Ucraina a primit „aproximativ 10% din armele” pe care le dorește de la Occident

14 Iun. 2022, 22:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Iun. 2022, 22:53 // Actual //  bani.md

Ucraina a primit „aproximativ 10% din armele” de care are nevoie de la partenerii săi occidentali pentru a lupta cu armata rusă pe teren, a declarat marți Ministerul ucrainean al Apărării, potrivit AFP.

„Dintre armele de care avem nevoie, am primit aproximativ 10%”, a declarat ministrul adjunct al apărării, Anna Maliar, pentru televiziunea ucraineană.

„Indiferent cât de mult muncește Ucraina, indiferent cât de profesionistă este armata noastră, fără ajutorul partenerilor occidentali nu vom putea câștiga acest război”, a declarat Maliar.

Ea a spus că „trebuie stabilite termene clare (pentru livrări)”, „pentru că fiecare zi de întârziere este o altă zi împotriva vieților soldaților ucraineni, a poporului nostru”, a susținut ea.

„Nu putem aștepta prea mult timp pentru că situația este foarte dificilă”, a spus ea, în special în estul regiunii Donbass, unde rușii fac progrese treptate de câteva săptămâni până la punctul de a controla practic regiunea Lugansk.

Ministrul adjunct al apărării a cerut un „calendar precis (…) în viitorul apropiat”, pe lângă menținerea „disponibilității partenerilor noștri occidentali” de a sprijini financiar și militar Ucraina.

La începutul zilei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat din nou Occidentul să trimită „mai multe arme și echipamente militare mai repede”, deoarece „rușii au de zece, de o sută de ori mai mult”.
Potrivit acestuia, armata ucraineană „nu are suficiente arme cu rază lungă de acțiune” și „vehicule blindate”, a detaliat el în timpul unei videoconferințe cu jurnaliștii danezi.

„Viteza de recucerire a teritoriilor ocupate depinde cu adevărat de ajutorul și armele” trimise de Occident, a declarat Zelenski. „Dacă ni se dau mai multe arme, atunci putem merge mai departe”, a spus el.

Lista echipamentelor militare de care mai are nevoie Ucraina

Înaintea summitului miniștrilor Apărării care va avea loc miercuri la Bruxelles, Ucraina face apel către Occident la „paritate” în privința armelor grele, astfel încât să poată câștiga războiul declanșat de Rusia în 24 februarie, conform CNN.

1.000 de obuziere calibrul 155 mm;
300 de sisteme de lansatoare multiple de rachete (MLRS);
500 de tancuri;
2.000 de vehicule blindate;
1.000 de drone.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO