Trump îl pune pe Musk în centrul puterii: „Dirigintele meu de șantier”

19 Feb. 2025, 10:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Feb. 2025, 10:51 // Actual //  Ursu Victor

Noul preşedinte american Donald Trump îl prezintă pe Elon Musk, cel mai bogat om din lume care a devenit de neocolit în anturajul său, drept dirigintele său de şantier, pivotul care să transpună în realitate zecile de decrete pe care le semnează pe bandă rulantă de când s-a întors la putere, relatează agenția de știri AFP, citată de News.ro.

Într-un lung interviu încrucişat acordat postului conservator Fox News, Donald Trump explică rolul esenţial al multimiliardarului alături se sine şi-i lăudat în nenumărate rânduri ”inteligenţa”.

”Scrii un decret prezidenţial îl semnezi şi crezi că s-a rezolvat. Îl transmiţi. Iar el nu e aplicat. Nu este pus în aplicare. Ei nu-l pun în aplicare”, afirmă  miliardarul în acest interviu difuzat marţi.

”Ceea ce face el cu suta sa de genii – el are tineri foarte strălucitori care muncesc pentru el – este să-l pună în aplicare”, declară el.

De la revenirea sa la Casa Albă, la 20 ianuarie, Donald Trump a semnat aproape zilnic salve de decrete, dintre care multe sunt contestate în justiţie.

Noua putere s-a lansat într-o vastă ofensivă pe care o prezintă drept împotriva birocraţiei administraţiei federale şi împotriva funcţionarilor federali.

El a însărcinat Comisia Eficacităţii Guvernamentale (DOGE), condusă de către Elon Musk, să taie draconic cheltuielile publice.

”Ceea ce facem, una dintre funcţiile principale ale echipei DOGE este să ne asigurăm că decretele prezidenţiale sunt puse în aplicare”, a declarat la rândul său Elon Musk, care purta un tricou cu inscripţia ”tech support”, vrând să ilustreze astfel susţinerea logistică pe care i-o oferă lui Donald Trump.

”Este foarte important: preşedintele este ales ca reprezentant al poporului. El reprezintă voinţa poporului. Iar dacă birocraţia se opune voinţei poporului şi împiedică preşedintele să preşedintele să pună aplicare ceea ce vrea poporul, atunci trăim într-o birocraţie şi nu într-o democraţie”, declară patronul SpaceX, Tesla şi X.

Acest interviu a fost difuzat la câteva ore după ce Donald Trump a semnat un decret în vederea unei consolidări şi lărgiri a controlului direct al Casei Albe asupra agenţiilor federale de reglementare.

”Pentru ca Guvernul federal să fie cu adevărat responsabil în faţa poporului american, agenţii care exercită o putere executivă importantă trebuie să fie supervizaţi şi controlaţi de către preşedintele ales de popor”, se arată în decret.

Într-un fragment a acestui interviu, difuzat sâmbătă, Donald Trump ironiza presa care îi atribuie omniprezentului Elon Musk o influenţă tot mai mare asupra puterii centrale, care poate crea o rivalitate între ei.

”Elon m-a sunat şi a spus «sştii, ei încearcă să ne despartă». I-am răspuns «absolut»”, povesteşte şeful statului american. ”Este atât de evident că sunt atât de răi”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Feb. 2025, 16:01
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
20 Feb. 2025, 16:01 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Elvira Nabiullina, guvernatoarea Băncii Centrale a Rusiei, a declarat că este prematur să se vorbească despre ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei sau despre revenirea sistemelor internaționale de plată Visa și Mastercard pe piața rusă. Potrivit acesteia, nu participă la negocieri privind anularea restricțiilor, iar sistemele de plată nu au contactat Banca Centrală în legătură cu reluarea activității lor în Rusia, scrie interfax.ru.

În cadrul unei declarații, Nabiullina a subliniat că Banca Centrală nu include în prognozele sale de bază scenarii legate de încheierea războiului din Ucraina. „Actualizăm prognozele de patru ori pe an, în funcție de informațiile disponibile. În prezent, considerăm prematur să includem în prognoza de bază posibilele consecințe ale unei soluționări a conflictului militar. Vom monitoriza evoluția situației”, a precizat guvernatoarea.

Totodată, Nabiullina a promis continuarea discuțiilor cu guvernul privind mecanismele de deblocare a activelor rusești înghețate în străinătate. Ea a calificat drept „absolut nedreaptă” înghețarea activelor investitorilor privați care nu sunt sub incidența sancțiunilor. Potrivit acesteia, în 2023 autoritățile au reușit să deblocheze aproximativ 570 de miliarde de ruble sub formă de valori mobiliare și plăți de cupoane, de care au beneficiat 1,5 milioane de investitori ruși.

Anterior, Anatoli Aksakov, președintele Comitetului Dumei de Stat pentru Piața Financiară, a afirmat că Visa și Mastercard ar putea reveni în curând pe piața rusă, deoarece „au pierdut un mare segment de piață” și ar fi interesate să revină pe fondul negocierilor dintre Rusia și SUA privind încheierea războiului din Ucraina. Totuși, Aksakov a adăugat că rușii s-au adaptat deja la noile servicii, precum sistemul național de plăți „Mir” și sistemul de plăți rapide (SPB), care și-au demonstrat eficiența tehnologică.

Visa și Mastercard și-au suspendat activitatea în Rusia în primăvara anului 2022, ca răspuns la invazia rusă în Ucraina. În urma acestei decizii, mulți cetățeni ruși au început să deschidă conturi bancare în țările din Comunitatea Statelor Independente (CSI) pentru a putea folosi carduri bancare în străinătate. Unul dintre principalele hub-uri pentru acest „turism bancar” a fost Kazahstanul, unde, în doar două luni din 2022, rușii au emis 50,7% din numărul total de carduri bancare pentru acel an.

Surse diplomatice citate de The Moscow Times au precizat că Rusia a solicitat în cadrul negocierilor cu SUA deblocarea activelor de stat înghețate și relaxarea sancțiunilor. Moscova urmărește, printre altele, accesul la cele 6 miliarde de dolari înghețate în SUA, investiții ale Băncii Centrale în active denominate în dolari înainte de începerea războiului. Kirill Dmitriev, șeful Fondului Rus de Investiții Directe, a sugerat că unele companii străine ar putea reveni pe piața rusă în al doilea trimestru al anului 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală