Topul celor mai sărace țări din lume! Pe ce loc se află Republica Moldova

11 Apr. 2023, 14:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Apr. 2023, 14:36 // Actual //  Lupu Eduard

Există diferite moduri de a măsura activitatea economică și bogăția unei țări. În acest caz, a fost utilizat PIB-ul pe cap de locuitor.

PIB-ul mondial nominal pe cap de locuitor este așteptat să treacă de la 13.400 de dolari în 2022 la 13.920 de dolari în 2023, dar, spre deosebire de restul lumii, PIB-ul pe cap de locuitor în Africa este mult mai mic decât pe continente precum America de Nord sau Europa, notează Visual Capitalist.

Burundi, cu o populație de aproape 13 milioane de oameni, este una dintre cele mai mici țări din Africa după dimensiunea fizică. Țara are cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor, la 308 USD. Burundi și-a câștigat independența în 1962 după ce a fost mai întâi o colonie germană, apoi belgiană, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

S-a luptat în ultimii 50 de ani cu conflicte civile recurente și un nivel ridicat de corupție. Cu toate acestea, FMI proiectează tendințe pozitive pentru economia țării, invocând impactul reformelor economice mai recente.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Ca punct de comparație pentru disparitatea de bogăție globală, cea mai bogată țară din lume, Luxemburg, are un PIB pe cap de locuitor care este de aproape 415 de ori mai mare decât în Burundi.

Între timp, al doilea și al treilea cel mai mic PIB pe cap de locuitor aparțin Sierra Leone și Malawi, tot din Africa, ambele cu aproape 200 de dolari mai mult decât Burundi.

Toate cele 20 dintre cele mai sărace țări ale lumii, cu excepția Yemenului, sunt situate pe continentul african. Aceste date indică efectele potențiale ale colonizării și, mai târziu, ale globalizării, care continuă să aibă implicații de lungă durată asupra majorității economiilor africane de astăzi.

Republica Moldova, la fel, este în clasamentul celor mai sărace țări din lume cu o economie raportată per cap de locuitor de 5 744 de dolari.

Țara noastră este înainte la Tonga – 5367 de dolari pe cap de locuitor și Kosovo – 5 560 de dolari pe cap de locuitor, însă este în urma Fiji, Paraguay și Jamica cu un PIB per cap de locuitor de 5 869, 5 907 și 5 985 de dolari. Republica Moldova ocupă locul 40 din 120 de țări incluse în clasament.

La polul opus, Luxemburg, una dintre cele mai mici țări din UE, are o populație de 634.000 de locuitori și este cea mai bogată țară din acest clasament, cu un PIB pe cap de locuitor de aproape 130.000 USD. Cunoscută anterior pentru producția de oțel, țara se mândrește acum cu un sector mare de servicii financiare, care reprezintă cea mai mare parte a producției sale economice.

Irlanda este a doua cea mai bogată țară din lume în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, cu 107.000 USD, urmată de Elveția, cu aproape 94.000 USD. PIB-ul pe cap de locuitor al Irlandei, în special, a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani, datorită mediului său pro-business, ratelor scăzute ale impozitelor corporative și forței de muncă foarte educate care atrage investiții străine directe.

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:18 // Actual //  Lupu Eduard

În mulțimea de destinații turistice la suprapreț, iată că există și excepții. Locul respectiv este definit de o frumusețe absolută și prețuri foarte mici.

Lacul pitoresc OHRID este o destinație de vis. O turistă străină povestește cum a găsit acest colț de rai, situat pe granița muntoasă dintre Macedonia de Nord și Albina.

„De ce nimeni nu vorbește despre unul din cele mai subestimate și mai accesibile locuri ca preț din Europa? Locuri care sunt perfecte pentru o escapadă, fie și de weekend?”, a spus Natasha Whitley, pe TikTok, potrivit Daily Mail.

Lacul Ohrid este o minune a naturii, un sit UNESCO, un loc neaglomerat și liniștit.

Ce poți face în Ohrid

Lacul Ohrid este de două ori mai mare decât Lacul Como, spre exemplu. Apa este uimitoare, limpede precum lacrima.

Natasha a stat trei nopți la Sunset Lake Hostel din Ohrid, Macedonia de Nord, pe malul de nord-est al lacului. Prețul? Doar 7 LIRE pe noapte! Da, ați văzut bine.

Aventuri cu caiacul, vizite la Biserica Sf. Ioan, priveliști de vis, toate accesibile pentru turiști.

Vizitatorii au lăudat și „orașul vechi minunat”, cu un parc plin de broaște țestoase. Călătoria Natashei a durat 4 ore, cu vin nelimitat și a costat…8 lire sterline. Apa este uluitoare și turista a mers pe o mică terasă, departe de ochii lumii, cu prețuri foarte bune.

O altă surpriză este reprezentată de un pub irlandez cu băuturi fine, ieftine, și mâncarea pe măsură.

Delicatesa locală este „burek”, un produs de patiserie popular, vândut la tarabele de street food, savurat în general în Balcani.

Ohrida (în macedoneană Охрид) este un oraș din Macedonia de Nord și sediul comunei Ohrida. Reprezintă cel mai mare oraș de pe Lacul Ohrida și cel de-al optulea oraș din țară, care a avut peste 42.000 de locuitori la recensământul din 2002. Ohrida a avut odată 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului și a fost denumit „Ierusalimul Balcanilor”. Are numeroase case pitorești și monumente, iar turismul este predominant. Este situat la sud-vest de capitala Skopje și la vest de Resen și Bitola. În 1979, respectiv în 1980, Ohrida și Lacul Ohrida au fost acceptate împreună ca locuri din Patrimoniul Mondial, culturale și rezervații naturale, de către UNESCO. Ohrida este unul din cele doar 28 de situri care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău