Cei care își doresc să își plaseze banii în depozite ca să obțină un câștig din partea băncilor în loc să-i investească în alte active financiare, pot opta pentru oferte mai mult sau mai puțin avantajoase din partea bancherilor. Astfel, cele mai mari dobânzi la depozitele în lei făcute pe un an ajung la 4,25%.
Chiar dacă prognoza inflației – 6% – care a crescut micșorează câștigurile la nivel real ale celor ce își pun banii în depozite, mulți continuă să creadă că asta este varianta cea mai sigură de a face câștig dacă ai ceva bani la dispoziție. Totodată, rata dobânzii la depozite este impozitată cu 3%.
Astfel, pentru 12 luni pentru 10 mii de lei fără depuneri și retrageri suplimentare băncile oferă dobânzi care nu depășesc 4,25%.
Cea mai mare dobândă pentru un depozit este oferită de BCR – 4,25% urmată de Mobiasbanca, Comerțbank, Eurocreditbank și BCR cu un alt produs care oferă 4%.
ProCredit, Energbank și EuroCreditBank au o dobândă de 3,75%.
MAIB – cea mai mare bancă, Fincombank și Mobiasbancă – 3,50%. Victoriabank – 3,25, Moldindconbank – 3%, iar Eximbank oferă cea ma mică rată de 2,1%.
Pentru depozitele în euro dobânzile oferite de bănci câștigurile oferite de bănci sunt foarte mici și variază de la 0,1% la 1%, iar la cele în USD dobânzile sunt ceva mai mari de la 0,3% la 1,4%.
În luna august 2021, depozitele noi atrase la termen au constituit 2,6 miliarde de lei, în creștere cu 23,6 la sută față de luna august 2020, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.
În moneda națională populația a depozitat în bănci 1,5 miliarde de lei (+0,7 la sută față de luna precedentă și +5,8 la sută față de august 2020), iar în valută recalculat în lei – 1 miliard de lei (+7,0 la sută față de luna precedentă și + 61,0 la sută față de august 2020). Ponderea depozitelor atrase în moneda națională a constituit 58,0 la sută, a celor în valută – 42,0 la sută.
Din perspectiva termenelor de plasare, cele mai atractive au fost depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani cu o pondere de 36,7 la sută din totalul depozitelor atrase la termen (depozitele persoanelor fizice au constituit 30,6 la sută din totalul depozitelor).