Tu știi care sunt avantajele accesării unui credit nebancar?

16 Dec. 2021, 09:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Petru Cosoi
16 Dec. 2021, 09:58 // Bani și Afaceri //  Petru Cosoi

Eşti într-o perioadă dificilă în care ai nevoie să împrumuţi o sumă oarecare de bani şi nu ştii ce să faci? Nu ştii ce să alegi între un credit nebancar şi unul bancar? Atunci fii sigur că informaţia din acest articol este exact pentru tine! Mai jos îţi prezentăm câteva avantaje ale unui împrumut nebancar, astfel încât vei înţelege de ce trebuie să alegi anume această opţiune în rezolvarea problemelor tale financiare.

1. Împrumut fără implicarea instituţiilor bancare

Nu întotdeauna banca îţi poate asigura confortul necesar pentru îndeplinirea anumitor scopuri, întrucât instituţiile financiare implică destul de multe procese de lungă durată. Fie că vorbim despre cumpărarea unei maşini, o vacanţă planificată demult sau reparaţia în casă, toate necesită investiţii. În acest caz, dacă nu ai ceva bani puşi deoparte, atunci un credit nebancar este soluţia potrivită. Astfel, împrumuturile nebancare devin acum posibile, atât din obligație pentru persoanele care nu mai pot folosi băncile tradiționale, cât și prin alegere, pentru persoanele care doresc să aibă o alternativă.

2. Îl obţii repede

Un alt avantaj al creditului nebancar este rapiditatea cu care îl poţi obţine. În general, împrumuturile nebancare sunt extrem de rapide, iar majoritatea companiilor acordă creditul în maximum 24 de ore. Însă, în cazul în care ai o grabă mare, o alternativă bună ar fi compania de creditare Zoom Credit. La ei, de exemplu, poţi obţine un împrumut rapid în doar 15 minute de la trimiterea cererii.

3. Nu ai nevoie de multe documente

Cu adevărat, un credit nebancar implică mult mai puţine documente decât o bancă obişnuită. Nu e nevoie să pregăteşti un dosar întreg sau să completezi zeci de formulare. De exemplu, există şi companii nebancare unde nu e nevoie de acte care să dovedească veniturile tale. În cazul companiei de creditare Zoom Credit este necesar să ai numai buletinul, fără alte garanţii şi documente inutile.

4. Îl poţi achita în rate convenabile

Un credit nebancar îţi poate permite să achiţi împrumutul în rate cât mai convenabile ţie. Eşti liber să alegi perioada de rambursare, astfel încât să nu îţi afectezi considerabil situaţia financiară din fiecare lună. În principiu, tu eşti cel care alege suma pe care o vei achita lunar, în dependenţă de perioada creditului.

5. Îl cheltui cum doreşti tu

Un împrumut nebancar îl poţi folosi cum doreşti tu, pe când banca te lasă să cheltui banii luaţi doar pentru ceea ce ţi-a fost acordat. Cu alte cuvinte, aceşti bani sunt ai tăi şi nimeni nu te verifică în ce mod, unde şi când aceştia au fost cheltuiţi.

6. Fără comisioane ascunse

Spre deosebire de bancă, o companie de creditare nu implică comisioane acordate de administrare, asigurări sau diferite conturi. Creditele nebancare sunt scutite de costuri suplimentare sau ascunse. Tu plăteşti doar dobânda lunară indicată în contract.

Concluzionând cele explicate mai sus, un credit nebancar îți poate acoperi cheltuielile suplimentare fără găuri în bugetul familiar, în cel mai scurt interval de timp și fără tot felul de documente suplimentare. Soluția problemelor tale este la doar un click distanță, iar din motiv ce suntem în luna cadourilor, Zoom Credit îţi oferă o oportunitate superbă pentru credite în Chişinău! Doar în această lună, poţi beneficia de oferta de 30% reducere din procentul unui credit de consum. Cum funcţionează? Simplu. Tu achiţi 70%, iar cele 30% sunt redirecţionate pentru acţiunile de caritate. Sărbători luminoase alături de Zoom Credit!

P. 

Realitatea Live

04 Dec. 2022, 11:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2022, 11:57 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova primește, de astăzi, peste 50% din necesitățile de curent de la Centrala de la Cuciurgan în schimbul gazului pe care îl livrează Moldovagaz Tiraspolului. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu explică cum s-a ajuns la această soluție și care va fi impactul pe tarif pentru consumatori.

Cine achită cei 5,7 mln m3 de gaz pe zi?

„Obligația de a achita 5,7 mln m3 de gaz pe zi revine malului stâng. Malul drept nu va plăti nimic pentru gazele livrate de Gazprom și va achita doar costul energiei electrice. MoldovaGaz nu a achitat avans pentru decembrie. Până pe 20 decembrie, MoldovaGaz va achita consumul malului drept pentru luna noiembrie”, explică ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Cât reprezintă cele 5,7 mln m3 pe zi?

Conform contractului semnat între MoldovaGaz și Gazprom, în luna decembrie trebuiau să fie livrate 406 mln m3 de gaz. Cele 5,7 mln m3 pe zi (31 de zile din decembrie) reprezintă  176,6 mln m3. Altfel spus, Gazprom va livra doar 43% din volumele contractuale. Acest volum nu este nici pe departe suficient pentru a asigura cu gaz și energie electrică ambele maluri ale Nistrului.

Cum a fost repartizat gazul între maluri?

În primele 3 zile din luna decembrie, malul drept a primit 3,4 mln m3 pe zi iar malul stâng 2,3 mln m3 pe zi. Începând cu data de 4 decembrie, malul stâng va primi 5,7 mln m3 pe zi. Astfel, cele 176,6 mln m3 pe lună se vor împărți după cum urmează: malul drept 10,2 mln. m3, malul stâng 166,4 mln m3 pe lună (inclusiv pentru a produce energie electrică).

Pentru producerea a minim 204 mii MW (peste 53% din întreg consumul) de energie electrică pentru malul drept este nevoie de aproximativ 67 mln m3 de gaz. În concluzie, adăugând cantitățile livrate în primele 3 zile ale lunii și volumul alocat pentru producerea electricității, pentru malul drept se va utiliza aproximativ 77,2 mln m3 de gaz (43%) iar pentru malul stâng 99,4 mln m3 (57%).

De ce malul stâng a primit mai mult gaz?

În luna decembrie, malul stâng va primi aproximativ 3,2 mln m3 pe zi. Acest gaz este suficient pentru a asigura cetățenii malului stâng cu gaz, energie termică și electricitate. Luna decembrie este o lună rece și consum mai mare decât noiembrie (reamintesc, în noiembrie au fost alocate 2,3 mln m3 pe zi). Acest volum de gaz va fi suficient și pentru a menține procesele tehnologice la companiile de pe malul stâng (inclusiv MMZ). Este evident că aceste companii nu vor putea activa în regim normal.

Prin comparație, conform contractului, pentru luna decembrie, doar malul stâng trebuia să primească de la Gazprom 217 mln m3 de gaz.

Este avatajos pentru malul drept prețul 73 USD/MW? Va scădea tariful la energia electrică?

Prieteni, în ultima săptămână, am avut creșteri considerabile la prețul energiei electrice pe continentul european. Da, avem mai puțin soare iar turbinele eoliene au produs mai puțină electricitate decât era preconizat, ceea ce a dus la o scumpire în toată Europa. Sistemul de electricitate european este unul extrem de integrat și orice reducere de capacitate într-un anumit colț al Europei duce la efecte pe tot sistemul. În această săptămână, electricitatea cumpărata de Energocom de pe bursa română a depășit prețul de 400 EUR. Procurarea la preț de peste 400 EUR/MW ar fi dus inevitabil la o creștere suplimentară de tarif în luna decembrie. Cel mai probabil ar fi trebuit să avem un tarif de peste 8 lei.

Contractele bilaterale cu România (la preț de 90 EUR) nu acoperă tot necesarul. În toată regiunea, inclusiv România, este deficit de electricitate.

În schimb, după semnarea contractului cu MGRES, tariful nu va mai crește, iar Comisia Situații Excepționale va decide să se revadă tariful. ANRE urmează să reducă tariful chiar începând cu luna decembrie. Sunt premise reale pentru a avea un tarif în jur de 4 MDL. Vom avea o scădere de 25% în cel mai scurt timp.

De unde va lua gaz malul drept?

Încă din vară am început să facem stocuri de gaze. Astăzi avem peste 250 mln m3 și continuăm să achiziționăm. Prețul mediu de achiziție a gazului e de aproximativ 1000 USD. Aceste volume, sunt suficiente pentru perioada următoare. Prețul de achiziție nu va duce la creșteri suplimentare de tarif al gazului. Oferim compensații în factură, economisim și trecem cu bine de această iarnă.

Ce facem în ianuarie?

Am convenit să avem aceeași înțelegere pentru ianuarie, februarie și martie. Malul drept va primi întreagă cantitate de energie electrică la prețul de 73 USD/MW. La finalul lunii decembrie vom continua discuțiile și voi informa despre rezultate.

Vom mai avea deconectări masive de la energie electrică?

Odată ce MGRES va produce mai multă energie electrică riscul de deconectări masive se reduce considerabil. De asemenea, scade riscul ca bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii din Ucraina să ducă la întreruperi de livrare a energie electrice. Repet, avem un obiectiv clar, să ținem țara (spitale, școli, grădinițe etc.) conectate la energie.

Este rentabil din punct de vedere economic să dăm tot volumul de gaz livrat de Gazprom malului stâng în schimbul livrărilor de energie electrică suficientă pentru malul drept?

Da, este. Toate calculele arată că este cea mai bună decizie din punct de vedere economic. Simplu, 204 mii MW la prețul de piață de 400 EUR este egal cu 81,6 mln EUR. Utilizarea a 77,2 mln m3 de gaz pentru malul drept ar fi adus o economie de doar 55,2 mln USD (preț de piață 1500 USD, preț Gazprom 785 USD). Cifrele sunt aproximative pentru că nu putem cunoaște exact evoluția prețurilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău