Suma enormă cheltuită de Donald Trump pe procese în 2023, din donațiile americanilor

03 Feb. 2024, 14:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Feb. 2024, 14:08 // Actual //  bani.md

Comitetele de campanie ale fostului președinte american Donald Trump au cheltuit peste 52 de milioane de dolari pe bătălii legale în 2023, sau aproximativ 30% din suma pe care au strâns-o. Acesta este un semn clar că prelungirea bătăliilor juridice poate lua o parte semnificativă din resursele care vizează implementarea încercărilor lui Trump de a reveni la Casa Albă, scrie Financial Times.

Costurile legale, detaliate în rapoartele financiare, au depășit cu multe milioane cât au cheltuit grupurile pro-Trump pentru manifestări tradiționale de campanie, cum ar fi publicitate online, consultanță digitală și liste de strângere de fonduri.

În total, grupurile au cheltuit 166 de milioane de dolari.

În ciuda epuizării resurselor financiare ale campaniei, numărul mare de procese i-a oferit și lui Trump ocazia de a strânge bani, au arătat rapoartele.

Fostul președinte american a primit cel mai mare aflux de mici contribuții pe 25 august, după ce s-a predat autorităților din Atlanta sub acuzația că a încercat să răstoarne rezultatele alegerilor prezidențiale din Georgia din 2020.

Au fost făcute aproximativ 85.000 de donații, de aproximativ zece ori mai mult decât primește campania Trump într-o zi obișnuită, adăugând aproape 4,3 milioane de dolari la resursele campaniei. Strângerea de fonduri a crescut și după știrile despre fiecare dintre cele patru cazuri penale aduse de procurori împotriva fostului președinte anul trecut.

În 2023, Trump, președintele american Joe Biden și comitetele lor de acțiune politică asociate au strâns sume comparabile – aproximativ 189 de milioane de dolari, respectiv 202 de milioane de dolari. Dar grupurile lui Biden au 118 milioane de dolari în conturi, în timp ce grupurile lui Trump au doar 66 de milioane de dolari – o diferență egală cu suma cheltuită de acesta din urmă pentru consultanță juridică.

Trump, în special, s-a confruntat cu un proces civil care îi amenință imperiul de afaceri, precum și cu patru dosare penale.

Principalii rivali ai lui Trump și donatorii lor au recunoscut că fostul președinte a transformat cazurile legale împotriva lui în arme politice, în timp ce republicanii s-au adunat în jurul lui.

Singura contestatoare republicană a lui Trump, Nikki Haley, încearcă să se prezinte drept cea mai puternică candidată pentru a-l provoca pe Biden.

Problemele legale ale lui Trump ar putea continua să-l bântuie în alegeri. Potrivit unui sondaj recent Bloomberg/Morning Consult, Trump îl devansează pe Biden în șapte state: Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania și Wisconsin. Dar 53% dintre alegătorii înregistrați care au participat la sondaj au spus că nu l-ar vota pe fostul președinte dacă acesta ar fi găsit vinovat de o infracțiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău