Filipine consumă lunar aproximativ 17.000 de tone de ceapă. În acest sens, autoritățile intenționează să importe o cantitate de 22.000 de tone de ceapă cu scopul de a asigura aprovizionarea pieţei interne. În această țară, ceapa costă mai scump decât carnea de vită.
Ministerul Agriculturii din Filipine își propune să importe 22.000 de tone de ceapă cu scopul de a asigura aprovizionarea pieţei interne, în condiţiile în care explozia preţurilor la acest aliment, care este posibil să fi atins cel mai ridicat preţ din lume, a dus inflaţia la maximul ultimilor 14 ani, a relatat publicația Bloomberg.
Ceapa costă mai scump decât carnea de vită
Pe piaţa din Filipine un kilogram de ceapă roşie se vinde şi cu 650 de pesos (echivalent cu 11,68 de dolari). În același timp, ceapa albă se vinde şi cu 600 de pesos kilogramul, aceasta fiind de trei ori mai scumpă decât carnea de pui şi cu aproximativ 25% peste preţul unui kilogram de carne de vită, conform tarifelor cu amănuntul la produsele alimentare monitorizate de Ministerul Agriculturii la data de 5 ianuarie 2022.
Ceapa este un ingredient important în bucătăria filipineză, la fel ca și usturoiul. Explozia preţurilor a afectat într-o mare măsură consumatorii în special în perioada-cheie a sărbătorilor de sfârşit de an, atunci când au loc multe reuniuni în familie, astfel că numeroase persoane s-au plâns pe reţelele sociale de explozia preţurilor.