Topul băncilor din Moldova cu cel mai mare profit în anul 2021. În total, profit de peste jumătate de miliard de lei

26 Mai 2021, 16:11
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Mai 2021, 16:11 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

În Republica Moldova există 11 bănci licențiate. Cea mai mare este Moldova-Agroindbank. În primele 4 luni ale anului 2021, cel mai mare profit l-a obținut banca Moldinconbank. Moldova-Agroindbank se clasează pe locul 2.

Potrivit statiscilor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM) în primele patru luni ale acestui an, profitul sistemului bancar a constituit 527,9 milioane de lei, majorându-se doar în luna arpilile cu circa 105,5 milioane de lei, scrie mold-street.com.

Moldinconbank a asigurat peste 50 % din creșterea profitului, în luna aprilie, banca care a raportat un profit de 54 de milioane de lei. Astfel, în primele patru luni ale acestui an profitul Moldinconbank a constituit 160,7 de milioane de lei.

Pe locul doi se află cea mai mare bancă din țară, MAIB, cu un profit de circa 158 de milioane de lei. Cele două bănci asigură peste 60 % din tot profitul pe sistemul bancar.

Clasamentul băncilor după profitul obținut:

1. Moldinconbank – 160,7 de milioane de lei;
2. Moldova-Agroindbank – 158 de milioane de lei;
3. Mobiasbanca – 94,3 milioane de lei;
4. Victoriabank – 42,4 milioane de lei;
5. Procreditbank – 19,6 milioane de lei;
6. Fincombank – 15,2 milioane de lei;
7. Eximbank – 15 milioane de lei;
8. Energbank – 10,3 milioane de lei;
9. Comerțbank – 6,3 milioane de lei;
10. Eurocreditbank – 3,7 milioane de lei;
11. BCR Chișinău – 2,3 milioane de lei.

Realitatea Live22 Iun. 2021, 09:34
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Iun. 2021, 09:34 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Bitcoin, cea mai veche și în același timp cea mai cunoscută criptomondă, începe să fie criticată inclusiv de adepții acestui sistem. Potrivit lor, moneda digitală are defecte destul de mari. Chiar și cel mai fluturat atribut, al anonimității plății sau deținerii, de fapt cam dispare. Lasă urme care pot fi mai apoi reconstituite. Între timp chiar și pentru acest sistem considerat de monede descentralizate, care este însă în sine un sistem de plăți și oportunitate de speculații, apar alternative mult mai viabile la Bitcoin. Astazi, s-a depreciat cu 10%, după ce autoritățile din provincia chineză Sichuan au interzis minarea criptomonedei.

Cu toate că acest sistem este considerat antiinflaționist, anonim, independent de politica monetară se dovedește a fi plin de erori, unele constructive, altele din perspectivă practică. Prima, cea arhicunoscută, este trăsătura energofagă– Bitcoin consumă cantități uriașe de energie. Minarea presupune cantități uriașe de energie, iar ca efect impactul asupra mediul este devastator, scrie Digi24.

Minerii de cripto folosesc calculatoare special construite pentru a rezolva ecuații matematice complexe care ajută tranzacționarea cu monede. Minerii sunt recompensați pentru eforturile lor, fiind plătiți în criptomonedă. Cu toate acestea, întregul proces necesită multă energie și poate consuma mai mult decât țări întregi, cum ar fi Finlanda și Elveția, conform unui studiu Cambridge.

Pe de altă parte, Ethereum – a doua cea mai mare criptomonedă privită uneori ca o alternativă la Bitcoin – vine cu o altă metodă de exploatare care necesită mai puțină energie, arată o analiză CNBC. Aceasta utilizează un alt mecanism al validării în rețea. În cele din urmă, ar trebui să elimine necesitatea unor cantități mari de putere de calcul necesare pentru validarea tranzacțiilor, iar cei din spatele Ethereum susțin că va consuma cu 99% mai puțină energie decât sistemul cunoscut. Cu toate acestea încă e departe de așa ceva.

Un alt defect, care abia iese la iveală, este trasabilitatea. La începutul acestei luni, autoritățile de securitate cibernetică din statele unite au anunțat că au reușit să recupereze 2,3 milioane de dolari din despăgubirea de 4,4 milioane plătită de Colonial Pipeline hackerilor care au blocat sistemul. Au fost plăți făcute în Bitcoin, ceea ce înseamnă că au putut urmări tranzacții.

FBI a declarat că agenții săi au putut identifica un portofel de monedă virtuală pe care hackerii l-au folosit pentru a colecta plata. Se dovedește că cei care folosesc intens Bitcoin și mai ales dacă e folosit pentru a obține bunuri și servicii reale, identificarea devine posibilă. Există alte criptomonede care încearcă să remedieze acest lucru și să ofere mai mult anonimat. Monero și Zcash ar fi în această categorie.

Marea eroare și de fapt existențială este că nu e un sistem viabil de plată. Nu funcționează bine ca monedă. În teorie, Bitcoin trebuia să ofere un mediu de schimb anonim și eficient, dar nu a funcționat. E „lent și greoi” într-o lume în care vitează e cerința principală. În plus este extrem de volatil. O fluctuație de 30% într-un interval de nici 24 de ore reprezintă îi taie orice șansă la a deveni mijloc de plată eficient. Și cu astfel de defecte, rămâne de fapt doar un pseudoactiv de speculație, în care unii câștigă, iar alții pierd.