Tesla reduce prețurile mașinilor electrice în Europa. În SUA preţul Model 3 a scăzut deja cu 11%

15 Apr. 2023, 08:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Apr. 2023, 08:53 // Actual //  bani.md

Tesla a redus vineri preţurile vehiculelor sale electrice în Europa, Israel şi Singapore, extinzând o reducere globală pe care a început-o în China în ianuarie, provocând îngrijorări cu privire la marja sa de profit, cea mai mare din industria auto, transmite Reuters.

Tesla a raportat săptămâna trecută că livrările din primul trimestru au crescut cu doar 4% faţă de trimestrul precedent, în ciuda faptului că a oferit reduceri în Statele Unite, China, Japonia, Australia şi Coreea de Sud, pentru a stimula cererea

La câteva zile după ce a publicat datele dezamăgitoare referitoare la livrări, Tesla a anunţat a cincea reducere a preţurilor vehiculelor din acest an pe piaţa din SUA, în timp ce Washingtonul se pregăteşte să introducă standarde mai stricte care vor limita creditele fiscale pentru vehicule electrice.

În 2022, cel mai valoros producător de automobile din lume a ratat, de asemenea, ţinta de livrări a CEO-ului Elon Musk, privind o creştere de 50%, menţinută la o creştere de 40%, din cauza problemelor logistice şi a încetinirii cererii.

Tesla a declarat vineri că a redus preţurile pe numeroase pieţe europene, inclusiv Germania şi Franţa, din cauza creşterii şi îmbunătăţirii capacităţii sale de producţie.
În Germania, Tesla a scăzut preţurile vehiculelor sale Model 3 şi Model Y între 4,5% şi 9,8%, au arătat vineri datele de pe site-ul său web, marcând a doua sa reducere de preţuri în acest an, după o reducere de preţ de 1-17% în ianuarie.

În Singapore, compania a redus preţurile vehiculelor sale Model 3 şi Model Y între 4,3% şi 5%, a arătat site-ul său local.

Tesla a redus şi preţurile în Israel, preţul Model 3 cu tracţiune spate, de bază, a scăzut cu 25% după o rundă iniţială de reduceri de preţuri la nivel mondial, efectuată în ianuarie.

Musk a spus că Tesla se va concentra pe reducerea preţurilor pentru a stimula cererea şi că a avut succes în a genera comenzi cu reducerile din ianuarie.
În Statele Unite, Tesla a redus preţul Model 3 cu 11%, cumulat de la începutul anului, cu o reducere de 20% faţă de modelul său de bază Y.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 12:10 // Actual //  Ursu Victor

Tariful de 31% impus de administrația Trump exporturilor moldovenești în SUA a stârnit reacții în spațiul public, inclusiv acuzații la adresa diplomației moldovenești. Însă economistul Stas Madan demontează aceste teorii și explică mecanismul din spatele deciziei Washingtonului: o formulă matematică automată, nu negocieri sau sancțiuni politice.

„Am văzut afirmații de genul «moldovenii sunt varză la negocieri», dar realitatea este că tarifele impuse de SUA au fost calculate după aceeași metodologie pentru toate cele 183 de țări afectate. Nu au nicio legătură cu relațiile bilaterale”, afirmă Madan.

Potrivit economistului, Donald Trump a aplicat o formulă simplă bazată pe deficitul comercial al SUA cu fiecare țară în parte, raportat la valoarea importurilor din acea țară. În cazul Moldovei, din perspectiva SUA, în 2024: SUA a exportat bunuri în valoare de 53,6 milioane USD către Moldova, și a importat bunuri în valoare de 142 milioane USD din Moldova.

Acest lucru înseamnă un deficit comercial de 88,4 milioane USD pentru SUA față de Republica Moldova. Formula aplicată: (88,4 / 142) × 100 = 62%, apoi împărțit la 2 → tarif aplicat: 31%.

„Aceeași formulă a fost folosită pentru toate țările – de exemplu, Uniunea Europeană are un tarif de 20%, rezultat dintr-un deficit comercial de 39% împărțit la doi”, explică Madan.

Diferențele apar din modul în care se raportează statisticile comerciale: Exporturile sunt calculate în regim FOB (Free on Board), adică valoarea la ieșirea din țară, importurile sunt calculate în regim CIF (Cost, Insurance, and Freight), adică valoarea la intrarea în țara de destinație, incluzând transportul și asigurarea.

„Din cauza distanței mari, costurile de transport și logistică cresc valoarea bunurilor în statistica SUA, ceea ce explică de ce acolo importurile din Moldova apar mai mari decât exporturile noastre”, adaugă Madan.

Deci, tariful de 31% aplicat Republicii Moldova nu are legătură cu politica externă, ci este rezultatul unei formule automate bazate pe balanța comercială negativă a SUA. Potrivit lui Stas Madan, acuzațiile privind lipsa de competență diplomatică sunt nejustificate în acest caz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ