UE a susținut financiar 568 de companii pentru dezvoltarea afacerilor din regiunile rurale ale Republicii Moldova

19 Nov. 2021, 10:31
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
19 Nov. 2021, 10:31 // Bani și Afaceri //  MD Bani

La data de 18 noiembrie 2021, au fost prezentate rezultatele proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Suport pentru ÎMM în zonele rurale”. Suportul financiar oferit de Uniunea Europeană, în valoare de 4 milioane de euro, a fost direcționat, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), pentru implementarea Programelor naționale „PARE 1+1″, „Femei în Afaceri” și a „Instrumentului de susținere privind digitalizarea ÎMM”. Pe parcursul a trei ani și jumătate de implementare a Proiectului, 568 de companii au fost susținute financiar în sumă totală de circa 91 milioane lei, care au generat peste 163 milioane lei investiții în economia națională.

În cadrul evenimentului online, dedicat rezultatelor obținute pe parcursul celor 3 ani și jumătate de activitate, au fost evidențiate obiectivele agreate la începutul proiectului, care s-au transformat în realizări tangibile pentru cetățenii Republicii Moldova. Totodată, au fost exemplificate companii, care au beneficiat de suport european pentru inițierea sau dezvoltarea unei afaceri în mediul rural, iar produsele sau serviciile acestora au devenit branduri naționale, bucurându-se de succes și pe alte piețe externe.

Prin intermediul proiectelor implementate de ODIMM cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană, s-a contribuit, semnificativ la dezvoltarea micilor afaceri, crearea locurilor de muncă, în special în zonele rurale și crearea unei infrastructuri de suport în afaceri în regiuni.

Susținerea modernizării mediului rural, în special prin oferirea suportului necesar de dezvoltare a afacerilor locale, în așa fel încât acestea să devină sustenabile, este una din prioritățile cooperării noastre cu Republica Moldova. Suportul financiar oferit de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din regiunile Republicii Moldova cu siguranță vor genera noi locuri de muncă în mediul rural, vor contribui la creșterea nivelului de bunăstare a oamenilor, dar și la creșterea bugetului autorităților publice locale, prin impozitele și taxele ce vor fi achitate de aceste companii. Contăm pe faptul că aceste beneficii vor fi reinvestite în dezvoltarea locală continuă, în așa fel încât, cu eforturi comune, să oferim oamenilor o viață mai bună, la ei acasă. Uniunea Europeană va continua să ofere sprijin Republicii Moldova prin intermediului Planului de Redresare Economică al UE pentru Republica Moldova, care vizează stimularea redresării socio-economice pe termen lung, încurajarea tranziției verzi și digitale, precum și valorificarea potențialului economic al țării, toate acestea – în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova, căci împreună suntem mai puternici!””, a declarat Magdalena MUELLER-URI, Șefa secției Cooperare, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a mulțumit Uniunii Europene pentru suportul acordat comunității de afaceri din Republica Moldova în drumul spre modernizare, digitalizare și internaționalizare.

„Avem o concentrație foarte mare de afaceri în Chișinău și prea puține în zonele rurale. Trebuie să dezvoltăm zonele rurale ca să creăm condiții de lansare a afacerilor și în aceste regiuni. Mulțumim Uniunii Europene pentru suportul oferit în cadrul acestui program și pentru flexibilitatea oferită, care ne-a permis să intervenim cu modificări în situații de criză, cum este și această perioadă pandemică. Noi, la Ministerul Economiei vom continua să susținem zona rurală, să venim cu proiecte noi. Împreună cu ODIMM vom identifica zonele defavorizate, dar cu potențial economic pentru a susține businessul în regiuni”.

„Printre principalele rezultate cu care ne mândrim este asistența directă pentru capitalizarea Programelor „PARE 1+1″, „Femei în Afaceri” și „Instrumentul de susținere privind digitalizarea ÎMM”. Impactul programelor de asistență tehnică și financiară și a proiectelor internaționale finanțate de Uniunea Europeană au contribuit esențial la creșterea competitivității sectorului ÎMM și a capacităților ODIMM pentru a oferi servicii calitative antreprenorilor autohtoni. Astăzi, multe inițiative ODIMM sunt considerate modele de succes în regiunea Europei de Est și sunt multiplicate în aceste țări pentru a contribui la reducerea migrației, creșterea investițiilor în economie și a bunăstării populației”, a declarat Iulia Costin, director general ODIMM.

Printre antreprenorii care au primit suport financiar european se numără Victor Zaharciuc din satul Mărculești, raionul Florești, care fiind inspirat de modul de viață sănătos, a dat start unei afaceri în domeniul cultivării murelor. Tânărul a  accesat finanțare europeană prin Programul „PARE 1+1″, în baza părinților care muncesc peste hotare. Grantul obținut i-a permis să procure un sistem de fixare a pilonilor pentru butașii de mure, material săditor, dar și un autocamion pentru transportarea fructelor. În prezent, afacerea îi merge bine și a reușit să stabilească parteneriate de afaceri în România.

„Grantul european mi-a conturat ideea de afaceri mult râvnită pentru care nu aveam suficiente resurse financiare pentru a o materializa. Fără această susținere mi-ar fi fost mai dificil să inițiez afacerea. Mai mult decât atât, cursurile de instruire din cadrul Programului mi-au oferit șansa să construiesc legături și cu alți producători din țară, cu care ulterior, am stabilit colaborări”, a spus Victor Zaharciuc.

Antreprenoarea Victoria Mușinschi din Molovata Nouă, Dubăsari este fondatoarea unui pensiuni numită simbolic „Vila Dorului”. Temelia afacerii  a fost pusă datorită suportului european, obținut prin intermediul Programelor  „PARE 1+1”, „Femei în Afaceri” și a „Instrumentului de susținere privind digitalizarea ÎMM”.

„Noi, femeile  suntem înzestrate cu un potențial enorm, pe care nu întotdeauna avem curajul și determinarea să-l valorificăm. Programele ODIMM mi-au oferit încredere că și în Republica Moldova poți dezvolta un business, iar granturile europene au fost ca o piatră de temelie pentru afacerea mea”.

Despre Proiectul UE “Suport pentru ÎMM în zonele rurale”

Uniunea Europeană a oferit în anul 2018  asistență directă pentru ODIMM, în valoare de 4 milioane euro, pentru capitalizarea Programelor naționale: “PARE 1+1”,  „Femei în Afaceri” și “Instrumentul de susținere privind digitalizarea ÎMM”. Obiectivul general al Proiectului „Suport pentru ÎMM în zonele rurale” este de a  contribui la îmbunătățirea calității vieții rurale pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova, având o durata de 3 ani și jumătate ( 1 iunie 2018 – 30 noiembrie 2021).

Rezultatul scontat al acestei inițiative europene este de a oferi oportunități de abilitare economică, în special femeilor și migranților, de a iniția și dezvolta companii în mediul rural pentru a crea  noi locuri de muncă și a dezvolta infrastructura în zonele rurale.

Scopul direct al acestui Proiect este de a reduce disparitățile economice și sociale prin introducerea unor inițiative active de ocupare a forței de muncă, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din mediul rural, atragerea investițiilor străine și diminuarea fluxului de migrație din zonele rurale spre zonele urbane sau chiar în străinătate.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ