Topul băncilor din Moldova cu cel mai mare profit în anul 2021. În total, profit de peste jumătate de miliard de lei

26 Mai 2021, 16:11
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
26 Mai 2021, 16:11 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

În Republica Moldova există 11 bănci licențiate. Cea mai mare este Moldova-Agroindbank. În primele 4 luni ale anului 2021, cel mai mare profit l-a obținut banca Moldinconbank. Moldova-Agroindbank se clasează pe locul 2.

Potrivit statiscilor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM) în primele patru luni ale acestui an, profitul sistemului bancar a constituit 527,9 milioane de lei, majorându-se doar în luna arpilile cu circa 105,5 milioane de lei, scrie mold-street.com.

Moldinconbank a asigurat peste 50 % din creșterea profitului, în luna aprilie, banca care a raportat un profit de 54 de milioane de lei. Astfel, în primele patru luni ale acestui an profitul Moldinconbank a constituit 160,7 de milioane de lei.

Pe locul doi se află cea mai mare bancă din țară, MAIB, cu un profit de circa 158 de milioane de lei. Cele două bănci asigură peste 60 % din tot profitul pe sistemul bancar.

Clasamentul băncilor după profitul obținut:

1. Moldinconbank – 160,7 de milioane de lei;
2. Moldova-Agroindbank – 158 de milioane de lei;
3. Mobiasbanca – 94,3 milioane de lei;
4. Victoriabank – 42,4 milioane de lei;
5. Procreditbank – 19,6 milioane de lei;
6. Fincombank – 15,2 milioane de lei;
7. Eximbank – 15 milioane de lei;
8. Energbank – 10,3 milioane de lei;
9. Comerțbank – 6,3 milioane de lei;
10. Eurocreditbank – 3,7 milioane de lei;
11. BCR Chișinău – 2,3 milioane de lei.

Realitatea Live

23 Ian. 2025, 10:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Ian. 2025, 10:54 // Actual //  Ursu Victor

În luna decembrie, ultimul Salzburg Mozartkugel (Balul lui Mozart), o bomboană umplută cu marţipan, fistic şi nuga, inventată la sfârşitul secolului al XIX-lea, a ieşit de pe linia de producţie din suburbia Grödig.

Fabrica, care producea anual 57 de milioane de bomboane de ciocolată „Mozartkugel”, a fost închisă la sfârşitul anului, după ce producătorul Salzburg Schokolade a dat faliment, în parte din cauza creşterii preţurilor la cacao.

Cu toate că bomboanele au multe imitaţii, doar autenticul „Echte Salzburger Mozartkugel” era produs în serie pentru export în oraşul austriac. Sindicatul Pro-Ge, care reprezintă muncitorii, a numit fabrica Mozartkugel „inima regiunii”, unde angajaţii erau „mândri de un produs care a făcut înconjurul lumii”.

În ciuda pedigree-ului lor local, licenţa pentru bomboanele de ciocolată a fost deţinută timp de câţiva ani de conglomeratul american Mondelez International, producător al unor mărci internaţionale precum fursecurile Oreo şi tabletele de ciocolată Toblerone.

Ca urmare a insolvenţei Salzburg Schokolade după trei ani de încercări de salvare, Mondelez a declarat că va căuta în cadrul reţelei sale regionale de producţie o nouă locaţie pentru a produce Mozartkugeln.

Potrivit unor rapoarte neconfirmate ale presei locale, destinaţia cea mai probabilă ar fi Republica Cehă, datorită costurilor sale de producţie mai scăzute.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală