Ucraina are o creștere de 640% a cheltuielilor militare. Cât a plusat Putin în armata Rusiei

25 Apr. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Apr. 2023, 05:30 // Actual //  bani.md

În contextul războiului din Ucraina provocat de Putin, se observă un fenomen îngrijorător pentru omenire: creșterea alarmantă a înarmărilor.

Institutul Internațional de Cercetare a Păcii de la Stockholm (SIPRI) a dat publicității pe 24 aprilie 2023, datele referitoare la cheltuielile militare din 2022, subliniind faptul că Ucraina și-a sporit cu 640% aceste fonduri, până la 44 de miliarde de dolari. În schimb, Rusia lui Putin a ajuns la suma de 86,4 miliarde de dolari, însă creșterea a fost una mult mai mică.

În plus, cei mai mari cheltuitori din lume în domeniul înarmărilor din 2022 au fost: Statele Unite, China și Rusia, volumul acestora reprezentând 56% din totalul mondial, potrivit SIPRI.

Cheltuielile militare mondiale au crescut pentru al optulea an consecutiv în 2022 la un maxim istoric de 2240 de miliarde de dolari. De departe, cea mai puternică creștere a cheltuielilor (+13 la sută) a fost observată în Europa și a fost în mare parte cauzată de cheltuielile rusești și ucrainene. Cu toate acestea, ajutorul militar acordat Ucrainei și preocupările cu privire la o amenințare sporită din partea Rusiei au influențat puternic deciziile de cheltuieli ale multor alte state, la fel ca și tensiunile din Asia de Est.

„Creșterea continuă a cheltuielilor militare globale din ultimii ani este un semn că trăim într-o lume din ce în ce mai nesigură”, a declarat dr. Nan Tian, cercetător principal la Programul SIPRI de cheltuieli militare și producție de arme. „Statele își întăresc puterea militară ca răspuns la deteriorarea mediului de securitate, pe care nu prevăd să se îmbunătățească în viitorul apropiat.”
Cheltuielile militare ale statelor din Europa Centrală și de Vest au totalizat 345 de miliarde de dolari în 2022. În termeni reali, cheltuielile acestor state au depășit pentru prima dată cele din 1989, când Războiul Rece se încheia, și au fost cu 30% mai mari decât în 2013.

„Invazia Ucrainei a avut un impact imediat asupra deciziilor de cheltuieli militare în Europa Centrală și de Vest. Aceasta a inclus planuri multianuale de creștere a cheltuielilor din partea mai multor guverne”, a spus dr. Diego Lopes da Silva, cercetător principal la Programul SIPRI.

Unele dintre cele mai puternice creșteri au fost observate în Finlanda (+36 la sută), Lituania (+27 la sută), Suedia (+12 la sută) și Polonia (+11 la sută). Rusia și Ucraina sporesc cheltuielile militare pe măsură ce războiul continuă.

Cheltuielile militare rusești au crescut cu aproximativ 9,2% în 2022, la aproximativ 86,4 miliarde de dolari. Acest lucru a fost echivalent cu 4,1% din produsul intern brut (PIB) al Rusiei în 2022, în creștere de la 3,7% din PIB în 2021.

Cheltuielile militare ale Ucrainei au ajuns la 44,0 miliarde de dolari în 2022, mărire cu 640% față de anul precedent, aceasta a fost cea mai mare creștere pe un an a cheltuielilor militare ale unei țări înregistrată vreodată în datele SIPRI.

Ca urmare a creșterii cheltuielilor și a prejudiciilor cauzate de război asupra economiei Ucrainei, povara militară (cheltuielile militare ca pondere din PIB) a crescut la 34% din PIB în 2022, de la 3,2% în 2021.

Statele Unite rămân de departe cel mai mare cheltuitor militar din lume. Cheltuielile militare americane au ajuns la 877 de miliarde de dolari în 2022, ceea ce reprezintă 39% din totalul cheltuielilor militare globale și de trei ori mai mult decât suma cheltuită de China (292 miliarde dolari), al doilea cel mai mare cheltuitor din lume. Creșterea cu 0,7% în termeni reali a cheltuielilor SUA în 2022 ar fi fost și mai mare dacă nu ar fi fost cele mai ridicate niveluri ale inflației din 1981.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ