Susținerea oferită de SUA pentru Ucraina nu este gratis. Scopul este „de a identifica și utiliza marile rezerve”

01 Feb. 2023, 04:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Feb. 2023, 04:21 // Actual //  Lupu Eduard

Statele Unite ale Americii au fost alături de Ucraina încă de la izbucnirea războiul. Au ajutat statul atacat atât cu bani, cât și cu echipament militar, însă toate acestea sunt oferite cu un scop. Se pare că americanii vor să „identifice și să utilizeze marile rezerve” aflate pe teritoriul invadat de armata rusă.

Ajutorul acordat de către SUA Ucrainei nu este gratis. Potrivit unor surse, se pare că americanii speră ca, prin ajutor militar, să obțină acces la marile rezerve de titan aflate pe teritoriul statului atacat de Rusia. Acestea sunt extrem de importante în industria apărării. Titanul este un metal ușor, dar puternic, utilizat pe scară largă în aplicații militare avansate, cum ar fi avioanele de luptă, elicopterele, navele militare, tancurile, rachetele cu rază lungă de acțiune și multe altele.

Potrivit publicației Newsweek, atât Statele Unite cât și aliații lor depun eforturi semnificative în ajutarea Ucrainei cu scopul de „a identifica și utiliza marile rezerve de titan”. Metalul joacă un rol important în ceea ce privește industria apărării și poate fi folosit „în dezvoltarea tehnologiilor militare occidentale avansate, care alcătuiesc baza viitoarei descurajări a Rusiei și a Chinei”.

Titanul este inclus de departamentul Interne al SUA pe lista celor 35 de minereuri necesare pentru a susține securitatea economică și națională a țării. Potrivit publicației menționate anterior, „SUA continuă să importe peste 90% din acest minereu, care nu este nici pe departe furnizat în totalitate de țări prietene”.

SUA vrea să folosească rezervele de titan din Ucraina

Statele Unite ale Americii se tem ca nu cumva Rusia să ia măsuri în ceea ce privește titanul și să oprească transportul către țările occidentale. Acest lucru ar „putea pune în dificultate construcțiile de avioane și industriile de apărare” ale acestor state, notează publicația. Precizăm faptul că VSMPO-Avisma, societate rusă producătoare de titan, nu a fost sancționată momentan de Occident.

Sursa din Congresul american citată de Newsweek susține că rezervele de titan din Ucraina ar putea reprezenta, pentru America, „o alternativă atractivă la sursele rusești și chinezești”.

„Pe măsură în Occident devin tot mai intense discuțiile privind motivele care ar justifica susținerea în continuare a Ucrainei, acest lucru ar putea deveni unul dintre argumentele tot mai des invocate”, este de părere interlocutorul publicației.

Dacă Ucraina reușește să câștige războiul împotriva Rusiei, SUA și aliații săi vor putea beneficia de rezervele de titan. În cazul în care aceștia pierd războiul, Moscova își va spori influența globală asupra unei resurse din ce în ce mai strategice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Feb. 2024, 14:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Feb. 2024, 14:27 // Actual //  Lupu Eduard

În raportul său recent, Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) susține că nu există niciun indiciu că gruparea limitată de trupe rusești desfășurate în Transnistria ar putea întreprinde operațiuni la sol care să reprezinte o amenințare directă pentru Ucraina.

Această concluzie contrazice temerile anterioare că autoritățile transnistrene ar putea sprijini acțiuni hibride rusești cu scopul de a destabiliza Moldova, prin solicitarea unui referendum pentru aderarea la Rusia. ISW consideră că astfel de acțiuni ar reprezenta o amenințare la adresa stabilității politice și sociale a Moldovei, dar nu ar implica un pericol militar pentru Ucraina.

Forțele ucrainene nu au observat nicio activitate militară în Transnistria care să indice o amenințare iminentă la adresa Ucrainei. ISW afirmă că, în ciuda posibilității unui referendum pentru aderarea la Rusia, probabilitatea unui atac terestru rusesc asupra Ucrainei din Transnistria rămâne scăzută.

Analiza ISW sugerează că gruparea transnistreană a armatei ruse nu ar fi capabilă să lanseze o operațiune terestră semnificativă împotriva Ucrainei, chiar dacă ar dori acest lucru.

Anterior, s-a speculat că în cadrul unui congres al deputaților locali de toate nivelurile, programat pentru 28 februarie în Transnistria, ar putea fi solicitată aderarea regiunii la Rusia, sub conducerea președintelui Vladimir Putin. Cu toate acestea, ISW consideră că acest lucru nu ar duce la un conflict militar direct între Rusia și Ucraina prin intermediul Transnistriei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău