În scurt timp, angajații din Belgia vor putea beneficia de o săptămână de lucru de patru zile. Schimbările au loc în cadrul unei serii de reforme pe piața muncii din Belgia anunțate marți.
Pachetul de reforme agreat de guvernul de coaliție va acorda, de asemenea, angajaților dreptul de a opri dispozitivele de lucru și de a ignora mesajele legate de muncă după încheierea programului de lucru, fără teama de a fi sancționați, scrie Euronews.
„Am trecut prin doi ani grei. Cu acest acord, am stabilit un nou început pentru o economie mai inovatoare, mai durabilă și mai digitală. Scopul este de a putea face oamenii și afacerile mai puternice”, a declarat premierul belgian Alexander de Croo în cadrul unei conferințe de presă unde a anunțat pachetul de reforme.
Lucrătorii din economia gig vor primi, de asemenea, protecții legale mai puternice în temeiul noilor reguli, în timp ce angajații cu normă întreagă vor putea lucra cu program flexibil la cerere.
Echilibru între viață personală și viață profesională
O parte semnificativă a noilor reforme din Belgia au impact asupra echilibrului dintre viața profesională și cea privată a angajaților atât din sectorul public, cât și din cel privat.
Săptămâna de lucru de patru zile convenită de guvernul federal al țării le va oferi angajaților posibilitatea de a solicita o săptămână de patru zile.
„Acest lucru trebuie făcut la cererea angajatului, angajatorul oferind motive temeinice pentru orice refuz”, a declarat ministrul belgian al muncii Pierre-Yves Dermagne în conferința de presă.
În cadrul sistemului belgian, angajații ar putea să condenseze actuala săptămână de cinci zile în patru zile. În practică, aceasta înseamnă menținerea unei săptămâni de lucru de 38 de ore, cu o zi liberă suplimentară care compensează zilele de lucru mai lungi.
Ministrul Muncii, Pierre-Yves Dermagne, a spus că reformele îi vor ajuta pe cei care sunt co-parentali.
De asemenea, lucrătorii vor putea solicita programe de lucru variabile, reînnoibile la fiecare șase luni. Perioada minimă de preaviz pentru ture se schimbă și ea, companiile fiind acum obligate să furnizeze programe cu cel puțin șapte zile înainte.
„Acest lucru ar fi de folos celor care doresc să petreacă mai mult timp cu copiii lor”, a spus Dermagne într-un comunicat, adăugând că propunerile ar fi de ajutor în special pentru părinții divorțați sau separați care au custodia copiilor lor.
Uită de telefon după ce s-a încheiat ziua de muncă
În ianuarie, funcționarilor publici care lucrează pentru guvernul federal al Belgiei li s-a dat dreptul de a se deconecta, permițându-le să închidă dispozitivele de lucru și să ignore mesajele după ore fără sancțiuni din partea șefilor.
Acum, toți lucrătorii belgieni, inclusiv cei din sectorul privat, vor primi același drept, a spus Dermagne marți.
În practică, noua lege se va aplica tuturor angajatorilor cu peste 20 de angajați. Se va aștepta ca angajatorii să negocieze cu sindicatele pentru a include dreptul la deconectare în contractele colective.
Munca pe platformă este reglementată
Pachetul de reformă vizează, de asemenea, economia gig, lucrătorii pentru platforme precum Uber, Deliveroo și Just Eat Takeaway primind asigurare împotriva accidentelor de muncă și reguli mai clare care definesc cine este – și nu – lucrător pe cont propriu.
Noile reforme ale muncii din Belgia se adaugă unei propuneri de directivă a Uniunii Europene care stabilește cinci criterii pentru a judeca dacă un muncitor de gig ar trebui sau nu considerat angajat.
În Belgia, lucrătorii platformei care îndeplinesc trei din opt criterii posibile – inclusiv cei a căror performanță în muncă este monitorizată, care nu pot refuza locurile de muncă sau a căror plată este decisă de companie – vor fi acum considerați angajați cu drept de concediu medical și concediu plătit. .
Regulile nu împiedică pe nimeni să lucreze ca freelancer sau antreprenor, a spus ministrul afacerilor sociale, Frank Vandenbroucke.
„Dacă cineva dorește să lucreze ca liber profesionist, o poate face și va avea mai multă autonomie”, a spus el.