Țările care învață să transforme industriile cu AI și Big Data vor domina secolul XXI: China, prima în cursa 5G

29 Iun. 2021, 17:01
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
29 Iun. 2021, 17:01 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Rețelele 5G care gestionează fabrici, depozite, porturi și transport urban pot crește productivitatea de zece ori sau mai mult, cred experții din industrie.

Liderii industriei chineze susțin că mii de aplicații din industria 5G sunt acum instalate, mai ales în etapa pilot, comparativ cu sute în restul lumii. Cursa către a patra revoluție industrială este încă la început, dar China pare să aibă un avans impresionant.

Singurul gigant al telecomunicațiilor, Huawei, construiește aplicații 5G pentru aproape 2.000 de firme de producție chineze și 5.300 de mineri chinezi, potrivit unui director executiv al companiei. Furnizorii de soluții pentru întreprinderi și consultanții din industrie promit câștiguri de productivitate de un ordin de mărime și mai mult cu aplicarea tehnologiei Big Data / Inteligență artificială la producție, asistență medicală, logistică și chiar agricultură.

Ceea ce promotorii săi numesc „Industria 4.0” promite să rezolve marea problemă de politică economică din ultimele trei decenii, și anume productivitatea stagnantă. Țara sau țările care învață să transforme alte industrii cu AI și Big Data vor domina secolul XXI.

Scepticii din industrie, totuși, indică câteva obstacole ridicate înainte ca astfel de câștiguri să poată fi realizate, inclusiv costuri mari de investiții inițiale, războaie între companiile de telecomunicații și companiile de soluții tehnologice, standarde tehnologice fragmentate și incertitudine de reglementare.
Concurenții occidentali ai Huawei au pariat, de asemenea, puternic pe „Industria 4.0”. Producătorul finlandez de echipamente de telecomunicații Nokia, acum numărul trei în vânzările globale după Huawei și Ericsson, a scris pe site-ul său web:

„Soluțiile critice de comunicații bazate pe wireless privat de calitate industrială oferă posibilități inimaginabile de a alimenta cazurile de utilizare din industria 4.0, de la telecomanda mașinii până la robotică în cloud, automatizarea proceselor, întreținerea predictivă a activelor, vehicule asistate / autonome, monitorizare CCTV și misiune critică push-to-talk și push-to-video – toate pe o singură infrastructură de rețea. ”

Gigantul industrial german Siemens a anunțat pe site-ul său web:

„Compania a stabilit o altă etapă importantă pe calea către Industrial 5G la propriul centru de testare și expoziții auto din Nürnberg, Germania: o rețea privată 5G independentă într-un mediu industrial care se bazează exclusiv pe Prototipuri Siemens. Așteptările sunt ridicate pentru potențialul comunicației wireless 5G pentru aplicații industriale. ”

Alte companii occidentale, inclusiv IBM și Cisco, comercializează soluțiile pentru întreprinderi 5G. Dar concurența occidentală rămâne pe teritoriul dovezii conceptului, în timp ce China implementează în profunzime aplicații de productivitate 5G. Problemele de reglementare, inclusiv alocarea spectrului radio pentru aplicațiile 5G, reprezintă o preocupare majoră pentru potențialii investitori în rețelele 5G.

Estimările investițiilor în sistemele 5G la nivel de întreprindere variază foarte mult, în parte, deoarece multe rețele utilizează acum tehnologie LTE mai veche. Anul trecut, firma globală de consultanță a prezis „că peste 100 de companii din întreaga lume vor începe să testeze implementări private 5G până la sfârșitul anului 2020, investind în mod colectiv câteva sute de milioane de dolari în forță de muncă și echipamente”.

Însă un raport din ianuarie 2019 al firmei de consultanță din Massachusetts, International Data Corporation, a prezis că „veniturile mondiale atribuite vânzărilor de infrastructură privată LTE / 5G vor crește de la 945 milioane dolari în 2019 la 5,7 miliarde dolari în 2024, cu o creștere anuală compusă de 5 ani (CAGR) de 43,4%. Aceasta include cheltuielile agregate pentru RAN [rețele de acces radio], core și tran

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO