UE acordă un grant în valoare de 1,16 mln EUR pentru consolidarea cercetării și inovării. Cum vor fi cheltuiți banii

03 Nov. 2021, 18:18
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
03 Nov. 2021, 18:18 // Actual //  MD Bani

Uniunea Europeană (UE) susține dezvoltarea cercetărilor și inovarea În Republica Moldova. În acest sens oferă țării noastre un grant de 1,16 milioane de euro.

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi semnarea Contractului de grant pentru participarea Republicii Moldova la Programul Uniunii Europene „Orizont 2020″. Contractul, în valoare de 1,16 milioane de euro, va fi semnat în scopul consolidării și dezvoltării domeniilor cercetării și inovării în Republica Moldova.

Prin intermediul grantului, Ministerul Educației și Cercetării își propune să impulsioneze proiecte de cercetare pe probleme stringente, să dezvolte politici eficiente pentru susținerea tinerilor cercetători, dar și să asigure sprijin financiar adecvat pentru organizarea concursurilor de cercetare destinate tinerilor.

De asemenea, grantul va fi folosit și pentru realizarea concursurilor de cercetare și inovare pe domeniile specializării inteligente (energetică, biofarmaceutică, agricultură și procesarea alimentelor, TIC), fapt care va contribui la poziționarea țării pe piețe/nișe specifice la nivel internațional, facilitând atragerea investițiilor private.

De asemenea, finanțarea obținută va asigura promovarea integrării Republicii Moldova în Spațiul European de Cercetare și va spori impactul cercetărilor științifice asupra dezvoltării economiei naționale și a societății în ansamblu.

Contractul de Grant derivă din Acordul de Finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană „Suport pentru implementarea Acordului de Asociere RM – UE”, ratificat prin Legea 152/2019.

Realitatea Live

06 Dec. 2024, 17:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Dec. 2024, 17:24 // Actual //  Ursu Victor

O provocare majoră este lipsa rezervării capacității de transport a gazelor naturale pe traseul transbalcanic în regim revers flow, care afectează consumatorii de pe malul stâng al Nistrului. Rezervarea capacității pentru luna ianuarie 2025 trebuie realizată până la data de 16 decembrie 2024, ora 18:00, iar pentru ziua de 1 ianuarie 2025, până pe 31 decembrie 2024, ora 18:00, se arată în informația Ministerului Energiei care a organizat o ședință Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și întreprinderile din sectorul energetic.

„S-a decis că operatorul sistemului de transport a gazelor din Moldova, VestMoldTransGaz, va colabora strâns cu toți operatorii de pe traseul transbalcanic, având ca prioritate monitorizarea zilnică a rezervării capacității de către traderi și furnizarea de gaze naturale, cu raportarea constantă către Ministerul Energiei”, se mai spune în mesajul ministerului.

În cadrul întâlnirii, au fost discutate măsurile imediate pentru asigurarea aprovizionării cu gaze naturale pentru consumatorii protejați, mobilizarea capacităților interne de generare a energiei electrice și maximizarea importurilor de energie electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală