După începutul invaziei lui Putin în Ucraina din 24 februarie 2022, Statele Unite și țările occidentale au impus mai multe sancțiuni care să lovească economia Rusiei, diminuându-i capacitatea de luptă a armatei.
Acum, SUA și celelalte state din grupul G7 pregătesc lovitura de grație pentru Moscova, interzicerea aproape totală a exporturilor către Rusia.
Discuțiile sunt în faza preliminară, iar finalizarea unui acord ar putea avea loc la summitul Grupului G7 din Japonia, ce se va desfășura în luna mai 2023, potrivit Bloomberg.
Unii dintre aliații cheie ai Ucrainei, inclusiv SUA, se gândesc să se apropie de interzicerea totală a majorității exporturilor către Rusia, o potențială înăsprire semnificativă a presiunii economice asupra președintelui Vladimir Putin în legătură cu războiul său.
Abordarea discutată de către trimișii diplomatici ar schimba regimul de sancțiuni existent, toate exporturile fiind interzise dacă nu sunt scutite. Dacă liderii G-7 susțin mișcarea la summit, atunci ar trebui convenit exact ceea ce ar fi exclus, medicamentele și produsele agricole – inclusiv alimentele – foarte probabil să rămână scutite.
Dar există obstacole potențial serioase în calea implementării. Pentru a intra în vigoare în UE, noile criterii ar trebui să fie adoptate de toți membrii, ceea ce ar declanșa o dezbatere dificilă, având în vedere probabila reacție a companiilor care încă exportă mărfuri în Rusia, alături de riscul de represalii din partea Moscovei.
Dacă se impune un embargo aproape total asupra exporturilor, o mare parte din fluxurile comerciale rămase din aceste țări cu Rusia s-ar evapora. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a refuzat să comenteze perspectiva unei astfel de mișcări.
Până acum, sancțiunile au redus aproape la jumătate valoarea exporturilor UE și G-7 către Rusia, cu limite pentru orice, de la produse electronice la articole de lux. Asta mai lasă bunuri în valoare de 66 de miliarde de dolari din Europa, SUA, Canada și Japonia, spre Moscova potrivit Trade Data Monitor, cu sediul la Geneva.
Membrii G-7 sunt îngrijorați de faptul că este un beneficiu prea mare pentru economia lui Putin în timpul războiului, mai ales că Moscova găsește modalități de a evita sancțiunile pentru a aduce bunuri prin țări terțe. G-7 și UE au impus mai multe runde de sancțiuni, dintre care unele includ o perioadă de grație înainte de a intra în vigoare.
Rusia a răspuns sancțiunilor impunând interdicții proprii de export și tăind periodic aprovizionarea cu energie către Europa. UE ar fi deosebit de vulnerabilă la restricțiile asupra mărfurilor precum cuprul. Și o interdicție aproape totală a exporturilor către Rusia ar putea conduce Moscova și mai aproape de China, deoarece caută alternative la bunurile sancționate.
Germania, Italia și Polonia rămân primii trei exportatori europeni de bunuri către Rusia în 2022, arată datele Trade Data Monitor. În cadrul G-7, produsele non-medicine și non-agricole care ar putea fi cel mai afectate includ mașini, ciocolată, bere, încălțăminte, flori și machiaj. Exporturile din Germania spre Rusia au depășit 13 miliarde de dolari, pe când cele din România ar fi printre cele mai mici din UE către Moscova: 1 miliard de dolari.
Chiar și cu restricțiile existente, Rusia a reușit să importe unele componente americane și europene sancționate prin țări terțe. La începutul acestei luni, SUA au sancționat zeci de entități din 20 de țări pe care le-a acuzat că ajută Moscova să evite sancțiunile.