Tehnologia vine în ajutorul agricultorilor. Startupul care dezvoltă tractoare robotizate electrice

18 Mart. 2021, 05:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Fetco Veronica
18 Mart. 2021, 05:30 // Bani și Afaceri //  Fetco Veronica

Monarch Tractor este un start-up cofondat de un membru al familiei de vinicație Mondavi. Pentru a face agricultura mai sigurăși durabilă familia creează tractoare robotizate electrice, scrie Forbes.

Primele livrări de tractoare, la prețuri de la 50.000 de dolari, vor începe la sfârșitul anului 2021.

Printre investitorii acestui proiect se numără producătorul japonez de piese auto Musashi Seimitsu Industry, producătorul european de vehicule agricole și comerciale CNH Industrial și VST Tillers Tractors din India. At One Ventures cu sediul în Silicon Valley și grupul de capital privat MUUS au investit, de asemenea, în rundă.

„Ecosistemul alimentar este pregătit pentru transformare, fermierii cerând instrumente durabile care pot crește eficiența și profitabilitatea fermelor”, a spus CEO-ul și cofondatorul Praveen Penmetsa. „Am văzut o cerere incredibilă și accelerată pentru tractorul nostru Monarch.”

Monarch, cu sediul în Livermore, California, împreună cu giganți industriali precum John Deere, văd mari oportunități de a face agricultura mai eficientă și de a oferi noi opțiuni fermierilor din regiunile în care munca umană poate fi limitată prin utilizarea unor senzori avansați, software și putere de calcul. Și, spre deosebire de vehiculele cu conducere autonomă, operate în orașe și pe drumurile publice, echipamentele autonome de viteză redusă nu necesită aprobarea federală sau de stat pentru a fi utilizate pe offroad și pe terenuri private.

Monarch numește tractorul său „șofer opțional”, deoarece poate fi operat ca un vehicul convențional. Efectuează sarcini programate fără șofer sau un operator poate folosi modurile interactive „Gest” și „Umbra” pentru a-i urmări lucrătorii pe teren. Tractorul este proiectat cu prevenire a rostogolirii și a coliziunilor și are o viziune la computer de 360 ​​de grade. Poate colecta și analiza mai mult de 240 GB de date despre recoltă pe zi. Aceste informații pot fi folosite pentru a face ajustări în tipurile de instrumente pe care vehiculul le folosește și pentru a furniza estimări ale randamentului pe termen lung, etape de creștere a culturilor și măsurători de sănătate a plantelor. Sistemul de baterii al vehiculului poate servi și ca sursă de alimentare la distanță.

„Monarch este o tehnologie pionieră a tractorului care încorporează electrificarea, utilizarea autonomă și gestionarea datelor”, a declarat Scott Wine, CEO, CNH Industrial. „Acestea sunt trei dintre pilonii cheie care susțin sustenabilitatea, productivitatea și profitabilitatea, atât pentru CNH Industrial, cât și pentru clienții noștri agricoli.”

Realitatea Live

17 Aug. 2022, 12:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Aug. 2022, 12:56 // Actual //  Lupu Eduard

Operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale (SNT) din România, Transgaz, companie de stat controlată de Secretariatul General al Guvernului (SGG), a raportat un profit net de 177,27 milioane lei românești (36,2 mil. euro) pe primul semestru din 2022, cu 33% mai mare față de perioada similară a anului trecut, în principal pe seama creșterii veniturilor financiare.

Veniturile din exploatare ale Transgaz obținute strict din activitatea de bază de transport al gazelor naturale au avansat cu numai 0,37%, la 703,91 milioane lei, în condițiile în care cantitatea totală de gaze naturale transportată a scăzut cu 11% în primele 6 luni din 2022, la 70,73 milioane MWh. În același timp, cheltuielile s-au majorat cu 17%, la 674,51 milioane lei.

„S-au înregistrat depășiri de 134,488 milioane lei, la următoarele elemente de cheltuieli: – consum de gaze naturale pe sistemul de transport 33,037 milioane lei, din cauza a doi factori, prețul mediu de achiziție realizat mai mare față de cel realizat la 30 iunie 2021 cu 69,53 lei/MWh, cu o influență negativă de 32,179 milioane lei, și cantitatea de gaze naturale destinată consumului de gaze în SNT mai mare față de 30 iunie 2021 cu 8.593 MWh, cu o influență negativă de 858.000 lei; – cheltuieli cu provizionul pentru riscuri și cheltuieli: 43,704 milioane lei; – cheltuieli cu personalul: 5,120 milioane lei; – cheltuieli cu amortizarea: 51,614 milioane lei pe seama finalizării și punerii in funcțiune a proiectelor majore de investiții;  – cheltuieli cu întreținere și transport: 1,012 milioane lei”, explică compania. Principala economie de cheltuieli de exploatare a Transgaz din primele 6 luni s-a cifrat la aproape 32 milioane lei, pe seama diminuării ajustărilor cu deprecierea activelor curente, urmare încasării creanțelor restante de la Electrocentrale București, în valoare de 116,33 milioane lei.

„Veniturile financiare au avut o influență pozitivă de 228,491 milioane lei, în principal pe seama înregistrării actualizării valorii activelor reglementate cu rata inflației pentru semestrul I 2022 (185,929 milioane lei la 30 iunie 2022 față de 28,041 milioane lei la 30 iunie 2021) și a veniturilor din participații înregistrate urmare reducerii capitalului social al Eurotransgaz (subsidiara din Republica Moldova – n.r.) cu 13,15 milioane euro, sumă încasată de Transgaz în trimestrul I 2022”, se arată în raportul semestrial al Transgaz.

Din activitatea de echilibrare a SNT, Transgaz a înregistrat venituri și cheltuieli de 540,47 milioane lei, de aproape 4 ori mai mari față de S1 2022, ca urmare a creșterii prețului, cu peste 309 lei/MWh, și a cantităților tranzacționate – cu aproape 328.000 MWh.

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău