Ucraina cere UE mai multe arme și se oferă să livreze europenilor gaze în locul rușilor

06 Sept. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Sept. 2022, 05:15 // Actual //  bani.md

Premierul ucrainean, Denîs Şmîhal, a îndemnat Uniunea Europeană luni, 5 septembrie, să livreze Kievului mai multe arme şi echipament, în timp ce a oferit ajutorul țării sale în problema livrărilor de gaz pentru a reduce dependenţa faţă de Rusia a blocului comunitar, informează Reuters.

”Avem nevoie de mai multe arme moderne, precum cele de apărare aeriană, apărare antirachetă şi apărare navală”, a declarat Şmîhal în faţa jurnaliştilor, după o reuniune a Consiliului de Asociere UE-Ucraina, la Bruxelles.

Premierul ucrainean a spus că ţara sa are nevoie, de asemenea, de avioane şi de mai multe vehicule blindate, în condiţiile în care nu sunt semne că Rusia vrea să oprească războiul pe care Moscova îl descrie drept ”operaţiune militară specială”.

În urmă cu o săptămână, după luni de atacuri puternice ale artileriei ruse în est, Ucraina a început mult aşteptata contraofensivă, cea mai mare după ce a alungat trupele ruse departe de capitala Kiev, în martie.

Astfel, Kievul a revendicat luni cel mai mare succes al său pe câmpul de luptă, afirmând că a capturat două oraşe în sud şi unul în estul Ucrainei, în timp ce pieţele europene au redeschis în cădere liberă după ce Rusia a anunţat că îşi menţine închis principalul său gazoduct spre Germania.

Şmîhal a dat de înţeles că Ucraina ar putea livra gaz UE, pentru a uşura o criză energetică ce a dus preţurile la niveluri record. ”Putem înlocui în mare măsură importurile ruse”, a spus Şmîhal. ”Noi avem în rezervele noastre de gaz 30 de miliarde de metri cubi şi noi putem oferi o parte dintre ele partenerilor noştri europeni, pentru a înlocui Federaţia Rusă pe piaţa instabilă”, a adăugat premierul ucrainean.

La rândul său, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a promis sprijinul continuu al blocului comunitar pentru Kiev, indiferent de ”orice ameninţare, orice şantaj” ce ar putea veni dinspre Rusia. ”Vom oferi sprijinul nostru politic, financiar, umanitar şi militar atât timp cât va fi nevoie”, a spus Borrell.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO