Țara care a doborât toate recordurile de viteză la internet. Este aproape dublu față de performanța anterioară

19 Iul. 2021, 18:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Iul. 2021, 18:13 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Japonia a dezvoltat o nouă tehnologie care a doborât toate recordurile de viteză la transmiterea datelor. Această tehnolgie ar putea schimba total experința utilizatorilor.

Datorită unui cablu optic întins pe 3.000 de kilometri, echipa de ingineri a reușit să atingă o viteză de transfer de 319 terabiți pe secundă (Tb/s). Este ceva ce, până acum, nu a mai fost atins. Recordul inițial era de 178 tb/s.

Potrivit informațiilor, progresele vor putea fi implementate destul de curând întrucât infrastructura este compatibilă cu noua tehnologie.

Recordul a fost stabilit de o echipă de oameni de știință și ingineri condusă de fizicianul Benjamin Puttnam de la Institutul Național al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor din Japonia (NICT).

Noul sistem își începe procesul de transmisie cu un laser pe pieptene cu 552 canale lansat la diferite lungimi de undă. Aceasta este apoi trimisă prin modulație cu polarizare dublă, astfel încât unele lungimi de undă merg înainte de altele, pentru a genera mai multe secvențe de semnal – fiecare dintre ele fiind la rândul său direcționată într-unul dintre cele patru nuclee din fibra optică. Datele transmise prin acest sistem se deplasează prin 70 km de fibră optică, până când atinge amplificatoarele optice pentru a spori semnalul pentru călătoria sa lungă. Dar există și mai multă complexitate: semnalul trece prin două tipuri noi de amplificatoare de fibre, unul dopat în tuliu, celălalt în erbiu, înainte ca acesta să-și continue drumul, într-un proces convențional numit amplificare Raman.

 

 

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, vine cu o primă reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confirmat reținerea acestuia. Conform ultimelor informații, Pînzari a fost reținut pentru 72 de ore.

Ofițerii nu trebuie jăliți, dar protejați. Și totuși, ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug, sau să dea note activității mele. Există instituții de drept în acest Stat, care trebuie să-și facă treaba și să nu admită erori în astfel de acțiuni. Știam care sunt “bunele intenții” ale unor persoane interesate de acest caz și tocmai de asta, nu sunt surprins de nimic. Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce “li se pare unora”. Astfel, pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Reținerea lui Pînzari are loc în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, anunță PG.

„Astfel, în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive.

„Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, mai anunță PG.

PCCOCS amintește că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală