Susținerea oferită de SUA pentru Ucraina nu este gratis. Scopul este „de a identifica și utiliza marile rezerve”

01 Feb. 2023, 04:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Feb. 2023, 04:21 // Actual //  Lupu Eduard

Statele Unite ale Americii au fost alături de Ucraina încă de la izbucnirea războiul. Au ajutat statul atacat atât cu bani, cât și cu echipament militar, însă toate acestea sunt oferite cu un scop. Se pare că americanii vor să „identifice și să utilizeze marile rezerve” aflate pe teritoriul invadat de armata rusă.

Ajutorul acordat de către SUA Ucrainei nu este gratis. Potrivit unor surse, se pare că americanii speră ca, prin ajutor militar, să obțină acces la marile rezerve de titan aflate pe teritoriul statului atacat de Rusia. Acestea sunt extrem de importante în industria apărării. Titanul este un metal ușor, dar puternic, utilizat pe scară largă în aplicații militare avansate, cum ar fi avioanele de luptă, elicopterele, navele militare, tancurile, rachetele cu rază lungă de acțiune și multe altele.

Potrivit publicației Newsweek, atât Statele Unite cât și aliații lor depun eforturi semnificative în ajutarea Ucrainei cu scopul de „a identifica și utiliza marile rezerve de titan”. Metalul joacă un rol important în ceea ce privește industria apărării și poate fi folosit „în dezvoltarea tehnologiilor militare occidentale avansate, care alcătuiesc baza viitoarei descurajări a Rusiei și a Chinei”.

Titanul este inclus de departamentul Interne al SUA pe lista celor 35 de minereuri necesare pentru a susține securitatea economică și națională a țării. Potrivit publicației menționate anterior, „SUA continuă să importe peste 90% din acest minereu, care nu este nici pe departe furnizat în totalitate de țări prietene”.

SUA vrea să folosească rezervele de titan din Ucraina

Statele Unite ale Americii se tem ca nu cumva Rusia să ia măsuri în ceea ce privește titanul și să oprească transportul către țările occidentale. Acest lucru ar „putea pune în dificultate construcțiile de avioane și industriile de apărare” ale acestor state, notează publicația. Precizăm faptul că VSMPO-Avisma, societate rusă producătoare de titan, nu a fost sancționată momentan de Occident.

Sursa din Congresul american citată de Newsweek susține că rezervele de titan din Ucraina ar putea reprezenta, pentru America, „o alternativă atractivă la sursele rusești și chinezești”.

„Pe măsură în Occident devin tot mai intense discuțiile privind motivele care ar justifica susținerea în continuare a Ucrainei, acest lucru ar putea deveni unul dintre argumentele tot mai des invocate”, este de părere interlocutorul publicației.

Dacă Ucraina reușește să câștige războiul împotriva Rusiei, SUA și aliații săi vor putea beneficia de rezervele de titan. În cazul în care aceștia pierd războiul, Moscova își va spori influența globală asupra unei resurse din ce în ce mai strategice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău