Uniunea Europeană nu va confisca rezervele Băncii Rusiei care au fost înghețate în Europa, au declarat înalți oficiali europeni pentru Reuters. „Nu va exista nicio confiscare a activelor suverane ale Rusiei. Nu există un acord în această privință între țările membre UE”, a menționat unul dintre interlocutorii agenției. Potrivit acestuia, o astfel de decizie pare prea riscantă din punct de vedere juridic.
Oficialii UE sunt îngrijorați nu numai de legalitatea „confiscării fără precedent” a bunurilor statului, ci și de potențialele consecințe ale acesteia pentru euro. Reprezentanții UE sunt, de asemenea, îngrijorați de amenințările din partea Moscovei, care a spus că, ca răspuns la o astfel de acțiune, ar putea confisca bunurile occidentale din Rusia, a căror valoare, potrivit unor estimări, este de 288 de miliarde de dolari.
În special, după cum a remarcat una dintre sursele agenției, depozitarul belgian Euroclear deține active „semnificative” în Rusia, iar arestarea acestora ar putea crea un risc de stabilitate financiară pentru depozitar și ar putea duce la consecințe grave.
În loc să confiște bunurile rusești, țările UE ar putea accepta să încaseze profiturile de pe urma lor. În decembrie 2023, Comisia Europeană a făcut o astfel de propunere. Veniturile din activele Băncii Centrale Ruse pe parcursul a patru ani ar putea ajunge la 15-17 miliarde de euro. UE poate folosi aceste fonduri pentru a restabili Ucraina, a menționat sursa agenției.