„TurkStream” devine salvarea Transnistriei! Gazul rusesc va fi livrat prin Turcia

22 Ian. 2025, 12:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Ian. 2025, 12:37 // Actual //  Ursu Victor

Gazul destinat regiunii separatiste Transnistria va fi, cel mai probabil, livrat prin intermediul conductei „TurkStream”. Conform informațiilor publicate de komersant.ru, compania cipriotă Ozbor Enterprises a rezervat pe 20 ianuarie capacități de transport de 3,1 milioane metri cubi pe zi prin acest gazoduct, livrările fiind programate să înceapă la 1 februarie.

Capacitățile rezervate corespund necesităților energetice ale Transnistriei, care traversează o criză severă în acest domeniu. Conform surselor „Kommersant”, opțiunea livrărilor prin Turcia este considerată prioritară în prezent, iar gazul ar urma să fie transportat prin TurkStream până la punctul de intrare „Strandja-2” de la granița Turciei cu Bulgaria. De acolo, gazul ar putea fi transmis mai departe prin gazoductul Transbalcanic, care operează în regim invers.

Potrivit estimărilor, volumul total al ajutorului sub formă de livrări de gaz rusești ar putea atinge 160 de milioane de dolari, în perioada ianuarie-aprilie. Aceste livrări sunt considerate de natură umanitară, având scopul de a acoperi minimul necesar pentru consumul intern, spre deosebire de livrările anterioare care permiteau producerea de energie electrică pentru exportul către Moldova.

După ce la 1 ianuarie 2025 Gazprom a încetat livrările de gaz prin Ucraina, invocând datorii neplătite de către Moldovagaz (evaluate la 709 milioane de dolari, dar nerecunoscute de Chișinău), Transnistria a rămas fără gaz rusesc. Drept rezultat, regiunea a întrerupt încălzirea centralizată și apa caldă în clădirile rezidențiale, iar majoritatea întreprinderilor industriale au fost oprite.

În ultimii doi ani, Gazprom livra circa 5,7 milioane metri cubi de gaz pe zi exclusiv regiunii transnistrene, ocolind malul drept al Nistrului. Această cantitate era utilizată atât pentru consumul intern, cât și pentru producerea de energie la centrala Moldavskaia GRES, care furniza anterior electricitate către Moldova. Odată cu criza gazului, această centrală și-a sistat livrările către Chișinău, obligând Moldova să procure energie electrică din România la prețuri mai mari.

Ozbor Enterprises, care a obținut statutul de membru al pieței CEEGEX din Ungaria în aprilie 2024, este activă pe piața de import și export de gaze. Conducerea companiei implică foști manageri din structuri apropiate Gazprom, precum Miroslav Stoianovici și Vladimir Petkov, care au deținut funcții cheie în trecut.

Până în acest moment, Gazprom nu a oferit comentarii oficiale pe marginea acestor informații.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Ian. 2025, 13:53
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Ian. 2025, 13:53 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

În decembrie 2024, credite noi acordate în Moldova au depășit 8 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 22,8% față de luna noiembrie 2024 și de 48% comparativ cu decembrie 2023, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Majoritatea acestor credite sunt în lei moldovenești, ajungând la 6,3 miliarde de lei. Cele mai solicitate au fost creditele cu termen de 2 până la 5 ani, care au reprezentat 45% din totalul creditelor acordate.

Rata medie a dobânzii pentru noile credite acordate în lei a scăzut cu 0,01 puncte procentuale față de luna precedentă, ajungând la 8,26%. Pentru creditele în valută, rata medie a dobânzii a scăzut cu 0,14 puncte procentuale, atingând 5,67%. În decembrie 2024, persoanele fizice au contractat credite în valoare de 2,3 miliarde de lei.

Creditele ipotecare au constituit 46,3% din totalul noilor credite acordate cetățenilor. Comparativ cu luna noiembrie, persoanelor juridice le-au fost acordate mai multe credite în lei – 3,7 miliarde de lei (+40%). Rata medie pentru afaceri a fost de 7,83%, cu o creștere de 0,03 puncte procentuale față de noiembrie.

Cele mai multe credite au fost contractate de companiile din sectorul comerțului – 27,5%, urmate de cele din energie (7,2%), iar pe locul trei se află agricultorii – 5,6%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală