Susținerea oferită de SUA pentru Ucraina nu este gratis. Scopul este „de a identifica și utiliza marile rezerve”

01 Feb. 2023, 04:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Feb. 2023, 04:21 // Actual //  bani.md

Statele Unite ale Americii au fost alături de Ucraina încă de la izbucnirea războiul. Au ajutat statul atacat atât cu bani, cât și cu echipament militar, însă toate acestea sunt oferite cu un scop. Se pare că americanii vor să „identifice și să utilizeze marile rezerve” aflate pe teritoriul invadat de armata rusă.

Ajutorul acordat de către SUA Ucrainei nu este gratis. Potrivit unor surse, se pare că americanii speră ca, prin ajutor militar, să obțină acces la marile rezerve de titan aflate pe teritoriul statului atacat de Rusia. Acestea sunt extrem de importante în industria apărării. Titanul este un metal ușor, dar puternic, utilizat pe scară largă în aplicații militare avansate, cum ar fi avioanele de luptă, elicopterele, navele militare, tancurile, rachetele cu rază lungă de acțiune și multe altele.

Potrivit publicației Newsweek, atât Statele Unite cât și aliații lor depun eforturi semnificative în ajutarea Ucrainei cu scopul de „a identifica și utiliza marile rezerve de titan”. Metalul joacă un rol important în ceea ce privește industria apărării și poate fi folosit „în dezvoltarea tehnologiilor militare occidentale avansate, care alcătuiesc baza viitoarei descurajări a Rusiei și a Chinei”.

Titanul este inclus de departamentul Interne al SUA pe lista celor 35 de minereuri necesare pentru a susține securitatea economică și națională a țării. Potrivit publicației menționate anterior, „SUA continuă să importe peste 90% din acest minereu, care nu este nici pe departe furnizat în totalitate de țări prietene”.

SUA vrea să folosească rezervele de titan din Ucraina

Statele Unite ale Americii se tem ca nu cumva Rusia să ia măsuri în ceea ce privește titanul și să oprească transportul către țările occidentale. Acest lucru ar „putea pune în dificultate construcțiile de avioane și industriile de apărare” ale acestor state, notează publicația. Precizăm faptul că VSMPO-Avisma, societate rusă producătoare de titan, nu a fost sancționată momentan de Occident.

Sursa din Congresul american citată de Newsweek susține că rezervele de titan din Ucraina ar putea reprezenta, pentru America, „o alternativă atractivă la sursele rusești și chinezești”.

„Pe măsură în Occident devin tot mai intense discuțiile privind motivele care ar justifica susținerea în continuare a Ucrainei, acest lucru ar putea deveni unul dintre argumentele tot mai des invocate”, este de părere interlocutorul publicației.

Dacă Ucraina reușește să câștige războiul împotriva Rusiei, SUA și aliații săi vor putea beneficia de rezervele de titan. În cazul în care aceștia pierd războiul, Moscova își va spori influența globală asupra unei resurse din ce în ce mai strategice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO