Ucraina se oferă să furnizeze electricitate Germaniei: Avem o cantitate suficientă datorită centralelor nucleare

04 Sept. 2022, 09:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Sept. 2022, 09:11 // Actual //  bani.md

Ucraina intenţionează să sprijine Germania, cea mai mare economie din Europa, în încercarea de a pune capăt dependenţei sale de importurile de energie din Rusia furnizându-i resurse din propriul surplus de electricitate, a declarat pentru agenția germană dpa premierul ucrainean Denis Şmîhal, care este într-o vizită la Berlin.

„În prezent, Ucraina exportă electricitate în Republica Moldova, România, Slovacia şi Polonia. Dar suntem dispuşi să ne extindem exporturile şi în Germania. Avem o cantitate suficientă de electricitate în Ucraina datorită centralelor noastre nucleare”, a spus premierul Denis Șmîhal, adăugând că va ridica această chestiune în timpul vizitei sale de la Berlin, relatează Agerpres.

Şmîhal a început sâmbătă o vizită în Germania, iar duminică urmează să aibă o întâlnire cu cancelarul Olaf Scholz.
În contextul invaziei ruse începute la finalul lunii februarie, Ucraina, alături de Republica Moldova, s-a deconectat de la reţeaua de electricitate care o lega de Rusia, iar la mijlocul lunii martie, reţeaua de electricitate a Ucrainei s-a conectat la reţeaua europeană. De atunci, Ucraina exportă între 400 şi 700 de megawaţi de electricitate pe zi către UE şi Republica Moldova.

Şmîhal vrea acum ca ţara sa să îşi sporească de câteva ori exporturile către UE. „Acest lucru ar fi foarte bun pentru ambele părţi. UE ar primi mai multă energie, iar noi am primi mai multă valută, de care avem nevoie urgentă”, a explicat premierul ucrainean.
Consumul de electricitate în Ucraina a scăzut masiv de la începutul invaziei ruse, atât din cauza exodului în masă al populaţiei, cât şi a diminuării economiei. Acest lucru a dus la creşterea capacităţii de export de electricitate a Ucrainei.

Ucraina gestionează centrale nucleare cu o capacitate totală de peste 14 gigawaţi. Totuşi, cele şase reactoare de la centrala nucleară Zaporojie se află sub controlul trupelor ruse din martie. Comunitatea internaţională este extrem de îngrijorată că luptele din apropierea celei mai mari centrale atomice din Europa ar putea duce la un accident nuclear.

Germania, la rândul său, este principala „victimă” a jocurilor pe care le face Gazprom, care se folosește de gaz ca de o armă ripostând la sancțiunile impuse de UE după invazia Rusiei în Ucraina. Gazprom a amânat vineri reluarea furnizării de gaze prin conducta Nord Stream, care alimentează cu precădere Germania, invocând noi inconveniente tehnice. Germania, pe de altă parte, și-a închis multe dintre centralele nucleare, preferând să se orienteze către energia regenerabilă.

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 11:03
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 11:03 // Uncategorized //  Ursu Victor

Prețul aurului a atins luni un nou maxim istoric, depășind pragul de 3 110 dolari pe uncie, în timp ce argintul a urcat la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani, potrivit datelor publicate de Trading Economics. Evoluția este alimentată de creșterea interesului investitorilor pentru activele de refugiu, în contextul unei tensiuni sporite în comerțul global.

Tensiunile s-au amplificat după ce presa internațională a relatat că Donald Trump urmează să anunțe miercuri un plan de majorare a tarifelor vamale pentru produse provenite dintr-un număr extins de țări, ceea ce a accentuat volatilitatea pe piețele financiare.

Pe bursa Comex, contractele futures pentru livrarea în aprilie au crescut luni cu 1%, ajungând la 3 118 dolari pe uncie. De la începutul anului, aurul a înregistrat o creștere de aproximativ 18%, marcând astfel cel mai mare avans trimestrial din 1986 încoace.

În paralel, prețul argintului a crescut cu 0,6%, atingând valoarea de 34,855 dolari pe uncie, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani.

Potrivit estimărilor Goldman Sachs, prețul aurului ar putea ajunge până la 3 300 de dolari pe uncie până la sfârșitul anului, în cazul în care tensiunile geopolitice și comerciale vor continua să se adâncească.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!