„Autoritățile moldovenești mai întâi au dormit, iar apoi au eșuat negocierile cu „Gazprom” și au propus din proprie inițiativă acele prețuri pe care le achităm acum concernului rus. Totodată, încă din luna august „Gazprom” a propus Moldovei să convină privind noul preț, care urma să fie chiar mai mic, decât cel din contractul precedent. Ei s-au adresat către Angela Merkel, pentru ca ea să discute cu Vladimir Putin, astfel ca „Gazprom” să meargă în întâmpinarea Moldovei. Și, într-adevăr, „Gazprom” a mers în întâmpinare delegației moldovenești și a încheiat un contract anume pe acele prețuri pe care le-a propus partea moldovenească. Niciun cent mai mult”, a spus Mark Tkaciuk, unul dintre cofondatorii „Congresului Civic”, în cadrul unei emisiuni la postul găgăuz de televiziune NTS.
Totodată, el a făcut publice unele detalii cu privire la ceea ce a precedat criza gazului, încă în vara anului trecut, scrie tribuna.md.
„Cred că, mai devreme sau mai târziu, aceste informații vor deveni publice. Pentru că, din proprie inițiativă, încă în luna august a anului trecut, „Gazprom” a propus Moldovei: „Haideți să încheiem un nou contract, mai interesant și mai convenabil pentru voi””, a declarat Tkaciuk.
Mark Tkaciuk consideră că prețul pe care îl achităm astăzi este rezultatul incompetenței autorităților moldovenești.
„Moldova în această situație a avut un anumit avantaj. Ea a fost țara care avea un contract de lungă durată cu „Gazprom”. Aceasta este o asigurare foarte importantă, pentru că negociază două părți care se știu foarte bine. Știu despre potențialul economic și capacitatea de plată. Acea explozie, care a avut loc, a fost una de bursă, spot. Dar în cadrul relațiilor contractuale asemenea explozii nu au avut loc în Europa. Și noi am văzut cum, extrem de responsabil, profesionist și mult, au negociat cu „Gazprom” alte țări. Asemenea ca Germania, Ungaria, Serbia. Chiar și România. Din păcate, dacă este să comparăm rezultatele negocierilor lor cu ale noastre, ei au obținut un preț de două ori mai mic decât cel pe care l-a negociat Guvernul nostru”.
„Putem vorbi la infinit despre criza de pe piața internațională, dar aceasta nu are absolut nicio tangență cu Moldova. În cazul nostru, explozia prețurilor la resursele energetice este consecința incompetenței actualei guvernări, a majorității parlamentare aflată la conducere, a Partidului Acțiune și Solidaritate”, a subliniat reprezentantul „Congresului Civic”, care sâmbătă a demarat acțiuni de protest împotriva „energomorului” declanșat de actuala guvernare.
„Tot ceea ce se întâmplă cu noi în ultimele câteva luni, este, îmi cer scuze, o rușine. Una administrativă, politică și internațională. Iar din această rușine, guvernarea vrea să formeze un oarecare front antirusesc. Cu toate acestea, s-a adeverit că nimeni nu a speriat și nu a torturat pe nimeni”, consideră Mark Tkaciuk.
El a adus argumentele pe care ar fi trebuit să le utilizeze delegația moldovenească în procesul de negocieri: „Ce ar fi trebuit să spună partea moldovenească, dacă ar fi pretins la prețuri mai mici? Ea ar fi trebuit să spună că având un alt preț (cel pe care îl achităm noi astăzi), piața moldovenească va dispărea rapid. Pentru că vor dispărea consumatorii. Argumentul este clar? E clar. Ar fi putut exista o sumedenie de propuneri foarte interesante, pentru ca „Gazpromului” să-i fi fost convenabil să mențină relațiile contractuale cu Moldova pentru mult timp și cu alte prețuri. Poate chiar mult mai joase decât cele care erau indicate în contractul nostru precedent”.
La acțiunea de protest din 5 februarie „Congresul Civic” va solicita reluarea de către conducerea Republicii Moldova a procesului de negocieri cu SA „Gazprom” privind încheierea unui nou contract de livrare a gazelor și atragerea în aceste negocieri a experților în domeniul energetic propuși de opoziție.