TOP 9! Cele mai colorate orașe din Africa

29 Iul. 2021, 12:22
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
29 Iul. 2021, 12:22 // Au Bani //  MD Bani

Africa, în ansamblu, este deja suficient de colorată, cu peisajele, animalele și plantele sale maiestuoase. Totuși, există câteva orașe care sunt colorate și mai intens de clădiri, piețe superbe, vestimentație și oameni.

Iată câteva exemple grozave, din nordul Africii până în cel mai sudic punct, inclusiv câteva insule, de orașe colorate din Africa.

1. Bo Kaap, Cape Town, Africa de Sud

Există atât de mult de iubit în Cape Town, cu culoare peste tot, dar vechiul cartier sclav din Bo Kaap este cel mai bun. Istoria cartierului este îngrozitoare, dar cu un final destul de luminos: doar sclavii eliberați au avut voie să-și vopsească casa într-o culoare strălucitoare, iar întregul cartier s-a transformat în cele din urmă într-un curcubeu de culori. Există, de asemenea, bucătăria în această zonă malay, care este la fel de colorată și plăcută ca și arhitectura.


2. Chefchaouen, Maroc

Chefchaouen este, de asemenea, unul dintre cele mai colorate orașe din lume, dar nu datorită multitudinii de culori, ci pentru că toate casele sunt vopsite într-un albastru frumos. Acest oraș albastru, poreclit „Perla albastră a Marocului”, se află la marginea Munților Rif, în nord-vestul Marocului, și este un oraș albastru unic (așa cum este Jodhpur în India). Vizitatorii vin să se minuneze de clădirile albe care au fost tratate cu o spălare albastră, iar legendele spun diferite motive pentru care orașul este albastru. Se pare că ține țânțarii la distanță, face căldura soarelui mai puțin acerbă sau reprezintă cerul și marea. Dar, într-adevăr, este drăguț.


3. Chamarel, Mauritius

Chamarel este un sat din sud-vestul Mauritiusului și ar fi, prin el însuși, destul de neobișnuit dacă nu ar fi poarta către parcurile naționale din jurul său. Este, de asemenea, renumit pentru peisajul său care atrage vizitatorii prin frumusețea sa naturală, sălbăticia sa (perfectă pentru sporturi de aventură și drumeții). Seven Colored Earth este un GeoPark cu aproximativ 600 de milioane de ani de istorie naturală și este renumit pentru diferitele nuanțe pe care le prezintă pământul aici (și nu toate sunt nuanțe de maro). Aici pământul face un spectacol din el însuși, prezentându-se în roșu, maro, violet, galben, verde, portocaliu, violet și nuanțe între ele, deși definiția reală a fiecărei culori poate varia în funcție de cine o privește.


4. Insula Gorée, Dakar, Senegal

Așa cum se întâmplă deseori, unele dintre cele mai pitorești locuri din lume ascund adesea o istorie cumplită. Insula Gorée, în largul coastei Dakar în Senegal și în cel mai vestic punct al Africii, are o istorie întunecată a sclavilor și a coloniei, ceea ce se spune în Casa Sclavilor. Datorită poziției strategice a Gorée ca post comercial, insula pitorească cu clădirile sale frumos colorate a fost luptată de europeni de la mijlocul anilor 1400. Portughezii, olandezii, englezii și în cele din urmă francezii au luptat pentru control. Astăzi, insula este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO și este un centru de artă înfloritor, plin de artiști și piețe de unde puteți cumpăra lucrările lor. Arta, casele și piețele sale colorate contrastează puternic cu fundalul său întunecat.

5. Lacul Roz, Dakar, Senegal

Lacul Trandafir sau „lacul roz”. Roz datorită bacteriilor care produc pigment roșu pentru a absorbi lumina soarelui, lacul are, de asemenea, un conținut ridicat de sare, până la 40 la sută pe alocuri, ceea ce îl face comparabil cu Marea Moartă. În timpul sezonului uscat, depășește chiar și sărătura Mării Moarte. Sarea este recoltată de muncitori de-a lungul coastei lacului, dar există și un club de plajă și un restaurant popular printre oamenii care fac baie în lacul sărat, deoarece bacteriile sunt complet inofensive pentru oameni. Este culoarea naturală perfectă, mai ales când este contrastată cu albul dealurilor sărate îngrămădite lângă lac.

6. Antananarivo, Madagascar

Capitala insulei Madagascar din Oceanul Indian, Antananarivo este o capitală potrivită pentru o insulă intrigantă și diversă. Această capitală nu merită doar o intrare în selecția pentru cele mai colorate locuri din Africa datorită caselor eclectice și viu colorate care înghesuie marginea dealurilor, ci și pentru că Tana (așa cum capitala este abreviată în mod convenabil de localnici) a reușit prin a reuni diferitele triburi și grupuri etnice ale acestei mari insule și a domni în ciuda amestecului divers. Culoarea din Tana provine din case, artă, piețe, oameni, istorie, bucătărie cosmopolită și condimente variate.


7. Muizenberg, Africa de Sud

Micul oraș Muizenberg din Western Cape, în False Bay, la aproximativ 16 mile de Cape Town, se întinde între munți, un drum care urmează golful, o mică cale ferată și plajă. Muizenberg înseamnă „Muntele șoarecelui” în olandeză. Pare ocupat, dar nu este, și într-adevăr este destul de pitoresc. Ceea ce face Muizenberg mai renumit decât micile sale restaurante și comunitatea plină de viață sunt cutiilele de scăldat, care sunt destul de colorate. Multe comunități din întreaga lume le au, dar nu mai sunt la fel de populare ca în epoca victoriană. Acestea oferă o strălucire de culoare împotriva apei albastre din False Bay.


8. Sidi Bou Said, Tunisia

Uitându-vă la fotografii cu Sidi Bou Said în Tunisia, ați crede că vă uitați la Santorini, Grecia, dacă nu știți nimic mai bun. Clădirile albe, amplasate înspre Marea Mediterană albastră, sclipind în lumina soarelui și cu uși albastre peste tot, o fac o locație fotogenică și relaxantă instantaneu. Ușile au același albastru și sunt din lemn, dar îmbunătățite de un decor din fier forjat. Acesta este probabil motivul pentru care atât de mulți artiști și scriitori au vizitat acest loc pentru inspirație: de la Flaubert, Chateaubriand și Simone de Beauvoir, până la Matisse și Klee, toți au iubit acest oraș.


9. Sal Rei, Boa Vista, Capul Verde

Capul Verde, sau „pelerina verde”, este un arhipelag independent de aproximativ 10 insule din Oceanul Atlantic, la aproximativ 350 de mile de coasta vestică a Africii. Boa Vista, care înseamnă „vedere bună”, este cea mai estică insulă, iar capitala sa Sal Rei, care găzduiește jumătate din populația insulei (12.000 de locuitori), este un orășel liniștit. În timp ce este înconjurat de plaje albe și oceanul albastru, există, de asemenea, o gamă minunată de case pictate, în special pe Rua de Bom Sossego. Strada pietruită este umbrită de copaci și căptușită cu clădiri de culoare pastel, cu înălțime redusă, care se întorc încă o dată la un trecut colonial.

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 10:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 10:38 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Exporturile de produse din soia ale Republicii Moldova au înregistrat o scădere abruptă în primele luni ale anului 2025, semnalând posibile dezechilibre comerciale și riscuri pentru competitivitatea țării pe piețele internaționale. Conform unei analize a lui Iurie Rija, director executiv al Asociației Agrocereale, trendul descendent este vizibil atât în volumele, cât și în valorile tranzacțiilor cu boabe de soia, șrot și ulei de soia.

„După un vârf istoric în 2023, când Moldova a exportat peste 50 milioane de unități de produse din soia, începutul lui 2025 arată un declin alarmant, cu doar 1,69 milioane de unități exportate în primul trimestru. Este un semnal clar că trebuie regândită strategia comercială”, avertizează Rija.

Dacă importurile de soia s-au menținut la un nivel constant de aproximativ 58,83 milioane unități în perioada 2022–2024, exporturile au oscilat puternic. După o explozie în 2023, în 2024 exporturile au scăzut dramatic la 14,99 milioane unități, iar în 2025 au continuat să se prăbușească.

Aceeași tendință este observată și în valoarea în lei moldovenești: de la 510 milioane lei în 2023, la doar 29,2 milioane în 2025. Aceasta indică fie o pierdere de piețe, fie o presiune sporită din partea concurenței regionale.

Boabele de soia rămân produsul dominant, reprezentând peste 60% din exporturi în majoritatea anilor analizați. Totuși, Ucraina continuă să domine importurile Moldovei – peste 99% din soia importată provine de aici, o dependență care ar putea deveni problematică în context geopolitic.

La export, România, Elveția, Turcia și Liban au fost piețele-cheie, însă în 2025 volumul livrărilor către aceste destinații a scăzut considerabil.

Companii precum SC OLSEG-VT SRL, ALIONEXAGRO SRL și FLOAREA-SOARELUI COMERT SRL sunt lideri pe piața exportului de ulei și șrot de soia, iar performanța acestora dictează dinamica generală a sectorului. Totuși, în 2025, inclusiv aceste companii raportează scăderi semnificative ale volumelor și veniturilor.

„Este esențial să sprijinim aceste companii în extinderea portofoliului de piețe și să încurajăm procesarea locală pentru a crește valoarea adăugată a produselor exportate”, subliniază Iurie Rija.

Asociația Agrocereale propune o diversificare a piețelor externe, reducerea dependenței de un singur furnizor (Ucraina) și creșterea capacității de procesare internă a soiei. În plus, este necesară o mai bună integrare a Moldovei în lanțurile de aprovizionare europene, în special pe segmentul produselor cu valoare adăugată mare, cum ar fi uleiul ambalat și șrotul procesat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ