bere, încălțăminte, flori și machiaj. Exporturile din Germania spre Rusia au depășit 13 miliarde de dolari, pe când cele din România ar fi printre cele mai mici din UE către Moscova: 1 miliard de dolari.

Chiar și cu restricțiile existente, Rusia a reușit să importe unele componente americane și europene sancționate prin țări terțe. La începutul acestei luni, SUA au sancționat zeci de entități din 20 de țări pe care le-a acuzat că ajută Moscova să evite sancțiunile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO