Turbulențele provocate în lume de prăbușirea Silicon Valley Bank. Șocul, resimțit puternic și în Europa

14 Mart. 2023, 10:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Mart. 2023, 10:52 // Actual //  bani.md

Acţiunile băncilor din întreaga lume au scăzut luni, în ciuda asigurărilor preşedintelui SUA că sistemul financiar american este sigur FOTO Arhivă

Acţiunile băncilor din întreaga lume au scăzut luni, în ciuda asigurărilor preşedintelui SUA că sistemul financiar american este sigur, transmite BBC.

Acest lucru se întâmplă după ce autorităţile au fost nevoite să intervină pentru a proteja depozitele clienţilor atunci când creditorii americani Silicon Valley Bank (SVB) şi Signature Bank s-au prăbuşit.

Joe Biden a promis că va face „tot ce este necesar” pentru a proteja sistemul bancar. Dar investitorii se tem că şi alţi creditori ar putea fi afectaţi de consecinţele acestei situaţii, ceea ce a provocat scăderi puternice ale preţurilor acţiunilor la nivel mondial.

La începutul zilei de luni, acţiunile Santander din Spania şi Commerzbank din Germania au scăzut cu peste 10% la un moment dat. O serie de bănci americane mai mici au suferit luni pierderi şi mai mari decât cele ale băncilor europene, în ciuda faptului că şi-au asigurat clienţii că au mai mult decât suficiente lichidităţi pentru a se proteja de şocuri.

Volatilitatea a dus la speculaţii potrivit cărora Rezerva Federală americană îşi va întrerupe planurile de a continua să crească ratele dobânzilor, menite să domolească inflaţia.

Joe Biden a declarat că persoanele şi întreprinderile care au depus bani la Silicon Valley Bank vor putea avea acces la toţi banii începând de luni, după ce guvernul a intervenit pentru a le proteja integral depozitele. Mulţi clienţi din mediul de afaceri s-au confruntat cu perspectiva de a nu putea plăti personalul şi furnizorii după ce fondurile lor au fost îngheţate.

Corespondentul BBC America de Nord pentru tehnologie, James Clayton, a vorbit cu oamenii care au stat la coadă toată ziua în faţa sucursalei SVB din Menlo Park, California, pentru a-şi accesa fondurile. Întrucât banca nu mai oferea transferuri bancare, aceştia îşi scoteau banii în cecuri de casierie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO