Cel mai bogat om al planetei zboară azi în Spațiu. Jeff Bezos va fi primul turist spațial care va depăși linia Karman

20 Iul. 2021, 09:15
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
20 Iul. 2021, 09:15 // Au Bani //  MD Bani

Astăzi, 20 iulie 2021, ora 16:00, cel mai bogat om al planetei va decola în Spațiu. Este pentru a doua oară când un turist ajunge în spațiu, după ce, pe 11 iulie, miliardarul Richard Branson a ajuns în cosmos.

Jeff Bezos vrea să ajungă mai departe decât „rivalul” său Richard Branson și vrea să depășească linia Karman, cea care desparte atmosfera Pământului de spațiu, aflată la 100 de km altitudine.

Zborul este unul special: în capsulă va mai fi cel mai tânăr om ajuns vreodată în Spațiu. Olandezul Oliver Daemen are 18 ani. Alături de el – Wally Funk, acum o tânără pensionară de 82 de ani, dar și cel mai bun prieten al lui Bezos – fratele său, Mark. Nici data nu e întâmplătoare: fix acum 52 de ani a avut loc prima aselenizare, cea a lui Apollo 11.

La fel ca Branson și Elon Musk, și Jeff Bezos își imaginează un viitor în Spațiu. Și nu de ieri, de azi, ci încă din anul 2000 când a creat compania Blue Origin.

Racheta cu care va zbura Bezos astăzi este autonomă, astfel că nu are nevoie de piloți. A efectuat deja 15 zboruri de test și e gata să ducă turiști în Spațiu.

Branson a zburat doar până la 86 de kilometri altitudine, iar Bezos vrea să atingă altitudinea de 105 km. Așteptăm să vedem cum va arăta turismul spațial a lui Bezos și care va fi prețul

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 15:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 15:09 // Actual //  Lupu Eduard

Datele economice recente arată că Republica Moldova a înregistrat un indice al risipei alimentare de 93,4 din 100 în anul 2024, conform unei analize prezentate în emisiunea „Analize economice” de către econoomistul Veaceslva Ioniță. Un moldovean va risipi în medie aproximativ 71 kg de produse alimentare în acest an.

Risipa alimentară totală în Republica Moldova în 2024 va fi de aproximativ 180 de mii de tone, echivalent cu aproximativ 3 mii de vagoane de tren marfare, aliniate pe o lungime de 40 km. Aceste date alarmante au fost prezentate de economistul Veaceslav Ioniță, care a subliniat că risipa de alimente ar putea fi chiar mai mare cu 50% dacă calitatea datelor ar fi îmbunătățită.

În ceea ce privește ponderea cheltuielilor pentru produsele alimentare în funcție de veniturile gospodăriilor casnice, analistul economic a menționat că în 2022, primii 20% cei mai săraci moldoveni au alocat aproximativ 56,9% din venitul gospodării pentru alimente, în timp ce cei mai bogați 20% dintre moldoveni au alocat doar 30,3% din venituri.

Comparativ cu alte țări, risipa de alimente în Republica Moldova este de 71 kg per capita pe an, situându-se sub nivelul înregistrat în țări precum Portugalia (124 kg), Elveția (119 kg) și Serbia (108 kg). Totuși, această cifră este mai mare decât cea din Ucraina (69 kg), România (67 kg) și alte țări din Europa de est și de nord.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău