Topul celor mai sărace țări din lume! Pe ce loc se află Republica Moldova

11 Apr. 2023, 14:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Apr. 2023, 14:36 // Actual //  Lupu Eduard

Există diferite moduri de a măsura activitatea economică și bogăția unei țări. În acest caz, a fost utilizat PIB-ul pe cap de locuitor.

PIB-ul mondial nominal pe cap de locuitor este așteptat să treacă de la 13.400 de dolari în 2022 la 13.920 de dolari în 2023, dar, spre deosebire de restul lumii, PIB-ul pe cap de locuitor în Africa este mult mai mic decât pe continente precum America de Nord sau Europa, notează Visual Capitalist.

Burundi, cu o populație de aproape 13 milioane de oameni, este una dintre cele mai mici țări din Africa după dimensiunea fizică. Țara are cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor, la 308 USD. Burundi și-a câștigat independența în 1962 după ce a fost mai întâi o colonie germană, apoi belgiană, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

S-a luptat în ultimii 50 de ani cu conflicte civile recurente și un nivel ridicat de corupție. Cu toate acestea, FMI proiectează tendințe pozitive pentru economia țării, invocând impactul reformelor economice mai recente.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Ca punct de comparație pentru disparitatea de bogăție globală, cea mai bogată țară din lume, Luxemburg, are un PIB pe cap de locuitor care este de aproape 415 de ori mai mare decât în Burundi.

Între timp, al doilea și al treilea cel mai mic PIB pe cap de locuitor aparțin Sierra Leone și Malawi, tot din Africa, ambele cu aproape 200 de dolari mai mult decât Burundi.

Toate cele 20 dintre cele mai sărace țări ale lumii, cu excepția Yemenului, sunt situate pe continentul african. Aceste date indică efectele potențiale ale colonizării și, mai târziu, ale globalizării, care continuă să aibă implicații de lungă durată asupra majorității economiilor africane de astăzi.

Republica Moldova, la fel, este în clasamentul celor mai sărace țări din lume cu o economie raportată per cap de locuitor de 5 744 de dolari.

Țara noastră este înainte la Tonga – 5367 de dolari pe cap de locuitor și Kosovo – 5 560 de dolari pe cap de locuitor, însă este în urma Fiji, Paraguay și Jamica cu un PIB per cap de locuitor de 5 869, 5 907 și 5 985 de dolari. Republica Moldova ocupă locul 40 din 120 de țări incluse în clasament.

La polul opus, Luxemburg, una dintre cele mai mici țări din UE, are o populație de 634.000 de locuitori și este cea mai bogată țară din acest clasament, cu un PIB pe cap de locuitor de aproape 130.000 USD. Cunoscută anterior pentru producția de oțel, țara se mândrește acum cu un sector mare de servicii financiare, care reprezintă cea mai mare parte a producției sale economice.

Irlanda este a doua cea mai bogată țară din lume în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, cu 107.000 USD, urmată de Elveția, cu aproape 94.000 USD. PIB-ul pe cap de locuitor al Irlandei, în special, a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani, datorită mediului său pro-business, ratelor scăzute ale impozitelor corporative și forței de muncă foarte educate care atrage investiții străine directe.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 17:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 17:45 // Economie //  Lupu Eduard

Parlamentul a adoptat un nou set de măsuri pentru reducerea birocrației în sectorul economic. Un proiect care propune modificarea unor acte normative privind controlul activității întreprinzătorilor în Republica Moldova a fost aprobat în lectura a doua de către 57 de deputați.

Aceste modificări legislative au ca scop crearea unui sistem de control mai eficient și previzibil, reducerea povară controlului și a sancțiunilor inechitabile, precum și stimularea investițiilor. Potrivit autorităților, noile reglementări vor duce la o scădere a timpului necesar pentru procedurile de control cu cel puțin 56,7 mii de ore pe an și la economii de aproape 70 de milioane de lei pe an, prin reducerea numărului de sancțiuni și a potențialelor abuzuri din partea organelor de control.

Proiectul prevede că antreprenorii vor avea dreptul să conteste deciziile de control în instanță. De asemenea, sunt introduse sancțiuni pentru abuzurile inspectorilor, iar supravegherea internă a autorităților de control va fi îmbunătățită. Se va face o distincție clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori, iar planurile de control vor fi unificate, luând în considerare diferitele tipuri de agenți economici și riscuri.

Anterior, ministrul Economiei, declara că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău