Ţara europeană unde numărul unor boli extrem de grave s-a dublat în ultima vreme. Nivelul atins reprezintă un record

07 Iun. 2023, 06:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Iun. 2023, 06:52 // Actual //  bani.md

Număr record de diagnostice de gonoree şi sifilis înregistrate în Anglia în 2022. „Am văzut mai multe diagnostice de gonoree în 2022 decât oricând înainte, cu creşteri mari, în special la tineri”, spune un medic.

Cifrele anuale ale Agenţiei britanice de securitate sanitară (UKHSA) arată că diagnosticele de gonoree au crescut la 82.592 în 2022, o creştere de 50,3% faţă de 2021 (54.961), scrie Sky News.

Acesta este cel mai mare număr de diagnostice într-un an de când au început înregistrările în 1918, a precizat UKHSA.
De asemenea, diagnosticele de sifilis infecţios au crescut la 8.692 în 2022, cel mai mare număr anual din 1948.

Persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani sunt cele mai susceptibile de a fi diagnosticate cu boli cu transmitere sexuală din cauza faptului că îşi schimbă partenerii sexuali mai des decât alte grupe de vârstă.
Dr. Hamish Mohammed, epidemiolog consultant la UKHSA, a declarat: „Am văzut mai multe diagnostice de gonoree în 2022 decât oricând înainte, cu creşteri mari, în special la tineri. Infecţiile cu transmitere sexuală (ITS) nu sunt doar un inconvenient – ele pot avea un impact major asupra sănătăţii dvs. şi a oricărui partener sexual”.

„Prezervativele sunt cea mai bună apărare, dar dacă nu aţi folosit unul ultima dată când aţi făcut sex cu un partener nou sau ocazional, faceţi-vă un test pentru a depista din timp orice potenţiale infecţii şi pentru a preveni transmiterea lor altora. Testarea este importantă pentru că este posibil să nu aveţi niciun simptom al unei ITS.”

Deşi, de obicei, ITS sunt uşor de tratat cu antibiotice, unele pot provoca probleme grave de sănătate, inclusiv infertilitate şi boli inflamatorii pelviene.

UKHSA a îndemnat oamenii să folosească prezervative şi să se testeze în mod regulat dacă fac sex cu parteneri noi sau ocazionali.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 14:33
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  MD Bani
03 Apr. 2025, 14:33 // Uncategorized //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (#CCIMoldova) intensifică dialogul cu instituțiile europene în vederea sprijinirii mediului de afaceri în procesul de adaptare la cerințele climatice ale Uniunii Europene. Președintele CCI, Sergiu Harea, a avut o întrevedere la Bruxelles cu reprezentanții Direcției Generale Politici Climatice (DG CLIMA) din cadrul Comisiei Europene, inclusiv cu Jan Dusik, director general adjunct al instituției.

Discuțiile s-au axat pe subiecte esențiale pentru antreprenorii moldoveni, în contextul tranziției spre o economie sustenabilă:

Managementul deșeurilor și conformarea la reglementările de mediu europene, responsabilitatea Extinsă a Producătorului (REP), cu accent pe cerințele aplicabile importatorilor și tranziția către economia circulară, în special impactul asupra sectorului industrial.

„Mediul de afaceri din Republica Moldova este tot mai angajat în procesul de tranziție spre o economie verde și sustenabilă, în acord cu Pactul Ecologic European (European Green Deal). Ne dorim o integrare treptată, dar fermă, în standardele europene”, a declarat Sergiu Harea, președintele CCI a RM.
Un exemplu concret în acest sens este Proiectul privind Programele Educaționale pentru Economia Circulară, care oferă sprijin industriilor pentru adoptarea unor tehnologii de producție mai curate și pentru reducerea deșeurilor, facilitând alinierea la normele europene de mediu.

Totodată, reprezentanții CCI și DG CLIMA au discutat despre accesul companiilor moldovenești la inițiativele europene privind clima, inclusiv mecanisme de sprijin financiar și tehnic pentru proiecte verzi.

În prezent, Republica Moldova alocă doar 0,5% din PIB pentru protecția mediului, în timp ce media Uniunii Europene este de 1,9%. Cu toate acestea, progresele sunt vizibile: în 2023, 109 întreprinderi au fost asistate prin programele EaP GREEN și EU4Environment, în tranziția către practici sustenabile și eficiente din punct de vedere energetic.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ