În ultimele șapte luni, peste 3,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale au fost livrate din UE și Moldova către Ucraina. Aceasta este de 4,5 ori mai mult decât în aceeași perioadă din 2022. Pe atunci, cifra era de 716 mcm, anunță operatorul de transport ucrainean.
În perioada aprilie-octombrie 2023, operatorul ucrainean a transportat 3,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale din UE și Moldova în Ucraina. Majoritatea acestui volum aparține companiilor străine și a fost livrat pentru depozitare.
În acest sezon, Slovacia a fost sursa principală de livrări de gaze naturale, reprezentând 1.373 de miliarde de metri cubi sau 43% din volumele totale. 918,2 mcm (29%) au venit din Ungaria, 382,5 mcm (12%) au venit din Polonia, iar 540,5 mcm (16%) au venit din România prin Moldova.
Ramura de sud a operatorului de transport a Ucrainei (care face parte din Coridorul Transbalcanic) a fost utilizată în mod activ în acest an pentru livrările comerciale de gaze din România. Această rută a fost folosită în mare parte pentru transportul gazelor în vederea onorării comenzilor de depozitare a gazelor în Ucraina plasate de comercianții străini.
„Piața europeană de gaze evoluează, la fel și rolul operatorului de transport al Ucrainei. Suntem gata să oferim noi soluții clienților noștri, dintre care una este în special Coridorul Transbalcanic. Această rută poate uni piețele din Europa de Sud și Centrală, conectând terminalele GNL grecești, instalațiile de stocare ucrainene și consumatorii din Europa Centrală într-un singur lanț de aprovizionare”, a menționat Dmytro Lyppa, directorul general al operatorului de transport ucrainean.
Tarifele de depozitare a metanului în diferite state
Analizând tarifele de depozitare din regiune, se constată că în Ucraina prețul este cu aproximativ 3 ori mai redus decât în România, ceea ce face această opțiune mai atractivă pentru Republica Moldova. Astfel, tarifele pentru depozitare sunt după cum urmează:
Ucraina: 503,62 – 531,9 lei moldovenești pentru o mie de metri cubi pe zi;
Bulgaria: 1.268,89 – 1.782,11 lei moldovenești pentru o mie de metri cubi pe zi;
România: 1.472,25 – 1.763,34 lei moldovenești pentru o mie de metri cubi pe zi;
Slovacia: 1.647,37 lei moldovenești pentru o mie de metri cubi pe zi;
Polonia: 2.458,64 lei moldovenești pentru o mie de metri cubi pe zi.