Tofilat terfelește presupusul „contract” de gaze al lui Şor: E o butaforie scrisă pe genunchi la un colţ de stradă

02 Nov. 2023, 12:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Nov. 2023, 12:00 // Actual //  bani.md

Expertul în enerrgetică, Sergiu Tofilat, a adus critici aspre ‘contractului’ recent propus de către Şor pentru furnizarea de gaze către Moldova. Într-o declarație, el a desființat acest acord ca fiind o „butaforie”, menită să păcălească opinia publică.

Tofilat a analizat documentul prezentat de către Şor și a subliniat mai multe aspecte ce ridică semne de întrebare în legătură cu validitatea și autenticitatea acestuia. Conform expertului, documentul nu corespunde standardelor unui contract autentic, ci mai degrabă pare a fi o scrisoare de confirmare ce vine ca o anexă la un presupus contract individual.

El a evidențiat că firma intermediară din Germania, implicată în acest acord, a fost fondată de o persoană care, până în 2016, a administrat o afacere de gastronomie, subliniind discrepanțele evidente între experiența anterioară a acestei persoane și activitatea bruscă de furnizare de gaze.

„Cică termenul de plată va fi 2 luni după livrarea gazului. Aşa condiţii există numai la Gazprom. Toţi traderii în toată lumea lucrează cu plata în avans. Achitarea – în genere nu-i indicat în ce valută se vor face plăţile. Încă o dovadă că această hârtie a lui Şor este o butaforie. Gaşca lui Şor spune că va livra gaz „ieftin” doar în Găgăuzia, Taraclia şi Orhei. Pentru ceilalţi se propune preţul de bursă + 5 euro/MWh. Adică ceilalţi cetăţeni sunt de sortul al 2-lea, sau cum? Dacă vreai ca ţara să prospere, o faci pentru toţi oamenii, nu doar pentru ai tăi”, a detailiat Tofilat.

De asemenea, expertul a pus sub semnul întrebării necesitatea a două intermediari (Germania și Turcia) în acest acord propus de Şor și absența unei colaborări directe cu Gazprom, principalul furnizor de gaze rusesc.

Tofilat a subliniat și faptul că firma turcească implicată nu deține licența necesară pentru furnizarea de gaze, având un capital mult sub valoarea necesară pentru a acoperi cantitățile de gaz propuse a fi livrate.

Mai mult, lipsesc informații cruciale din ‘confirmarea’ publicată, precum codul fiscal al părților implicate, adresele, conturile bancare și specificațiile referitoare la calitatea gazului, ceea ce ridică suspiciuni serioase asupra autenticității documentului.

Expertul în energie a criticat și prețul propus pentru gaz, evidențiind discrepanțele semnificative dintre prețul anunțat și prețurile pieței internaționale de referință pentru gaze.

„Chipurile, gazul livrat la hotar cu Moldova va costa 160 euro, din care jumătate (!) sunt cheltuielile de transportare. Să înţelegem că Gazprom (adică Putin) îl vinde lui Şor cu 80 euro? Vreau să văd. Deocamdată Şor livrează doar ştiri, nimic mai mult. Pentru comparaţie, astăzi preţul gazului pe principala bursă europeană TTF era de 500 euro pentru mia de metri cubi”, a punctat Tofilat.

În final, Tofilat a atras atenția asupra condițiilor neobișnuite din ‘contract’, cum ar fi termenul de plată și lipsa clarității în privința valutei de plată, susținând că acest acord pare a fi o încercare de înșelare și de manipulare a situației.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 10:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 10:47 // Actual //  Ursu Victor

Agricultura din Republica Moldova se confruntă cu o nouă lovitură din partea naturii. Potrivit fostului director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, valul de înghețuri din această primăvară este fără precedent în ultimele trei decenii, iar temperaturile nocturne scad sub cele prognozate, punând în pericol masiv culturile agricole.

„În 30 de ani nu țin minte temperaturi atât de joase, menținute atât de mult timp în primăvară. Se așteaptă friguri timp de cinci zile consecutiv. Ieri, în zona Briceni-Ocnița, dimineața au fost -6…-7°C. Azi dimineață, temperaturi similare sunt înregistrate lângă Bălți”, a scris Slusari într-o postare pe Facebook.

El subliniază că problema nu se limitează doar la nordul țării – nici regiunile din centrul și sudul Moldovei nu sunt ocolite de frigul persistent. Sunt deja afectate plantațiile multianuale, în special caisul, migdalul, unele soiuri de cireș, piersic și viță-de-vie. Însă, și mai îngrijorătoare este posibilitatea distrugerii parțiale sau totale a culturilor de toamnă, precum rapița, grâul și semănăturile recente din grupa a doua, inclusiv sfecla de zahăr.

„La seceta de trei ani la rând, suportată practic fără niciun sprijin din partea statului, se adaugă o nouă criză majoră”, atenționează Slusari.

Fermierii se tem că, în lipsa unor măsuri rapide și coordonate din partea autorităților, consecințele asupra producției agricole din 2025 ar putea fi devastatoare, cu un impact direct asupra securității alimentare și economice a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL