Afaceriștii ruși sunt principalii beneficiari ai datoriei la gaz (7,5 miliarde USD n.a) din stânga Nistrului. Cele mai mari businessuri cu energie, metale și crypto sunt în Transnistria. „Moscova beneficiază direct de pe urma afacerilor. Este vorba de Centrala de la Cuciurgan, controlată de INTER RAO, Uzina Metalurgică de la Râbnița, de asemenea controlată de ruși, afacerile cu cripto valută – la cheremul lui Igor Ceaika, fiul procurorului din Rusia”, a declarat în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.
Pe Moscova o costă 30 mil. USD finanțarea regimului separatist prin livrarea gazelor. Costul de extracție a gazelor a Gazpromului este de 20 USD, transportarea din Yamal până la hotarul cu Ucraina costă cam 45 USD. Iată din 1993 și până în prezent pe ruși ia costat per total vreo 3 miliarde USD. Din această sumă ei vrei 2 miliarde și le-au scos prin Uzina metalurgică de la Râbnița, în prezent prin crypto valută. Rămâne 1 miliard USD, care împărțit șa 30 de ani e echivalentul cu 30 mil. USD anual”, a opinat Tofilat.
În opinia lui analistului politic, Anatol Țăranu, Transnistria e folosită drept șantaj pentru Republica Moldova pe filiera energetică și de a nu lăsa Chișinăul să migreze spre vest. „Rămânem dependenți de acea regiune până când nu vom avea interconexiune la energie și gaze cu alte state”.
Și fostul premier Ion Sturza a declarat anterior că Transnistria este cel mai mare furnizor de criptomonede din Europa.
Din gazul la prețuri – atenție! – la jumătate din prețul din Rusia! Chiar și așa, banii colectați nu ajung la „Gazprom”. Ei sunt colectați de administrația de la Tiraspol și folosiți pentru a întreține regimul. Vorbim de venituri de sute, poate chiar miliarde de USD! Acești „mineri” cred că sunt cei mai mare lobbiști ai Moldovei în problema gazului la Moscova. O fracțiune din profit este îndeajuns să-l convingă pe oricine…”, spunea Sturza