TEENerii Offline, la RLive TV. Află totul despre activităţile gratuite ale Centrelor de Tineret din Chişinău

21 Aug. 2024, 09:38
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
21 Aug. 2024, 09:38 // Slider //  bani.md

Publicăm pe online şi la RLive TV o nouă emisiune TEENerii Offline, realizată în cadrului Programului de Internship în Jurnalism TV şi Online, desfăşurată de către Grupul Media Realitatea, în parteneriat cu Direcţia Generală Educaţie din Chişinău şi Primăria Chişinău.

A doua ediţie a emisiunii a fost realizată de studenta Universităţii de Stat din Moldova, Andreea Naforniţă, care a mers la Centrele de Tineret din Chişinău pentru a face cunoscute activităţile pe care le desfăşoară acestea gratuit pentru tinerii din capitală.

Printre activităţile la care a participat echipa de filmare se numără Water Day, organizat la Centrul de Tineret Buiucani, unde participanţii au făcut jocuri şi s-au stropit cu apă pe caniculă; Clubul de Design Grafic din sectorul Râşcani, unde tinerii învaţă să creeze conţinut media utilizând aplicaţiile moderne; VR Day – distracţie prin utilizarea realităţii virtuale, eveniment organizat la sediul Central din sectorul Centru; dar şi Ziua Naţiunilor, petrecută la Ciocana, acolo unde tinerii au explorat mai multe ţări, pentru a le cunoaşte cultura şi tradiţiile.

 

Potrivit lui Andrei Pavaloi, şeful adjunct al Direcţiei Generale Educaţie Tineret şi Sport din Chişinău, municipalitatea investeşte în tineri şi îşi doreşte pentru Chişinăul titlul de “Capitala europeană a tineretului”.

„Acum cinci ani, în municipiul Chişinău era doar un singur Centru de Tineret, cu un număr foarte mic de angajaţi, trei la număr, dacă nu greşesc, cu un buget de 200 000 mii lei. În ultimii trei ani, noi am înţeles că activităţile tinerilor sunt foarte importante pentru oraş şi în acest sens, am deschis Centre de Tineret în toate cele cinci sectoare ale municipiului Chişinău, fiind dotate cu toate cele necesare, iar bugetul de la 200 000 lei a crescut la 60 de milioane de lei. Dincolo de sala de clasă, Centrele de Tineret oferă o posibilitate şi o oportunitate să comunice cu alti tineri, să înveţe multe lucruri bune, care cu siguranţă îi vor ajuta în viaţă”, spune şeful adjunct al Direcţiei Generale Educaţie Tineret şi Sport din Chişinău, Andrei Pavaloi.

Realitatea Live

23 Mai 2025, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 10:34 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024 s-au înregistrat 23,6 mii de născuți-vii, o scădere de aproximativ 0,5 mii copii (sau 2,0%) față de anul precedent. Din totalul copiilor născuți-vii, 51,3% au fost băieți, rezultând un raport de 105 băieți la 100 fete, arată datele Biroului Națioanal de Statistică.

În funcție de statutul juridic al mamei, 80,7% din copii (echivalentul a aproximativ 19,1 mii de născuți-vii) au fost aduși pe lume în cadrul căsătoriei, iar fiecare al 5-lea copil s-a născut în afara căsătoriei, reprezentând 19,3% sau circa 4,5 mii de cazuri.

Un indicator demografic interesant este creșterea ponderii născuților-vii de rangul I, care a ajuns la 37,1% din total, marcând o creștere de 7,3 puncte procentuale față de 2023. În același timp, ponderile pentru nașterile de rangul II (26,1%), III (16,4%) și IV și peste (9,8%) au înregistrat descreșteri cu 2,4, 0,6 și respectiv 0,3 puncte procentuale.

Din punct de vedere geografic, numărul de născuți-vii din mediul urban a fost cu 3,7 mii de copii mai mic (27,3% mai redus) față de mediul rural. Astfel, în mediul urban s-au înregistrat 9,9 mii de nașteri (42,1% din total), iar în mediul rural 13,7 mii de nașteri (57,9%).

De asemenea, ponderea nașterilor-vii de rangul I în mediul rural a fost de 37,4%, cu puțin peste media urbană de 36,7%. În orașe, se observă o tendință de formare a familiilor mai mici, majoritatea copiilor fiind aduși pe lume de mame din mediul rural. Din totalul celor 2,3 mii de nașteri-vii de rangul IV și peste, 74,5% s-au înregistrat în mediul rural.

Analiza pe grupe de vârstă arată că născuții-vii se concentrează în principal în intervalul de 25-34 de ani, reprezentând 53,9% din total. În mediul urban, mamele cu vârste între 25 și 34 de ani au înregistrat cele mai multe nașteri-vii (5,9 mii, adică 59,2% din totalul urban), în timp ce în mediul rural cel mai mare număr s-a consemnat la mamele din grupa 20-29 de ani (7,2 mii, adică 52,2% din totalul rural). Proporția nașterilor-vii de la mamele sub 20 de ani a scăzut cu 0,7 puncte procentuale, ajungând la 5,2% din total.

În anul 2024, vârsta medie a mamei la prima naștere a crescut la 26,8 ani, comparativ cu 25,3 ani în 2023. Se remarcă diferențe între mediile de reședință: mamele din mediul rural nasc la o vârstă medie de 25,4 ani, pe când mamele urbane se decid mai târziu, la 28,7 ani.

Din punct de vedere teritorial, vârsta medie a mamei la prima naștere înregistrează diferențe foarte mici: Regiunea de Nord prezintă cea mai tânără medie, de 25,1 ani.

În raioanele Șoldănești, Fălești, Râșcani, Florești, Glodeni, Sângerei și Căușeni, valorile medii se situează între 23,6 și 24,2 ani.
Cel mai mare vârstă medie la prima naștere continuă să fie în municipiul Chișinău, unde se ridică la 29,7 ani. În raioanele Taraclia și Ialoveni, vârsta medie a mamei la prima naștere este puțin peste valoarea medie națională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO