Teama de inflaţie a forţat toate băncile centrale mari din Europa de Est să scumpească creditul

08 Oct. 2021, 13:32
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
08 Oct. 2021, 13:32 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Ultimul rebel al Europei de Est, banca naţională a Poloniei, a majorat pe neaşteptate dobânda de politică monetară, semn că se teme mai mult de persistenţa inflaţiei şi de pericolul apariţiei unei spirale salarii-pre­ţuri care se autoîntreţine decât de frânarea creşterii economice. Astfel de temeri i-au determinat şi pe şefii băncilor centrale din Ungaria şi Cehia să crească dobânzile, adică să scumpească creditarea, încă de la începutul verii. Dobânzile sunt principalul instrument prin care băncile centrale pot ţine sub control inflaţia, scrie Ziarul Financiar.

În regiune, tonul l-a dat Ungaria, ţară cu datorii mari, a cărei monedă este predispusă la deprecieri considerabile şi al cărei guvern este pus pe cheltuieli electorale mari. A urmat Cehia, unde un pericol în plus pentru stabilitatea preţurilor este penuria de forţă de muncă.

Când cererea de forţă de muncă este mai mare decât oferta, salariile tind să crească, iar când salariile urcă, urcă şi preţurile. În plus, în Cehia, cea mai matură economie a regiunii, preţurile de consum sunt distorsionate şi de o piaţă imobiliară supraîncinsă. România, care a avut spaţiu de manevră mai mare cu dobânzile, a aşteptat până luna aceasta. Acţiunile băncilor centrale est-europene contrastează cu poziţia Băncii Centrale Europene şi cu cea a politicienilor germani, care asigură că factorii care stau la baza tendinţei actuale de creştere a preţurilor de consum, precum penuriile şi întreruperile din lanţurile de aprovizionare, sunt trecători.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

În august, mercenarul făcea spectacol cu ​​„craniul Azov” în mână, decretând: acesta este sfârşitul tuturor ucrainenilor.

Anul trecut, Manguşev apăruse în mână, pe scenă, cu craniul unui ucrainean (detalii, AICI). Soţia lui acuză acum Moscova pe canalele de Telegram fidele literei „Z”.

Manguşev, căpitanul unui batalion rus poreclit Bereg, a fost rănit ieri seară cu o împuşcătură în cap şi transportat la spitalul din oraşul Stahanov „în stare gravă, dar stabilă”.

Prietenul şi colegul său, Boris Rozhin, a postat fotografii cu Manguşev întins pe un pat de spital, cu capul bandajat şi plin de sânge, pe canalul său Telegram.

Soţia reclamă o tentativă de crimă
Potrivit medicilor, bărbatul a fost împuşcat la o distanţă scurtă. Rozkin a spus că Manguşev a fost rănit la un punct de control din Stahanov, dar nu a oferit alte detalii. În prezent, autorităţile ruse din zonă nu au confirmat incidentul.

„Am scris Ministerului Apărării şi FSB-ului, nimeni nu investighează şi nimeni nu încearcă să-l salveze. Judecând după natura rănii, este o tentativă de crimă. Sau chiar o execuţie”, reclamă femeia.

Dinspre Kremlin au apărut zvonuri că Putin şi FSB-ul s-au săturat de şeful grupării Wagner şi îi dă diferite „semnale”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău