UE și SUA, din nou la cuțite. Cauza – subvențiile

05 Ian. 2023, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Ian. 2023, 05:15 // Actual //  bani.md

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a ripostat miercuri la pachetul de subvenţii verzi de 369 de miliarde de dolari al Statelor Unite, anunţând propria serie de stimulente de mare amploare pentru a susţine industriile ecologice din Franţa.

Furia a crescut în Europa după ce a devenit clar că Legea privind reducerea inflaţiei a preşedintelui american Joe Biden, un pachet de 369 de miliarde de dolari pentru industria ecologică, ar putea atrage investiţii din UE în SUA. Marile ţări producătoare de automobile, precum Franţa şi Germania, s-au plâns că legea americană este potenţial ilegală, deoarece discriminează companiile străine din sectorul vehiculelor electrice şi încurajează consumatorii să „cumpere produse americane”.

Mişcarea lui Le Maire reprezintă contraatacul Franţei pentru a preveni fuga industriei din Europa, o teamă care a fost agravată de faptul că UE se confruntă cu costuri energetice mult mai mari decât cele din SUA, parţial din cauza războiului din Ucraina, informează POLITICO.

În timpul unei vizite de stat în SUA, în decembrie, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că subvenţiile ecologice americane sunt „super agresive” şi a susţinut că aliaţii europeni ar trebui să beneficieze de acelaşi tratament ca şi companiile americane.

În timp ce SUA a făcut unele concesii în ceea ce priveşte creditele fiscale pentru maşinile electrice, Franţa a susţinut că acestea sunt insuficiente şi că UE trebuie să elaboreze propriul pachet de subvenţii.

Franţa încearcă să riposteze cu propriul program naţional

Miercuri, Le Maire a declarat că noul proiect de lege va include o gamă largă de stimulente pentru a încuraja industriile ecologice să rămână sau să readucă fabricile de producţie în Franţa.

„În zilele următoare, voi propune un proiect de lege privind industriile verzi … care va include măsuri fiscale, de reglementare şi legislative pentru a accelera instalarea de situri industriale în Franţa”, a declarat Le Maire în timpul unui interviu la radio France Inter.

Franţa speră să îşi accelereze propriul răspuns naţional în mai multe domenii, cum ar fi „hidrogenul verde, electroliza, producţia de baterii electrice, energia nucleară şi energiile regenerabile”, potrivit lui Le Maire.

„Să profităm de acest moment… pentru a deveni principala naţiune decarbonizată din Europa”, a spus el. Cu toate acestea, nicio cifră nu a fost încă anunţată.

Miercuri, Le Maire a mai spus că el şi omologul său german Robert Habeck fac presiuni pentru a-i determina pe partenerii din UE să adopte „o lege europeană de reducere a inflaţiei”, care ar include „subvenţii mai mari, mai rapide şi mai simplificate” pentru industriile verzi.

Până în prezent, liderii UE au fost de acord să ceară Comisiei Europene să prezinte propuneri pentru a face blocul comunitar mai competitiv în faţa valului de subvenţii ecologice din SUA. Aceste propuneri ar urma să fie discutate în cadrul unui summit al Consiliului European din februarie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO