Termen extins pentru actualizarea beneficiarilor! Toate entitățile trebuie să declare până pe 31 decembrie 2025

18 Dec. 2024, 11:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Dec. 2024, 11:38 // Actual //  Ursu Victor

Agenția Servicii Publice (ASP) anunță prelungirea termenului pentru actualizarea informațiilor referitoare la beneficiarii efectivi ai persoanelor juridice, întreprinzătorilor individuali și organizațiilor necomerciale din Republica Moldova. Astfel, noul termen-limită pentru depunerea declarațiilor este 31 decembrie 2025. Modificările legale necesare vor fi adoptate de Parlament până la sfârșitul acestui an.

Beneficiarul efectiv este persoana fizică care deține sau controlează, direct sau indirect, o companie sau organizație. Declararea acestuia este esențială pentru prevenirea utilizării entităților juridice în scopuri ilegale. În plus, Republica Moldova se pregătește să conecteze registrele naționale cu cele ale Uniunii Europene, pentru a permite monitorizarea transparentă a beneficiarilor efectivi pe întreg teritoriul european.

Declararea beneficiarului efectiv va fi obligatorie doar pentru entitățile care au avut modificări în structura fondatorilor sau administratorilor în ultimele 18 luni. Unitățile comerciale și necomerciale înregistrate după 1 iulie 2023 au deja beneficiarii declarați și nu trebuie să depună o nouă declarație. De asemenea, cererile pot fi transmise electronic la adresa be@asp.gov.md, fără a fi necesară prezentarea fizică la sediile ASP.

Pentru a facilita procesul, se va permite depunerea unei singure declarații inițiale, iar actualizările vor fi necesare doar în cazul schimbării beneficiarilor, fondatorilor sau în cazul reorganizării ori radierii unităților din Registru. Parlamentul va extinde termenul pentru depunerea declarațiilor până la 31 decembrie 2025 și va amâna aplicarea amenzilor până la 1 ianuarie 2026, oferind mai mult timp pentru conformare. În plus, se lucrează la îmbunătățirea procesului de programare la ASP, pentru a reduce cozile și timpul de așteptare. Din aprilie 2025 va deveni operațională o platformă digitală care va permite efectuarea tuturor operațiunilor legate de unitățile de drept, inclusiv declararea beneficiarilor efectivi, fără a mai fi necesar să trimiteți informațiile prin email.

Tarifele pentru înregistrare nu au fost modificate din 2016. De exemplu, pentru întreprinzători individuali taxa este de 364 lei, iar pentru SRL-uri este de 1149 lei.
Pentru entitățile eligibile, acest proces este gratuit (ex. ONG-uri, fundații, sindicate).
Tarifele, inclusiv pentru declararea beneficiarilor efectivi, vor fi revizuite în perioada imediat următoare.
La ziua de azi, au depus declarații privind beneficiarii efectivi peste 80 de mii de persoane juridice din cele 165 362 înregistrate în Registrul de Stat.
Pentru informații suplimentare sau asistență tehnică, contactați Serviciul Suport Clienți ASP la 14909.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO