UE ia în considerare posibilitatea de a sprijini armata moldovenească

04 Mai 2022, 16:52
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
04 Mai 2022, 16:52 // Slider //  bani.md

Uniunea Europeană analizează modul în care ar putea consolida forțele armate ale Republicii Moldova, a transmis președintele Consiliului European, Charles Michel, aflat în vizită la Chișinău, subliniind importanța acestui „moment definitoriu” prin care trec autoritățile moldovene, precum și cele europene.

Suntem în solidaritate cu dvs, cu Republica Moldova. Este datoria noastră europeană să vă ajutăm și să sporim susținerea noastră pentru stabilitate, securitate, integritate teritorială și suveranitate”, a transmis Charles Michel, explicând ulterior că liderii de la Bruxelles iau în calcul acordarea unui sprijin militar Moldovei, din dorința de a evita extinderea războiului.

„În acest an intenționăm să creștem în mod semnificativ sprijinul nostru pentru Republica Moldova, furnizând forțelor sale armate echipamente militare suplimentare”, a adăugat președintele Consiliului European.

Charles Michel a precizat că UE va spori sprijinul în „domeniul logisticii, al apărării cibernetice” și va încerca să ofere „mai multe capacități de construcție militară” Republicii Moldova, fără a intra în mai multe detalii.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a cauzat suferință și durere inutilă și, cu regret spun, consecințele nu se opresc la frontierele Ucrainei, ci sunt globale, pentru că Rusia a atacat legislația internațională. Moldova a fost în mod special afectată de acest război care are loc în vecinătate, a fost afectată și de incidente de provocare, și de atacuri”, a declarat președintele Consiliului European, făcând referire la evenimentele din Transnistria.

Comentariile oficialului au fost făcute după seria de explozii inexplicabile de săptămâna trecută în Transnistria. Acestea au generat temeri că războiul declanșat de Vladimir Putin s-ar putea extinde.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO