Taxe mai mari în Chișinău. Cu cât vor crește și care sunt domeniile vizate

24 Nov. 2021, 09:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Nov. 2021, 09:43 // Actual //  Lupu Eduard

Primăria Chișinăul intenționează să majoreze majoritatea taxelor locale, dar și să introducă o serie de noi plăți pentru anul, arată proiectul de hotărâre a Consiliului Municipal Chișinău privind aprobarea impozitelor locale pentru anul 2022, prezentat consultărilor publice.

Astfel, potrivit documentului, în conformitate cu recomandările experților străini, se propune majorarea unor taxe locale în concordanță cu creșterea inflației în 2020 (+ 3,8%). Printre acestea sunt: taxa pentru amenajarea teritoriilor ar urma să fie majorată de la 160 la 165 de lei pe an pentru un angajat, taxa pentru plasarea de publicitate – de la 5% la 5,2% din venitul din vânzarea serviciilor pentru plasarea si/sau distribuția de publicitate, taxa pentru utilizarea simbolurilor locale și taxa pentru organizarea licitațiilor și loteriei – de la 0,25% la 0,26% din veniturile din vânzarea produselor fabricate cu simboluri locale/venituri din vânzarea bunurilor anunțate la licitație sau suma emiterii biletelor de loterie; taxa de parcare – de la 30 la 31 lei pe an pentru 1 mp, taxa pentru instalații publicitare – de la 750 la 775 lei pe an pentru 1 mp.

Totodată, s-a propus menținerea la nivelul actual a impozitului de la proprietarii de câini – 120 de lei pe animal și a impozitului de ședere temporară – 3% din veniturile din vânzările de servicii prestate de structurile de cazare.

În 2022, este planificată creșterea mărimii taxei de piață: pentru piețele alimentare, agricole, nealimentare și mixte, aceasta va crește de la 48 la 50 de lei pe an pentru 1 mp; pentru piețele auto deschise la periferia orașului cu regim de activitate de 1-3 zile pe săptămână – de la 14 la 15 lei pe 1 mp; pentru piețele auto care funcționează la periferia orașului 6-7 zile pe săptămână – de la 36 la 38 lei pe 1 mp, pentru piețele auto care funcționează în interiorul orașului, 1-3 zile pe săptămână – de la 70 la 72 lei pe 1 mp, pentru piețele auto care funcționează în oraș 6-7 zile pe săptămână – de la 84 la 87 lei pe 1 mp.

Taxa de piață pentru piețele de flori care activează non-stop, care sunt situate de-a lungul perimetrului parcurilor de cultură și recreere, poate crește de la 840 la 870 lei pe 1 mp, pentru restul piețelor de flori, taxele de colectare pot creste de la 70 la 73 lei pe 1 mp. Pentru piețele second-hand se propune majorarea taxei locale de la 18 la 19 lei pe 1 mp. Taxa pentru entitățile care prestează servicii de transport de persoane în regim de taxi va fi de 325 de lei pe lună pentru un vehicul, iar pentru cele care deservesc rute regulate – de la 325 la 700 de lei pe lună, în funcție de traseu.

Consultările proiectului de hotărâre a consiliului municipal de aprobare a taxelor locale pentru anul 2022 vor dura până pe 29 noiembrie.

Realitatea Live

22 Ian. 2022, 19:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Ian. 2022, 19:46 // Actual //  Lupu Eduard

Tensiunile de la granița de este a Ucrainei cresc de la o zi la alta, în condițiile în care dialogul diplomatic dintre Rusia și NATO a eșuat. Or, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu anunță că va merge, în perioada 24 – 25 ianuarie, la Bruxelles.

În cadrul vizitei voi discuta prioritățile de cooperare cu NATO, precum și chestiuni care vizează fortificarea dialogului politic cu Uniunea Europeană. În cadrul programului, mă voi întâlni cu Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, Stefano Sannino, secretarul general al Serviciului European pentru Acțiune Externă și alți reprezentanți ai instituțiilor europene”, anunță Popescu.

Popescu susține că va avea întrevederi cu David McAllister, președintele comisiei pentru afaceri externe al Parlamentului European, europarlamentarii români Dragoș Tudorache, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, vicepreședintele grupului Renew Europe și Siegried Mureșan, președinte al comisiei parlamentare de asociere UE-Moldova, vicepreședintele grupului Partidului Popular European (Creștin Democrat) și alți europarlamentari – reprezentanți ai diferitor grupuri parlamentare.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău