Superlativii MAIB au participat la „Foc la Ghete pe Biciclete” pentru susținerea Centrului „Casa Angelus”

20 Iul. 2021, 09:22
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
20 Iul. 2021, 09:22 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

În weekend, pe o temperatură de peste 30 de grade Celsius, atunci când majoritatea populației se adăpostea la umbră, se răcorea la piscină sau evada spre briza mării, șapte colegi din echipa MAIB Activ la Superlativ – Mihai Iordăchescu, Stanislav Chimonovici, Eugeniu Pogriban, Alexandrina Dobrovolschi, Maxim Chirița, Oxana Papuc și Cristian Comendant – s-au aventurat într-o cursă pe două roți, pentru a susține o cauză nobilă.

Bicicleta, casca de protecție, hainele sport, câțiva litri de apă și, fără îndoială, buna dispoziție și dorința de a fi MAIBun pentru comunitate au fost ingredientele care au dictat tonul dinamic la cursa „Foc la ghete pe biciclete”, organizată de Hospice Angelus Moldova.

Prin participarea la velo-tur, sportivii și amatorii de ciclism au adunat fonduri pentru susținerea unicului Centru de Îngrijiri Paliative Pediatrice din Moldova – „Casa Angelus”. La fel, cei înscriși în competiție și-au propus să sensibilizeze opinia publică cu privire la importanța și necesitatea îngrijirilor paliative.

„Mă bucur și mă mândresc încă o dată că MAIB susține astfel de acte de caritate. Am ajuns la Casa Hospice Angelus și am observat cu câtă căldură și iubire sunt tratați acei minunați copii. Mereu voi oferi sprijin pentru astfel de evenimente, îndemnând cât mai mulți colegi și prieteni să se alăture acestor fapte bune nu doar financiar, dar și sufletește, prin implicare. Bravo Hospice Angelus! Bravo MAIB!”, a menționat Mihai Iordăchescu, Manager credite în cadrul Departamentului Clienți Corporativi al MAIB.

Cursa nu a fost una dintre cele mai ușoare – 102 km tur-retur pe traseul Chișinău-Orhei, destinația fiind satul Isacova, acolo unde se află Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Casa Angelus”. Turul a durat circa 7 ore, timp în care cicliștii au dat dovadă de rezistență, putere, pasiune pentru stilul activ de viață și extrem de multă voință, iar pentru fapta eroică le Mulțumim!

Printre cei care au ales să petreacă ziua de sâmbătă pe două roți a fost și Președintele Consiliului de Administrare al Fundației Hospice Angelus Moldova, Paul Hammond.

„Fundația Hospice Angelus Moldova își exprimă gratitudinea și respectul întregii echipe Moldova Agroindbank pentru că de-a lungul timpului ne sunteți aproape și ne susțineți de fiecare dată. Mulțumim mult ambasadorilor MAIB care au fost prezenți la turul caritabil de ciclism „Foc la ghete pe biciclete” și au pedalat, în pofida Codului portocaliu de caniculă, în susținerea copiilor și adulților cu diagnostic necruțător din programul Hospice Angelus Moldova. Suntem onorați să facem echipă cu MAIB deja de 10 ani. Mulțumim!”, a declarat Paul Hammond în debutul evenimentului.

„Casa Angelus” a fost fondată în 2017 și găzduiește la moment 18 copii cu probleme grave de sănătate, unii dintre ei cu cancer în faze terminale. Cursa „Foc la Ghete pe Biciclete” a fost organizată pentru a doilea an, cu scopul de a susține beneficiarii programelor Hospice Angelus Moldova.

Faptele bune ne definesc. Împreună suntem MAIBuni!

Despre MAIB

MAIB este partener al Hospice Angelus Moldova de peste un deceniu, prin politica sa de responsabilitate socială corporativă investind în proiecte sociale şi în susţinerea comunităţii. Pe parcursul ultimilor ani, banca a oferit sprijin în realizarea mai multor inițiative ale organizației, având certitudinea că „Implicarea face diferența”. La fel, MAIB promovează spiritul sportiv și contribuie la popularizarea sportului și a modului activ și sănătos de viață, sprijinind mai multe proiecte și activități din acest domeniu.

P.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 12:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 12:43 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În 2024, Republica Moldova a înregistrat cel mai mic nivel de producție a laptelui din ultimele șapte decenii și jumătate, arată analiza expertului economic Veaceslav Ioniță, prezentată vineri, 16 mai, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, realizată de IDIS „Viitorul”.

„Asistăm la un proces de dispariție a producției de lapte în gospodăriile populației. Fermele de bovine încep să își revină, dar nu pot compensa ritmul accelerat cu care moldovenii renunță la vacile de lapte. În consecință, Moldova a devenit dependentă de importuri”, a declarat Ioniță.

Potrivit datelor prezentate de economist, producția de lapte a scăzut de la: 1,5 milioane tone în 1990, la 232,9 mii tone în 2024, adică nivelul anilor 1950. Această scădere reflectă, în principal, retragerea gospodăriilor casnice din activitatea de creștere a vacilor, în timp ce fermele specializate reușesc doar parțial să compenseze pierderile.

Numărul total de vaci pentru lapte s-a redus de la 453 mii capete în 1985, la 63,1 mii capete în 2025, dintre care doar 10,5 mii se află în ferme, restul în gospodăriile individuale.

În 2024, 45% din valoarea pieței lactatelor este formată din produse de import, în creștere față de 18% în 2015. Dacă în acel an, din totalul de 2,6 miliarde lei, doar 500 milioane reprezentau importuri, în 2024 s-a ajuns la 5,7 miliarde lei, dintre care 2,5 miliarde lei – importuri, iar 3,2 miliarde lei – produse locale.

„Mai mult de jumătate din banii pe care îi cheltuim pe lactate se duc pe produse din import, dacă includem și adaosurile comerciale”, susține Veaceslav Ioniță.

Comparativ cu 2015, importurile de produse lactate au crescut de peste cinci ori în 2015: 26,9 milioane USD, în 2024: 141,3 milioane USD. Iar defalcările la 86,5 mil. USD – unt, brânzeturi și cașcaval, 31 mil. USD – lapte și smântână, 23,7 mil. USD – iaurt, chefir și alte produse fermentate
Peste 54% din aceste produse provin din Ucraina, restul din Polonia, Germania, Belarus, Italia și alte țări.

Consumul de cașcaval a crescut de la 0,4 kg/persoană/an în 2000, la 6,1 kg/persoană/an în 2024.
Totuși, Republica Moldova consumă cel mai puțin cașcaval pe cap de locuitor din Europa, unde media UE este de 20 kg/an/persoană.

În 2024, din cele 14,7 mii tone de cașcaval consumate, doar 3 mii tone au fost produse local, restul – importate.

„Avem o creștere rapidă a consumului de produse lactate, dar în loc ca această cerere să fie satisfăcută de producția locală, este acoperită aproape exclusiv din importuri”, a concluzionat Veaceslav Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO