Cei care își doresc să se bucure în liniște de mare, soare și nisip au un motiv în plus să aleagă o populară destinație europeană.
Autoritatea Maritimă Națională (AMN) din Portugalia a interzis boxele portabile care difuzează muzica pe plajă la un volum ridicat, deranjându-i pe localnici și pe turiști. Măsura anunțată luna trecută interzice „utilizarea unui echipament audio și a activităților care produc zgomot și care, potrivit prevederilor legii, pot cauza disconfort”.
Nu este clar volumul considerat deranjant, însă cei care se află pe plajă pot face reclamație la secția de poliție căreia îi este arondată plaja respectivă, relatează Euronews.
Amenzile pentru cei care produc zgomot pe plajă sunt cuprinse între 200 și 4.000 de euro pentru persoane fizice și între 2.000 și 36.000 de euro pentru grupuri.
Totodată, polițiștii pot confisca „accesoriile” zgomotoase, de exemplu boxele portabile.
Printre activitățile interzise pe plajele din Portugalia se numără și practicarea unor sporturi în afara spațiilor desemnate în acest scop, camparea în afara spațiilor rezervate și aprinderea focului pe plajă.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!
Tot mai multe destinații estivale iau măsuri pentru a preveni comportamentul necivilizat al turiștilor. Vara trecută, municipalitatea din orașul catalan Barcelona a interzis țigările pe plaje pentru a-i proteja pe nefumători de efectele fumatului pasiv și pentru a preveni aruncarea mucurilor în nisip.
Primăria din Dubrovnik le-a interzis turiștilor să folosească valize pe roți în interiorul orașului, pentru a reduce zgomotul pe care acestea îl fac atunci când sunt trase pe străzi și care îi agasează pe localnici, în special în toiul nopții. Conform noilor prevederi, accesul cu trolere în orașul vechi este permis, însă acestea trebuie ridicate și cărate fără folosirea roților. Amenda pentru nerespectarea regulii este de 265 de euro.
Din toamnă, turiștii care ajung în Dubrovnik vor fi obligați să-și lase bagajele într-un loc special amenajat pentru a li se permite accesul dincolo de zidurile orașului vechi. Vizitatorii vor trebui să plătească un curier care le va transporta bagajele cu un vehicul electric la locul în care sunt cazați.
Grecia a introdus un sistem de limitare a timpului pe care turiștii îl pot petrece la Acropole, în încercarea de a controla invazia grupurilor de turiști.
În Austria, primăria din pitorescul orășel Hallstatt a montat un panou din lemn într-un loc invadat de străinii care vin acolo ca să facă selfie-uri, deranjându-i pe localnici.
Iar în Italia turiştii vor găsi mai greu cazare în regiunea Trentino Alto Adige, din cauza noilor reguli care limitează numărul de oaspeți care pot sta aici peste noapte. În 2022, au fost 34 de milioane de turişti în mica regiune din nordul Italiei, care găzduiește peisajul montan spectaculos al Dolomiților și traseele de drumeții de pe lângă lacurile glaciare.
Întrucât zona şi-a „atins limita” de vizitatori pe care îi poate gestiona, numărul de vizitatori peste noapte în regiunea din nordul Italiei va fi limitat la nivelurile din 2019 și nu mai pot fi deschise alte pensiuni, spaţii Airbnb sau hoteluri, cu excepția cazului în care unul deja existent se închide.